Aģenti, kuri rūpējas par latviešu NHL līgumiem

Šajā sezonā līgumi ar Nacionālās hokeja līgas klubiem ir astoņiem latviešiem. Trijiem no viņiem – Teodoram Bļugeram, Rūdolfam Balceram un Rodrigo Ābolam – līgumi beigsies pēc šīs sezonas. Pienākot pārrunu laikam, allaž svarīgu lomu spēlē hokejista aģents, viņa kontakti un spēja no situācijas izspiest maksimumu. Palūkosim, kādas biznesa haizivis tad aizstāv latviešus otrpus okeānam!

Centra uzbrucējs Teodors Bļugers sezonu sācis ļoti apņēmīgi, pierādot sevi kā vienu no Pitsburgas “Penguins” stabilākajiem hokejistiem. Viņa pienesums redzams ne tikai izturētajos mazākumos, bet arī gūtajos vārtos un atdotajās rezultatīvajās piespēlēs. Pavisam skaidrs, ka ģenerālmenedžeris Rons Hekstāls vēlēsies paturēt latvieti savā komandā. Pašlaik Bļugers saņem 750 tūkstošus dolāru sezonā – tikai par 50 tūkstošiem vairāk par NHL minimālo algu. Nav jābūt Nostradamam, lai pareģotu, ka Bļugeru gaida kārtīgs algas pielikums.

Bļugera aģents ir Bens Hakinsons, kurš pārstāv “Octagon” – vienu no vadošajām Ziemeļamerikas aģentu kompānijām. Starp viņa klientiem ir Vācijas jaunā zvaigzne Tims Šticle un Patriks Marūns, kurš vienīgais Stenlija kausu virs galvas cēla gan 2019., gan 2020. gadā. Tomēr Hakinsona skaļākie spēlētāji ir citi – Sidnija Krosbija maiņā spēlējošais Džeiks Gencels, 52 miljonu līgumu noslēgušais Breidens Šens un Raiens Makdona ar 47 miljonu līgumu. Kopumā Hakinsons pārstāv 31 spēlētāju ar noslēgtu NHL līgumu.

Rūdolfu Balceru, kurš janvārī tika ievietots neaizsargāto spēlētāju sarakstā un nonāca Sanhosē “Sharks” komandā, pārstāv Kreigs Osters. Kopā saskaitot visus noslēgtos līgumus, Osters ar 713 miljoniem NHL aģentu rangā ieņem otro vietu. Viņa lielākās zvaigznes ir lidojošais zviedrs Ēriks Kārlsons, kurš noslēdzis 92 miljonu vērtu līgumu, bet tagad cīnās ar dažādām traumām, Lasvegasas “Golden Knights” kapteinis Marks Stouns (76 miljonu līgums) un Evanders Keins (49 miljoni). Te jāpiezīmē, ka Keins nesen iesniedza dokumentus, lai sāktu maksātnespējas procesu. Aizraušanās ar azatspēlēm un rotaļlietām noveda pie tā, ka bankas kontā rēgojas nullītes.

Ostera klientu pulkā redzami vēl vairāki atpazīstami vārdi – vārtsargs Robins Lēners, aizsargi Šejs Teodors un Mets Damba, uzbrucēji Ondržejs Palāts, Džordans Eberlī, Žans Gabriels Pažo, Matss Cukarello un čehs Tomāšs Hertls, kurš iepriekšējos mačos spēlējis vienā virknējumā ar Balceru. Latviešu uzbrucējs šosezon pelna 735 tūkstošus. Viņš rudenī noslēdza līgumu uz vienu sezonu, un liktenis ir paša rokās – ja laukumā tiks rādīts pārliecinošs sniegums, tad ir labas iespējas nopelnīt vienvirziena līgumu.

Līgums beigsies arī Rodrigo Ābolam, un jādomā, ka viņš nepaliks Floridas “Panthers” paspārnē. Vienība izvēlējās nesaukt latviešu centra uzbrucēju uz Ziemeļameriku, tā vietā ļaujot viņam līdz sezonas beigām turpināt spēlēt Zviedrijā. Ābolu pārstāv Dens Milšteins. Viņš piedzima un auga Kijevā, Ukrainā, līdz 15 gadu vecumā kopā ar ģimeni pārcēlās uz Ameriku, lai sāktu dzīvi no jauna. Ņemot vērā, ka viņš runā krieviski, Milšteina lielākā daļa klientu ir tieši Krievijas hokejisti.

