Bufalo miljonāru nedienas, Lasvegasu izliek no viesnīcas, atlaists spēles laikā – kas jauns NHL?

Nacionālās hokeja līgas regulārā sezona sasniegusi viduspunktu. Pēdējās nedēļas laikā diskusijas raisošu notikumu nav trūcis. Monreālas “Canadiens” spēles laikā atlaida treneri. Lasvegasas “Golden Knights” bija spiesta izvākties no viesnīcas, jo tā bankrotējusi. Visam pa vidu – latviešu pārstāvēto komandu bardaks.

Kļūt par bezdarbnieku spēles laikā

Monreālas “Canadiens” kļuva par pirmo komandu, kas atlaida galveno treneri – amatu zaudēja Klods Žiljēns. Līgas vislabāk apmaksātā vārtsarga Kerija Praisa sniegums neuzlabojās, un pēc nedēļas bezdarbniekos iestājās arī vārtsargu treneris Stefāns Veits, kurš amatā bija kopš 2013. gada.

Turklāt “Canadiens” ģenerālmenedžeris Marks Berževēns atzina, ka Veitam darbu uzteicis spēles laikā. Tas noticis pēc otrās trešdaļas, un Berževēns lēmumu skaidroja ar to, ka vārtsargu treneris ar Praisu aprunājas katrā pārtraukumā, tāpēc pirmajā pauzē atlaist viņu būtu nepareizi – tas varētu sajaukt Praisam galvu.

Lēmums atlaist treneri spēles gaitā gan tāpat daudzos raisījis neizpratni. Taču – “Canadiens” ne pirmo reizi pieņēma svarīgu lēmumu spēles laikā. 2012. gada janvārī uzbrucējs Maiks Kamaleri devās laukumā mačā pret Bostonas “Bruins”. Mača vidū, komandai atrodoties iedzinējos ar 0:1, Kamaleri tika dota instrukcija pamest rezervistu soliņu, doties uz ģērbtuvēm, pārģērbties un viesnīcā gaidīt tālāko plānu. Tā Kamaleri atgriezās komandā, kuru pameta, lai kā brīvais aģents varētu pievienoties Monreālai – Kalgari “Flames”.

Kā “Golden Knights” attapās uz ielas

Lai ar ceļošanu saistītos riskus padarītu mazākus, šajā sezonā komandas pret vienu un to pašu pretinieku aizvada vairākas spēles pēc kārtas. Pagājušās nedēļas nogalē Lasvegasas “Golden Knights” viesojās Sanhosē, kur sastapās ar Rūdolfa Balcera pārstāvēto “Sharks” komandu. Un sastapās ar negaidītām problēmām.

Vienība bija apmetusies “Fairmont Hotel”, taču viesnīcu nācās atstāt vēl pirms pirmās spēles aizvadīšanas. Komanda bija ieturējusi pirmsspēles pusdienas, katram hokejistam tika dota iespēja nosnausties, taču pirms došanās uz spēli tika paziņots: jāsakravā un jāņem līdzi savi koferi, jo būs jāpārvācas uz citu viesnīcu. Iemesls bija banāli vienkāršs un reizē skarbs – viesnīca, kurā apmetās “Golden Knights”, paziņoja par bankrotu.

Lasvegasas komanda izcīnīja uzvaru ar 5:4 pagarinājumā, un pēc divu punktu iegūšanas tā devās uz jaunu viesnīcu, lai nākamajā dienā varētu aizvadīt vēl vienu spēli Sanhosē.

Vai iespējams krist vēl dziļāk? Bufalo mēģina

Kad brīvais aģents Teilors Hols pirms sezonas izvēlējās parakstīt līgumu ar Bufalo “Sabres”, lai varētu spēlēt vienā maiņā ar Džeku Aikelu, diez vai pat lielākie skeptiņi spēja paredzēt, ka Hols pirmajos 23 mačos būs guvis tikai divus vārtus. Aikelam nav vairāk, turklāt viņš jau labu laiku izkritis no aprites no savainojuma dēļ, un nav zināms, kad “Sabres” kapteinis drīkstēs atgriezties ierindā. Atceroties, ka vasarā virmoja baumas par viņa vēlmi tikt aizmainītam no Bufalo, varam pat spekulēt par to, ka Aikels “Sabres” kreklu mugurā vairs nevilks…

