Ko Ali pateica Pelē viņa atvadu mačā?

Ir 1977. gads. NFL komandas Ņujorkas “Giants” stadions ir pārpildīts tā, ka adatai nav kur nokrist. Lai klātienē redzētu viena no vēsturē izcilākā futbolista Pelē karjeras finišu, uz  pasākumu ieradās 77 tūkstoši skatītāju. Tobrīd slavenais brazīlietis pārstāvēja Ņujorkas “Cosmos” rindas, aizvadot draudzības spēli, kas vienlaikus bija arī viņa pēdējā kā aktīvam spēlētājam. ASV klubs uzņēma Brazīlijas vienību “Santos”, kas ir Pelē pirmā komanda karjerā, kurai viņš atdeva gandrīz 20 profesionālās karjeras gadus. Sporta fani raud ne tikai “Giants” stadionā, bet visā pasaulē pie TV ekrāniem. Tas brīdis, negribīgi, bet tomēr ir klāt.

Pelē aizvadīja katru puslaiku citas komandas sastāvā un pat realizēja brīvsitienu, kas palīdzēja “Cosmos” uzvarēt ar 2:1. Tā kā spēle noritēja ierastā draudzības maču gaisotnē, uz laukuma notiekošais nebija galvenais, bet gan viss, kas norisinājās ap to. Pelē aiziešana iezīmēja veselu laikmetu. Līdz aiziešanai pensijā viņš bija atpazīstamākais futbolists pasaulē, un nav brīnums, ka politiķi, šovbiznesa zvaigznes un citi sportisti ieradās uz viņa atvadu maču. Viņš to bija pelnījis.

Pietiek ar to, ka 1. oktobrī Ņujorkas stadionā viesojās ASV prezidents Džimijs Kārters, “The Rolling Stones” vokālists Miks Džegers, slavenais dziedātājs Eltons Džons, Anglijas čempionu komandas kapteinis Bobijs Mūrs un daudzi citi. Un, protams, arī boksa karalis Muhameds Ali, kuram tobrīd pašam bija jau 35 gadi un viņš pats lūkojās karjeras noslēgšanas virzienā. Varbūt viņš varēja sākt nojaust, kā tobrīd jutās Pelē.

Bokseris uz maču ieradās tikai divas dienas pēc kārtējās titula aizstāvēšanas cīņas, kad 29. septembrī viņš uzvarēja Erniju Skuveru. Nepiekāpīgais brits 14. raundā gandrīz Ali nokautēja, un tieši šī cīņa kļuva par sākumpunktu viņa boksa karjeras norietam. Bet, neraugoties uz nesen pieredzētajām grūtībām ringā, Muhameds šādā dienā nevarēja neatbalstīt Pelē. Kā saka – leģendas atpazīst leģendas!

Pirms Brazīlijas futbolists uzstājās ar atvadu runu 77 tūkstošu skatītāju priekšā, līdzās daudzām citām slavenībām laukumā parādījās arī Ali. Viņš sirsnīgi sveicināja un apskāva Pelē. Brazīlietis noskūpstīja Ali uz vaiga. Tieši šie kadrii ir izplatījušies visā pasaulē un izraisa dažādas emocijas futbola un boksa līdzjutēju vidū. Principā šiem foto ir ikonisks statuss.

Kad tagad daudziem rodas jautājums, kurš ir izcilākās sportists pasaules vēsturē, pietiek tikai apskatīt Ali un Peles fotoattēlu un mēģināt noķert emocijas, kuras jūs tajā brīdī piedzīvojat. Kāds atcerēsies Krištianu Ronaldu un Habibu Nurmagomedovu, kuru attēli jau pirms kāda laika ir parādījušies internetā. Kāds sāks meklēt Ronaldinju un Maika Taisona vai tā paša Ronaldu ar Meivezeru fotogrāfijas. Jā, visu šo fotogrāfiju “stilīgums”, kā saka šādos gadījumos, ir ārpus topa. Bet tie acīmredzami neizraisa tik dažādas emocijas, kā to rada Ali un Peles attēls. Iespējams, ka gadu desmitu prizmā šī uztvere nedaudz mainīsies, taču līdz šim pasaules sporta olimpu virsotnēs paliek Ali un Pele. Bet ko viņi viens otram teica?

Vēlāk abi izcilie sportisti bija draugi vēl daudzus gadus. Kad 2016. gada jūnijā Ali aizgāja mūžībā pēc ilgas cīņas ar Parkinsona slimību, Pelē ar sirsnību atsauca atmiņā savu draugu, tostarp vēlreiz atgādinot, kāda apbrīnojama humora izjūta bija bokserim: “Viņš mēdza teikt, ka mēs esam brāļi. Mums bija daudz iespēju pavadīt laiku kopā. Mēs esam strādājuši bērnu arī labā UNICEF un citos labdarības projektos. Tikāmies arī privāti. Viņš bija lielisks cilvēks.”

Un tad Pelē atklāja, ko Ali viņam iečukstēja ausī atvadu mačā. Ali viņu apķēra un teica: “Futbols ir skaistāks par boksu, bet es esmu skaistāks par tevi.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pelé (@pele)

Dienā, kad Ali atstāja šo pasauli, Pelē rakstīja: “Sporta pasaule tikko piedzīvoja lielu zaudējumu. Muhameds Ali bija mans draugs, elks un varonis. Mēs esam piedzīvojuši kopā daudzus skaistus mirkļus, un gadu gaitā mums ir bijušas labas attiecības. Milzīga nožēla. Atdusies mierā. Mīlestība un spēks tavai ģimenei,” toreiz rakstīja Pelē, kuram šobrīd ir 80 gadi, bet dzīvesprieku un dzīves jēgu zaudējis viņš nav. “Vēlos palīdzēt cilvēkiem cik vien varu vēl aizvien,” tā noteic slavenais futbolists.

sportapils