Pasaules čempionāts hokejā: savās mājās cīņa par iekļūšanu TOP8

Latvijas nacionālā vīriešu hokeja izlase turpina gatavoties pasaules čempionātam, kurš no 21. maija līdz 6. jūnijam norisināsies Rīgā divās arēnās – „Arēna Rīga” un „Elektrum” Olimpiskajā sporta centrā, kur turnīra vajadzībām futbola hallē iebūvēts ledus. Tā ir tikai otrā reize, kad Starptautiskā Ledus Hokeja Federācija (IIHF) piešķīrusi mūsu valstij rīkot pasaules meistarsacīkstes. Iepriekš tas notika 2006. gadā, kur Latvijai izdevās izcīnīt 10. vietu, paliekot soli no ceturtdaļfināla. Ar ko īpašs būs šis čempionāts? Skaidrs, ka pandēmijas dēļ ne tāds kā latviešu un citu valstu fani vēlētos.

Čempionāta norise pagaidām tiek plānota bez skatītāju klātbūtnes, tomēr notiek arī diskusijas par iespējām mačus vērot ierobežotam skatītāju daudzumam. Lēmumu plānots pieņemt tuvākajās dienās, izvērtējot epidemioloģisku situāciju un kumulatīvos saslimstības rādītājus, vienlaikus uzklausot speciālistu viedokli. Tāpat tiek apsvērta iespēja ierīkot drošas fanu zonas ārpus arēnas, organizējot mērķēti kontrolētus drošības pasākumus un tādējādi izvairoties no nekontrolētas cilvēku pulcēšanās čempionāta laikā. Tiesa, ņemot vērā iepriekš minētos faktorus, maz ticams, ka tiks dota zaļā gaisma mačus vērot klātienē. IIHF prezidents Renē Fāzels gan cer, ka vismaz sākot no ceturtdaļfināla spēlēm būs iespēja arēnās ielaist fanus.

Latvija ielozēta B apakšgrupā kopā ar Kanādu, Somiju, ASV, Vāciju, Norvēģiju, Itāliju un Kazahstānu, mačiem notiekot „Arēnā Rīga”, bet A apakšgrupā sacentīsies Krievija, Zviedrija, Čehija, Šveice, Slovākija, Dānija, Baltkrievija un Lielbritānija, kas savus dueļus aizvadīs „Elektrum” Olimpiskā sporta centrā ierīkotajā ledus laukumā.

Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem Covid-19 pandēmijas dēļ katra izlase čempionātam varēs pieteikt 28, nevis 25 spēlētājus. Tiesa, katrā mača maksimāli pieļaujamais spēlētāju skaits būs 22 – divi vārtsargi un 20 laukuma spēlētāji, bet toties turnīrā gaitā komandām būs plašākas iespējas variēt ar sastāvu. Vai tas ir uzskatāms par Latvijas izlases plusu, ņemot vērā, ka neesam bagāti ar milzu talantu resursiem un regulāri nonākam situācijā, kad aiz borta jāatstāj kāds spēcīgs hokejists? Drīzāk mūsu gadījumā ir otrādāk – pēdējos atskaita tos, kuri varētu vismazāk kaut ko „sačakarēt”. Šī varētu būt priekšrocība „lielajām” izlasēm, kurām čempionāta gaitā varētu pievienoties pa kādiem NHL spīdekļiem vai tām izlasēm, kuras pēkšņi piemeklēs traumu sērga.

Skatoties no līdzjutēju skatupunkta, „uz papīra” mūsējo izredzes iekļūt ceturtdaļfinālā šķiet reālas, uz ko preses konferencē norādīja arī galvenais treneris Bobs Hārtlijs, kuram tas būs jau ceturtais PČ pie Latvijas izlases stūres: „Katrā turnīrā esam bijuši ļoti konkurētspējīgi un esmu varējis lepoties ar puišiem. Jau, kad pirmo reizi tikos ar Aigaru Kalvīti un Viesturu Koziolu, teicu, ka es atdotu visu, lai palīdzētu Latvijai izcīnīt medaļu. Tāds ir arī mūsu mērķis. Protams, vispirms jāiekļūst ceturtdaļfinālā un pēc tam – tā jau ir viena spēle, kur var notikt viss. Saprotu, ka neesam favorītu statusā, bet ar neatlaidīgu darbu un mazliet veiksmes tas ir iespējams.”

Runājot par iepriekšējiem gadiem, tad Boba vadībā allaž esam spējuši iekļūt labāko 10 skaitā un vienreiz ceturtdaļfinālā. Jāatzīmē, ka pirms Hārtlija ierašanās Latvija labāko desmitniekā septiņu gadu laikā bija iekļuvusi tikai reizi. Tātad – rezultāti ir ievērojami uzlabojušies.

Turpinot par NHL raudzes spēlētājiem, izlasei personīgu apstākļu dēļ laicīgi atteica Elvis Merzļikins, kuram vasarā gaidāms ģimenes pieaugums, vienlaikus ir nepieciešamība kārtīgi izārstēt sezonas laikā gūto pleca traumu. Arī uzbrucējs Rūdolfs Balcers, kurš iepriekšējos divos čempionātos bijis rezultatīvākais izlases spēlētājs, šoreiz atteicis un var saprast – mikrotraumas un neskaidrības par jauno līgumu, jo vasarā viņš kļūs par brīvo aģentu. Tikmēr Teodoram Bļugeram jāpalīdz Pitsburgas „Penguins” cīnīties par Stenlija kausu. Iespējamība, ka viņš varētu pievienoties izlasei turnīra gaitā, ja gadījumā pingvīni cieš fiasko „play-off” pirmajā kārtā, gan vērtējama kā zema, pateicoties čempionāta reglamentam, kas nosaka, ka pēc pievienošanās izlasei spēlētāji drīkst doties laukumā tikai pēc piecām dienām.