Ja Holam un Aikelam ir divi vārti, tad Džefs Skiners, kurš pirms divām vasarām parakstīja 72 miljonu līgumu, iemetis tikai vienu ripu. Skinera attiecībās ar galveno treneri Ralfu Krīgeru pār ceļu pārskrējis melns kaķis. Sākotnēji Skiners tika nobīdīts uz ceturto maiņu, bet vēlāk pat netika sastāvā. Trīs mačus pēc kārtas. Atstāt rezervē vienu reizi – mācība. Divas reizes – vēstījums. Trīs reizes – tas jau kļūst personīgi.

Turklāt “Sabres” garām negāja arī pandēmija. Saslima aizsargs Ramuss Ristolainens, kurš pēcāk atklāti dalījās, cik smagi viņam klājies. Soms arī pauda, ka atgriešanās ierindā ir ļoti smaga, bet – Krīgers lēma, ka tieši Ristolainenam, kurš nevar pavilkt kājas, pienākas ilgākais spēles laiks. Nav grūti iztēloties vismaz simts scenārijus, kāpēc Krīgers pēc sezonas pametīs “Sabres”.

Ja Mets Barzals lieliskos vārtus būtu guvis pret jebkuru citu komandu, nevis “Sabres”, tie būtu vēl piecas reizes iespaidīgāki.

Kolumbusa meklē centru

Kolumbusas “Blue Jackets” izmisīgi mēģina ieķerties cīņā par play-off. Elvis Merzļikins cīnās ar traumām, Jonass Korpisalo cīnās pats ar savu sniegumu, bet visa komanda cīnās ar problēmu, kas to vajājusi daudzu gadu garumā – uzbrukuma noslēgums. Precīzāk: ripas dabūšana pretinieku vārtos. Patrika Laines iegūšana maiņas ceļā palīdz, taču tā neatrisina problēmu.

Ģenerālmenedžerim Jarmo Kekeleinenam nācās atbrīvoties no pirmās maiņas centra uzbrucēja Pjēra Lika Dibuā, un eksperimentam otrās maiņas centrā spēlēt ar Maksu Domi jāliek nesekmīga atzīme. Tāpēc nav nekāds pārsteigums, ka “Blue Jackets” aktīvi strādā tirgū, apmeklējot katru pārdevēju un cenšoties atrast labu centru par izdevīgu cenu. Lielākā problēma: iemainīt centru – tas ir izaicinošākais uzdevums, ar kuru var saskarties NHL ģenerālmenedžeris.

Kekeleinenam jārīkojas ātri, jo priekšā esošā Čikāgas “Blackhawks” atrodas sešu punktu attālumā. Deficīts, kas sezonas turpinājumā atgūstams, taču ne pie pašreizējās komplektācijas. Merzļikina atgriešanās gan palīdzēs, jo Korpisalo šosezon demonstrē tiešām blāvu sniegumu.

Vēl viena trenera skalps

Kalgari “Flames” kļuva par otro komandu, kas šķīrusies no galvenā trenera – durvis tika parādītas Džefam Vordam. Turklāt tas tika izdarīts pēc uzvaras. “Flames” atkal ķērusies pie skarbā trenera kārts (Bobs Hārtlijs, Bils Pīterss), noslēdzot trīs gadu līgumu ar Derilu Sateru. Viņa vadībā Losandželosas “Kings” 2012. un 2014. gadā izcīnīja Stenlija kausu. Saters jau iepriekš strādājis ar “Flames”, palīdzot komandai 2004. gadā sasniegt finālu.

Saters vienmēr devis priekšroku augumā raženiem un fiziski spēcīgiem hokejistiem. Viņa piekoptā spēle komentārus neprasa. Vai “Flames” ir gatava šādam hokejam? 175 centimetrus garais un 73 kilogramus smagais komandas līderis Džonijs Gudro pateiks priekšā, ka nē.

Un kura būs pirmā ASV komanda, kas atlaidīs treneri?

sportapils