Vai “Dinamo” ieguvusi labāko vārtsargu brigādi pēdējos gados?

Pagaidām grūti prognozēt, kā un kad noslēgsies nākamā sezona KHL klubam no Rīgas. Bet jau tagad līdzjutējiem ir pamats optimismam, jo vismaz uz papīra šķiet, ka izdevies izvairīties no iepriekšējās sezonas galvenās galvassāpes – vārtsargu problēmas. “Dinamo” ģenerālmenedžeris Edgars Buncis uz Rīgu uzaicinājis 27 gadus veco čehu Mateju Mahovski un 29 gadus veco zviedru Johanu Matsonu. Šis duets izskatās tiešām jaudīgi un to noteikti varētu saukt par vienu no spēcīgākajiem pēdējos gados.

Zviedrijas un Eiropas čempions, kurš izsitās no lejas

Patīkama ziņa ir tāda, ka uz Rīgu beidzot brauc vārtsargs ar uzvarētāja mentalitāti. Meistarība ir svarīga, bet arī domāšanai jābūt atbilstošā līmenī. Šajā ziņā Matsona ceļš ir unikāls – pēc kļūšanas par pasaules čempionu U20 vecuma grupā 2012. gadā turnīrā, kurā viņš laukumā nepavadīja nevienu minūti, vārtsargs aizvadīja vienu sezonu vienā no Ziemeļamerikas profesionālā hokeja zemākajām līgām Austrumu krastā (ECHL), bet pēc atgriešanās dzimtenē četras sezonas nospēlēja “Alssvenskan”.

Piedāvājums no Zviedrijas granda Gēterborgas “Frolunda” bija tāds, no kuriem parasti neatsakās. “Kad klubs sazinājās ar mani, es biju pārsteigts, praktiski šokēts, bet laimīgs. Liels solis, bet tas būs jautri,” teica vārtsargs pēc pievienošanās komandai, un atzina – lai pierastu pie Zviedrijas līgas, viņam būs nepieciešams laiks. Debija sanāca visai veiksmīga – sausā uzvara pār “Karlskrona” ar 13 seiviem un kompliments no galvenā trenera. “Viņš nospēlēja mierīgi un pārliecinoši, izskatījās tā, it kā spēlē elitē jau kādus piecus-sešus gadus”.

Matsons attaisnoja uz sevi liktas cerības, četru sezonu laikā palīdzot komandai izcīnīt vienu valsts čempionu titulu un divas Čempionu līgas uzvarētāju trofejas. Jāizceļ gan viena tendence – trijās sezonas viņa atvairīto metienu procents samazinājies no 91,8% līdz 90,5%, bet vidēji ielaisto vārtu skaits palielinājies no 2,12 līdz 2,47.

Matsona līgums ar “Frolunda” bija līdz sezonas beigām un, ja viņa pārinieks jaunu kontraktu parakstīja jau iepriekšējās sezonas laikā, tad uzrunāt otro vārtsargu Gēterborgas klubs nesteidzās. Arī pats Matsons nedēļu pēc līguma parakstīšanas ar “Dinamo” sarunā ar zviedru medijiem atklāja, ka viņa nākamā darba vieta nav zināma un izteica cerību, ka izdosies atrast labus variantus.

Fakts, kas diez vai patīk pašam Matsonam – 1. decembrī viņš piedalījās spēlē pret Vekšes “Lakers”, kurā “Frolunda” cieta sagrāvi ar 0:8 – Gēteborgas kluba lielākais zaudējums 21. gadsimtā. Lai arī lielāko darbu “paveica” viņa komandas biedrs Niklass Rubins, kurš ielaida piecus vārtus no 19 metieniem, vēlāk spēlē bija jāiesaistās arī Matsonam, kura sargātajā cietoksnī ielidoja vēl trīs ripas.

Vispār sezona komandai sanāca ne pārāk veiksmīga – pamatturnīrā ar 84 punktiem un 26 uzvarām 52 mačos ieņemta septītā pozīcija, savukārt “play-off” noslēdzās visai ātri – jau pēc četrām spēlēm pret “Rogle”. Sākumā gan viss izskatījās cerīgi, jo septiņās spēlēs tika izcīnītas sešas uzvaras. Lielisku sniegumu demonstrēja arī Rubins, kurš trīs no četrām spēlēm, kurās viņš gāja laukumā, palika nepārspēts – vienīgā komanda, kura spēja iemest viņam, bija “Skelleftea” pirmajā oktobrī.

Divas nedēļas vēlāk “Frolunda” revanšējās pretiniekiem, bet vietu vārtos ieņēma jau Matsons. Pēcspēles intervijā ar “HockeySverige” atzīmēja, cik svarīga bija šī spēle – gan viņam, gan komandai. “Man bija patīkami doties laukumā un parādīt, uz ko esmu spējīgs. Tāpat gribu izdarīt spiedienu uz Niklasu, lai viņš turpinātu spēlēt tikpat labi kā iepriekš.”