Lielākās zvaigznes pārstāv čempioni Tampabejas “Lightning”, turklāt spēlē vadošās lomas – vārtsargs Andrejs Vasiļevskis un rezultatīvais uzbrucējs Ņikita Kučerovs, kura kontā ir arī sezonas MVP balva. Abiem ir 76 miljonu līgumi. Iepriekš Milšteins pārstāvēja arī Artēmiju Panarinu, taču viņš nolēma šķirties no aģenta un nolīgt citu. Panarins par šādu lēmumu izšķīrās pusgadu pirms 81,5 miljonu vērta līguma noslēgšanas ar Ņujorkas “Rangers”. Pieņemot, ka aģenta komisija ir 5%, katrs pats var izrēķināt, cik liela summa gar degunu aizgāja Milšteinam.

Elvi Merzļikinu Ziemeļamerikā pārstāv Gerijs Džohansons, kura paspārnē atrodas arī NHL vislabāk atalgotais vārtsargs Kerijs Praiss – 10,5 miljoni sezonā, kopā 84 miljonu līgums. Džohansons pārstāv sešus vārtsargus ar NHL līgumiem, un aiz Praisa un Merzļikina nākamais pazīstamākais ir čehs Vīteks Vanēčeks, kurš jau debijas sezonā kļuvis par Vašingtonas “Capitals” pirmo numuru. Taču debijas sezonā nozīmē arī ne pārāk lielu līgumu. Līdzās Praisam Džohansons pārstāv vēl vairākus zināmus veterānus – Milanu Lučiču, Brentu Sībruku un Raienu Geclafu. Tomēr netrūkst arī hokejistu, kuriem labākie gadi vēl priekšā. Īpaši jāizceļ Breidens Points, kurš “Lightning” ceļā pretī Stenlija kausam bija vadošais centra uzbrucējs, un Koltons Pareiko, kurš ir 2019. gada čempiones Sentluisas “Blues” labākais aizsargs.

Foto: TT

Pirms šīs sezonas negaidīti vērtīgu trīs gadu līgumu noslēdza Zemgus Girgensons, kurš šajā laika periodā saņems 6,6 miljonus dolāru. Diemžēl līguma pirmais gads latviešu darba zirgam iet garām savainojuma dēļ. Girgensona aģents ir Kents Hjūzs, kura paspārnē atrodas divi vairāk nekā 50 miljonus vērti līgumu – “Penguins” uzbrūkošajam aizsargam Krisam Letangam (58 miljoni) un iepriekšējās desmitgades labākajam aizsardzības centram līgā Patrīsam Beržeronam (55), kura Bostonas “Bruins” kreklu rotā kapteiņa uzšuve. Jāpiezīmē, ka šajā starpsezonā Hjūza klients Antons Hudobins, kurš aizveda Dalasas “Stars” līdz Stenlija kausa finālam, noslēdza līgumu par visnotaļ interesantu summu – 9,999999 miljoniem.

Pagājušajā sezonā NHL debitēja Kolumbusas “Blue Jackets” vārtsargs Matīss Kivlenieks. Ņemot vērā, ka tagad uz vairākām nedēļām no aprites traumas dēļ izkritis Merzļikins, paredzams, ka Kivlenieks pie spēles laika tiks arī šajā sezonā. Viņa aģents ir Džejs Grosmans. Šis aģents pārstāv vēl vienu latvieti ar NHL līgumu, kurš gan vēl gaida savu debiju – aizsargu Kristiānu Rubīnu, kurš pašlaik pārstāv Toronto “Maple Leafs” fārmklubu. Grosmana paspārnē ir 13 spēlētāji ar NHL līgumiem, bet tikai viena līguma kopējā vērtība sasniedz desmit miljonus – tieši tik liels ir Nešvilas “Predators” vārtsarga Pekas Rinnes līgums. Grosmana paspārnē lielākoties atrodas jaunie hokejisti, kuri vēl cīnās par vietu zem Saules. Šim raksturojumam atbilst arī Kivlenieks un Rubīns.

Savukārt vārtsargam Artūram Šilovam, kuru draftēja Vankūveras “Canucks”, uzreiz piešķirot līgumu, kas sestajā kārtā izvēlētam hokejistam ir diezgan liels retums, ir Latvijas hokejā zināmākais Ziemeļamerikas aģents – Pols Teofanuss. Ziedu gados ar viņu sastrādājās gan Sandis Ozoliņš, gan Artūrs Irbe, un Teofanusa vārds locīts arī kontekstā ap Rīgas “Dinamo”. Viņa lielākie klienti ir Krievijas hokejisti – jau pieminētais Panarins un viņa 81,5 miljonu līgums ar “Rangers”, Sergejs Bobrovskis, kuram ir 70 miljonu līgums ar Floridas “Panthers”, arī Semjons Varlamovs un nule NHL ienākušais Kirils Kaprizovs, kurš iepriekšējās sezonās dominēja Krievijā.

sportapils