“Everton” jaunais stadions – ar vairāk nekā 52 tūkstošu cilvēku ietilpību

Anglijas Premjerlīgas komanda Liverpūles “Everton” pošas iespaidīgām pārmaiņām, jo, sākot ar 2024. – 2025. gada sezonu, klubs plāno spēlēt jaunā stadionā, kura izmaksas aprēķinātas 584 miljonu eiro vērtībā. Jau neskaitāmus gadus bijušas runas par “Everton” pārcelšanos.

Pašlaik komanda mājas spēles aizvada “Goodison Park” stadionā, kurā “Everton” mājo kopš tā uzbūvēšanas 1892. gadā. Tajā var ietilpt 39414 skatītāji, taču komanda tur aizvada pēdējās sezonas. Februārī Liverpūles pilsētas dome vienbalsīgi apstiprināja jaunā stadiona plānošanas pieteikumus.

Tiek ziņots, ka jaunajā stadionā būs vieta 52888 skatītājiem, taču ar izveidotām īpašām stāvvietām apmeklētāju skaits varētu pieaugt līdz pat 62 tūkstošiem. Aprēķināts, ka jaunā stadiona būvniecības attīstības un plānošanas rezultātā vietējā ekonomika tiks papildināta ar nepilniem 1,5 miljardiem eiro, tiks izveidotas vairāk nekā 15000 jaunas darba vietas, kā arī katru gadu 1,4 miljoni tūristu ieradīsies pilsētā.

Stadionā varēs notikt līdz četriem koncertiem gadā, tāpat kāzas, Ziemassvētku pasākumi, konferences un citi pasākumi.

Pēc tam, kad stadions būs pabeigts, “Everton” plāno to izveidot par vienu no ilgtspējīgākajiem visā Premjerlīgā, izmantojot sauli, vēju un lietu, lai radītu zaļo enerģiju un samazinātu tradicionālās enerģijas patēriņu. Būvniecības ilgums plānots 150 nedēļu garumā.

sportapils