Gēteborgas klubā Matsons nebija pamatvārtsargs. Parasti spēles laiks tika sadalīts gandrīz vienmērīgi. Tajā pašā laikā jāizceļ, ka “Frolunda” čempionsezonā tieši viņš kļuva par tās vilcēju “play-off” laikā – viņam 92,7% atvairījumu un vidēji divi ielaistie vārti. Finālā “Frolunda” spēlēja pret “Djugardens” un svinēja uzvaru sērijā ar 4-2. Pretinieku vārtus gandrīz nepārtraukt sargāja vēl viens zviedrs Ādams Reideborns, kurš pēc sudraba medaļām 2019. gadā devās uz Kazaņas “Ak Bars” un šajā komandā aizvadījis jau divas sezonas, par vietu sastāvā konkurējot ne ar vienu citu kā bijušo “Dinamo” vārtsargu Timuru Biļalovu.

“Dinamo” uzmirdzējušais vārtsargs Biļalovs: Negribēju pamest Rīgu

Čehs, kurš spēlēja ar diviem bijušajiem “Dinamo” vārtsargiem

Varētu teikt, ka Mahovskim kaut kādā ziņā paveicās. Proti, viņš pēdējo trīs sezonu laikā spēlēja Prāgas “Sparta”, kur uzvarēja konkurenci par vietu vārtos gan Jakubam Sedlačekam, gan Aleksanderam Salākam. Pirms lēmuma pieņemšanas čehu hokejistam noteikti bija iespēja aprunāties ar saviem kolēģiem un uzzināt gan līgas, gan Rīgas “Dinamo” specifiku, jo Sedlačeks un Salāks savulaik pārstāvējuši Latvijas klubu.

Mahovska CV ir ieraksts, par kuru bezjēdzību par pasmieties arī tagad, proti, 2010. gadā Čerepovecas “Severstal” viņu draftēja ar astotajā raundā ar 173. numuru. Salīdzinājumam, Rīgas “Dinamo” tā drafta astotajā kārtā izvēlējās traģiski bojāgājušo Latvijas talantu Kristiānu Pelšu, savukārt Kijevas “Budyvelnik”, kura plānoja dalību KHL, ar noslēdzošo, 191. numuru draftēja vēl vienu čehu vārtsargu Petru Mrazeku, ar kuru Mahovskis satikās nedaudz vēlāk okeāna otrajā krastā.

Tobrīd talantīgais vārtsargs gatavojās spēlēšanai Kanādā – nākamos četrus gadus viņš pavadīja Ontario hokeja līgas (OHL) vienībās Gvelfas “Storm” un Bremptonas “Battalion”. 2013. gadā Mahovskis atgriezās Čehijā un vietējā čempionāta debitēja ar labāko atvairīto metienu procentu visā līgā – 93,7%, kā arī visai iespaidīgu vidēji ielaisto vārtu skaitu – 1,67. “Plzen” vienība noteikti bija priecīga par šādu ieguvumu.

Mērķis par NHL gan joprojām vilināja Mahovski, kurš pēc četriem gadiem dzimtenē nolēma vēl vienu reizi izmēģināt spēkus Ziemeļamerikā. Čehs nebija draftēts, kas nedaudz apgrūtināja viņam dzīvi. Līgumu izdevās parakstīt ar Detroitas “Red Wings”, taču uzspēlēt šajā komandā viņam tā arī neizdevās. Daļēji arī tādēļ, ka labu sniegumu demonstrēja jau pieminētais Mrazeks, kuru 2018. gada februārī Filadelfijas “Flyers” izraudzījās kā labu papildinājumu pirms “play-off” spēlēm.

Sezonas lielāko daļu Mahovskis pavadīja ECHL vienībā “Walleye” no pilsētas Toledo. Statistika bija laba, bet izredzes aizķerties NHL izskatījās visai niecīgas un, gūstot vērtīgu pieredzi, vārtsargs atgriezās dzimtajā Čehijā, kļūstot par valsts čempionāta granda spēlētāju. “Sapratu, ka ar mani nerēķinās un neplāno piedāvāt to lomu, par kuru tika runāts pirms līguma parakstīšanas.  Sāku spēlēt “Red Wings” fārmklubā, bet tad uzzināju, ka viņi parakstīja citu vārtsargu un es tiku izstumts uz Austrumu krasta līgu,” sarunā ar “Sparta” preses dienestu stāstīja vārtsargs. Prāgas kluba izvēli viņš skaidroja ar to, ka spēlēšana šajā vienībā pati pēc sevis nozīmē ļoti daudz. “Kad “Sparta” atbrauc uz kādu pilsētu, stadions ir pārpildīts. Tas ir prestiži.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HC Sparta Praha (@hcspartapraha)

