Kad politika un sports iet roku rokā: Spānija izceļ Kosovu

Vakar Pasaules kausa kvalifikācijas turnīra spēlē Spānijas futbola izlase pārspēja Kosovu ar rezultātu 3:1. Interesanti notikumi risinājās arī ap spēli, jo Spānija nav atzinusi Kosovu kā neatkarīgu valsti, tādējādi televīzijas tiešraidē Kosovas nosaukums rezultātu grafikā tika atzīmēts ar mazajiem burtiem.

Kosova atdalījās no Serbijas 2008. gadā. Ilgāku laika periodu Kosova aizvadīja tikai pārbaudes spēles, bet UEFA un FIFA akceptēja Kosovu dalībnieku sarakstā 2016. gadā. Tajā pašā gadā Kosova piedalījās Pasaules kausa kvalifikācijas turnīrā, taču vēl joprojām Spānija nav atzinusi Kosovu kā neatkarīgu valsti.

Tas atspoguļojās vakardienas mačā, jo televīzijas tiešraidē Spānijas izlase tika apzīmēta kā “ESP”, savukārt Kosovas pirmie trīs burti bija rakstīti ar mazajiem jeb “kos”. Pirms mača Spānijas futbola federācija raksturoja Kosovu kā “teritoriju”, turklāt parādījās runas, ka Kosova varētu boikotēt spēli, jo bija baumas, ka stadionā nebūs redzams Kosovas karogs un netiks atskaņota valsts himna.

Liela daļa Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) valstu ir akceptējušas Kosovu kā neatkarīgu valsti, kurā dzīvo 1,8 miljoni cilvēku. Izņēmums ir Ķīna, Rumānija, Spānija, Krievija, Slovākija un Grieķija. Šāda nostāja Spānijai bijusi jau kopš 2008. gada, un šī situācija Spānijā tiek raksturota līdzīga kā ar Kataloniju.

Pasaules kausa kvalifikācijas grupu turnīra izlozē Kosova sākotnēji nonāca A grupā kopā ar Serbiju, taču saspīlētās politiskās situācijas dēļ tika pārcelta uz B grupu.

sportapils