Kurucs nonāk “Bucks” – cerība uz titulu, bet ne uz spēles laiku

Tieši pēc nedēļas NBA pienāks maiņu darījumu termiņš, tāpēc komandas jau priekšlaicīgi veic maiņas, lai pastiprinātos (vai pavājinātos) uz atlikušo sezonas daļu. Maiņu virpulī ticis Rodions Kurucs, kurš, pavadījis tikai divus mēnešus Hjūstonas “Rockets”, atkal kravā koferus, un tagad viņa pieturvieta ir Milvoki “Bucks”. Vai pēdējā viņa NBA karjerā?

Kurucs līdz janvārim bija Bruklinas “Nets” spēlētājs, taču komanda izlēma izveidot lielo trijnieku, pastiprinoties ar Džeimsu Hārdenu, kā rezultātā Kuruca, Džareta Alena, Kerisa Leverta un Taurena Prinsa laiks Bruklinā bija noslēdzies. Ja pārējie trīs tika aizmainīti uz Klīvlendas “Cavaliers” vai Indiānas “Pacers”, Kuruca kļuva par “Rockets” īpašumu. Raķešu sastāvā latvietis aizvadīja 11 spēles, taču laukumā pavadīja vidēji tikai 6,8 minūtes, guva 1,2 punktus un izcīnīja vienu atlēkušo bumbu.

Pēc diviem mēnešiem Kurucs kļuva par pirmo latvieti NBA, kurš vienas sezonas laikā aizmainīts divas reizes. Kopā ar Pīdžeju Takeru abi turpmāk būs “Bucks” sastāvā, kas ar Janni Adetokunbo ierindā ir viena no labākajām Austrumu konferences komandām un noteikti cīnīsies par čempiontitulu. Šī ir labā ziņa Kurucam – iespēja tikt pie gredzena, kas nevienam latviešu basketbolistam nav izdevies.

Sliktā ziņa – netikšana laukumā. Komandas līderis Jannis Adetokunbo pavada daudz laika ceturtā un piektā numura pozīcijās, taču arī vieglā uzbrucēja pozīcijā ir laba līmeņa spēlētāji. Lauvas tiesu pa trešo numuru spēlē divkārtējais Zvaigžņu spēles dalībnieks Kriss Midltons, tāpat visai svarīgas lomas atvēlētas Dontem Divinčenzo un Petam Konatonam.

Nevajag būt nekādam gaišreģim, lai saprastu, ka Kurucs ar lielām minūtēm neizcelsies, drīzāk laukumā vispār netiks, taču iespējas varētu parādīties, un tas jau būs atkarīgs tieši no “Bucks”. Būdama viena no spēcīgākajām komandām līgā, Milvoki bieži visai savlaicīgi nodrošina uzvaras, kā rezultātā laukumā var doties tālākie rezervisti. Lai gan Bobiju Portisu nevar saukt par dziļu rezervistu, bet gan par rotācijas spēlētāju, bieži vien spēlēs, kurās jau viss ir izšķirts, viņš izceļas ar labu statistisku.

Tāds arī varētu būt Kuruca mēģinājums noturēties līgā, pierādot sevi laikā, kad laukumā ir spēlētāji, kuri parasti ir uzmundrinošais personāls. Lai gan šajā gadījumā minūtes arī netiks garantētas, jo sastāvā ir tādi trešie un ceturtie numuri kā Tanasis Adetokunbo, Džordans Nvora un Mamadi Diakite (ar divvirzienu līgumu). Pirmais ir Jaņņa brālis, bet pārējie divi Kuruca vecuma basketbolisti. Interesanti, ka ESPN piedāvātajā sastāva dziļuma pārskatā Kuruca vārds nemaz nav redzams.

Foto: AP

Kopš debijas sezonas Kuruca sniegums basketbola Mekā pasliktinās. 2018. – 2019. gada sezonā cēsinieks laukumā pavadīja vidēji 20,5 minūtes, guva 8,5 punktus un izcīnīja 3,9 atlēkušās bumbas, bet sezonu vēlāk vairs tikai 14,6 minūtes, 4,6 punkti un 2,9 bumbas, kamēr šīs sezonas ievadā Bruklinā spēles laiks saruka līdz 3,2 minūtēm.

2018. gada vasarā Kurucs parakstīja četru gadu līgumu, bet pirmie trīs gadi ir garantētais līgums, kamēr par ceturto gadu var lemt komanda. Visos trīs gados Kurucs pirms nodokļu nomaksas saņēmis vairāk nekā pusotru miljonu dolāru (attiecīgi 1,6, 1,7 un 1,8), bet, ja “Bucks” lems turpināt līgumu, latvieša konts potenciāli papildināsies ar 1,9 miljoniem ASV dolāru pirms nodokļu nomaksas.

Gadījumā, ja Milvoki lems par līguma pārtraukšanu, Kurucs kļūs par neierobežoto brīvo aģentu, kas nozīmē, ka viņš varēs parakstīt līgumu ar jebkuru komandu. Tādā gadījumā būs interesanti pavērot, vai NBA komandām ir interese par latvieti. Jā, Kurucs pēdējos gados nav izcēlies ar neko dižu, taču pirmajā sezonā demonstrētais liecina, ka cēsinieks nepelnīti nav nokļuvis NBA, turklāt latvietim ir tikai 23 gadi ar četru sezonu pieredzi NBA, kamēr citi jaunie Eiropas talanti tikai šādā vecumā dodas pāri okeānam. Kurucs ar savām prasmēm noteikti var kļūt par stabilu rotācijas spēlētāju.

sportapils