Atšķirībā no Matsona, kurš “Frolunda” rindās dalīja spēles laiku, Mahovskis bijis izteikts pamatvārtsargs, jo tikai 2019./2020. gada sezonā Sedlačeks spēja uzspiest viņam konkurenci un “Dinamo” jaunieguvums aizvadīja “tikai” 32 mačos. Pirmajā gadā “Sparta” rindās viņam 45 mači, aizvadītajā sezonā – 40. Visticamāk, vārtsargam kļuva garlaicīgi spēlēt Čehijā, ko netieši apstiprināja arī Prāgas kluba sporta direktors Petrs Tons. “Makijs tiešām vēlējās atrast variantus ārzemēs. Novēlām viņam, lai sapnis piepildās. Esam pateicīgi Matejam par trīs sezonā “Sparta”, kur viņš bija viņš no svarīgākajiem spēlētājiem mūsu komandā.”

Čehu hokejists atzīst, ka spēlēšana vienā vienībā ar pieredzējušo Salāku palīdzējusi viņam norūdīties un kļūt vēl labākam. Mahovska pārinieka kontā ir 269 spēles KHL līmenī, kas ir krietni augstāks par Čehijas čempionātu. “Viņš ir lielisks cilvēks, pateicoties kuram es progresēju, mēs daudz ko apspriežam. Daudz iegūstu no šīs sadarbības un, cerams, arī turpmāk turpināšu iegūt,” Salāka pievienošanos “Sparta” komentēja Mahovskis.

Šis vārtsargs gatavs runāt ne tikai par hokeju, bet arī par citām lietām. Kad 2020. gada pavasarī apstājās sports visā pasaulē, “Sparta” preses dienests organizēja šovu “Sparta on Air”, par kura pirmo viesi kļuva tieši Mahovskis. “Kā tikt galā ar garlaicību? Tas ir sarežģīti, bet es daudz spēlēju FIFA uz “PlayStation”. Arī “Netflix” noder. NHL? Es spēlēju, kad biju jaunāks, tagad vairāk patīk futbols, patīk vadīt komandu,” par savu ikdienu piespiedu karantīnā stāstīja vārtsargs.

Piesardzīgs optimisms

“Dinamo” vārtos var spēlēt kaut Artūrs Irbe, Dominiks Hašeks vai Andrejs Vasiļevskis, bet, ja komandai nav labu aizsargu un uzbrukumā nekas īpaši nesanāk, tad pats meistarīgākais vārtsargs nebūs glābējs. Pašlaik Rīgas kluba sastāvā ir vēl divi aizsargi (Sotnieks un Zīle), kā arī četri uzbrucēji (Bērziņš, Dārziņš, Jeļisejevs un Somijas čempionāta labākais vārtu guvējs Sebastjans Vanstrems). Tāpat zināms, ka komandu vadīs Sergejs Zubovs, kurš diez vai izdarīs izvēli par labu uzbrūkošajam hokejam. Tas nozīmē, ka laukuma spēlētāji palīdzēs vārtsargiem.

Ja iepriekšējo sezonu lomas tiks saglabātas, tad Mahovskis būs pamatvārtsargs, bet Matsons nepieciešamības gadījumā būs gatavs palīdzēt. Iespējams spēles tiks dalītas uz pusēm. Uz papīra abi leģionāri, kuriem paredzēta vieta vārtos, izskatās labi un pārejai KHL līmenī nevajadzētu kļūt par problēmu. Abiem spēlētājiem ir ambīcijas pierādīt sevi jaunajā vidē un izmēģināt spēkus ārpus komforta zonas. “Dinamo” ir laba vieta rakstura pārbaudīšanai, proti, katra hokejista cilvēciskās īpašības parādās tieši zaudējumu brīžos. Un, spēlējot Rīgas klubā, zaudējumi var gadīties visai bieži.

Vēl viena motivācija ir parādīt sevi bagātākiem klubiem. 29 gadus vecajam Matsonam “Dinamo”, iespējams, ir pēdējā iespēja uzspēlēt KHL. Arī Mahovskis, ja viņš nenospēlēs pietiekami labi, par spēlēšanu KHL, visticamāk, varēs aizmirst. Nākotnē varam skatīties ar piesardzīgu optimismu, jo vismaz vārtsargu brigāde šosezon savākta tiešām laba. Ja arī uzbrukumā izdosies piesaistīt labus vārtu guvējus, tad komanda var pacīnīties par iekļūšanu “play-off”.

sportapils