Toties ierindā būs cits NHL gaisu apostījis vārtsargs, jaunais Edmunds Matīss Kivlenieks, kurš gan vairāk skaitās vēl AHL komandas pārstāvis, bet šosezon pāris mačos sevi labi pieteicis arī pasaules hokeja mekā. Viņa konkurenti ir Jānis Kalniņš, kurš iepriekšējos gados atbildējis par KHL vienības Helsinku „Jokerit” vārtu drošību, un Ivars Punnenovs, kurš talantu slīpē Šveices līgā.

Neskatoties uz Merzļikina prombūtni, vārtsargu līnija izskatās līmenī un to pašu var teikt par laukuma spēlētājiem. Jā, uzbrukumā noteikti pietrūks Balcera un Bļugera, toties ierindā ir rezultatīvākais latvietis KHL un komandas kapteinis Kaspars Daugaviņš, kā arī Miks Indrašis, brāļi Roberts un Rihards Bukarti un pēc vairāku gadu pārtraukuma PČ piedalīsies Mārtiņš Karsums, tāpat palīgā steigs arī Ronalds Ķēniņš un Rodrigo Ābols.

Kā izteicās Hārtlijs, tad šajā modelī būs maiņas, kuru uzdevums būs gūt vārtus, un maiņas, kurām galvenie uzdevumi būs savā aizsardzības zonā. Iepriekš nosauktie uzbrucēji pieskaitāmi pirmajai kategorijai, kas nozīmē – no šiem puišiem gaidīs vārtus.

Tikmēr aizsargu līnijā savainojuma dēļ izlasei nevarēs palīdzēt Uvis Balinskis, bet daudziem par nelielu pārsteigumu atskaitīts pieredzējušais Oskars Bārtulis, kā arī Ziemeļamerikā spēlējošais Kristers Bindulis. Toties ierindā būs citi veterāni kā Artūrs Kulda, Kristaps Sotnieks un Oskars Cibuļskis un jaunizceptais Čehijas līgas čempions Ralfs Freibergs.

„Uzvārdi man īsti neko nenozīmē, jo uzvaru var izcīnīt tikai uz ledus, nevis uz papīra. Viss ir atkarīgs no vēlēšanās. Ir daudz komponentes – disciplīna, vārtu sargāšana, nedaudz veiksmes. Man patīk tas, ko redzu. Esmu iepazinis daudzus spēlētājus, ziņu viņu stiprās puses, ko varu izmantot, un vājās puses, ko varu paslēpt. Nav šaubu, ka uz ledus kāpsim kā vienota komanda,” uzskata Hārtlijs.

Runājot par bukmeikeru prognozēm par Latvijas potenciālu gāzt kalnus šajā PČ, tas pagaidām netiek vērtēts kā augstas. „Betsafe” piedāvā likmi uz to, vai Latvija kvalificēsies ceturtdaļfinālam. Iespēja, ka tas notiks, tiek vērtēta ar koeficientu 3,25, bet, ka nenotiks, ar 1,35.

Interesanti ir tas, ka ceturto vietu apakšgrupā bukmeikeri atvēl Vācijai, ar kuru Latvijai būs grupas noslēdzošā spēle. Tātad – potenciāli tieši šajā mačā var izšķirties, kura komanda iekļūs ceturtdaļfinālā. Nedrīkst aizmirst arī par Norvēģiju, kuras izredzes šobrīd tiek vērtētas identiski kā Latvijas, bet Itālijai ar Kazahstānu atvēlēta pastarīšu lomu, kuri cīnīsies par nepalikšanu pēdējiem. Te gan jāpiebilst, ka zemāko divīziju čempionāti pandēmijas dēļ ir atcelti, līdz ar to neviena no 16 komandām šogad no elites neizkritīs.

Tikmēr podkāsta „Face-off” viens no vadītājiem Kaspars Dvinskis īpašajā „patriotiskajā” likmē piedāvā uzlikt uz to, ka Latvija iegūs medaļas un šī iespēja novērtēta ar koeficientu 35,00. Tāpat tiek piedāvātas arī opcijas par potenciālajiem uzbrukuma līderiem un robežšķirtne ir, ka kāds varētu gūt vismaz trīs vārtus turnīra gaitā. Vairāk skatīt šeit.

Šo čempionātu Latvija uzsāks ar maču pret Kanādu, un bukmeikeru ieskatā Latvijas izlases izredzes uzvarēt ir mazas (koeficients 15,00), bet kāpēc gan lai mūsējie nesagādātu kādu pārsteigumu jau turnīra ievadā? Ja mērķis ir ceturtdaļfināls, jāsāk uz to tiekties jau no pirmā mača!

Izlases kandidāti:

Vārtsargi:

Jānis Kalniņš, Helsinku „Jokerit” (KHL) – šobrīd bez līguma

Ivars Punnenovs, Langnavas „Tigers” (Šveice, NLA)

Matīss Kivlenieks, Kolumbusas „Blue Jackets” (NHL)

Gustavs Grigals, Aļaskas „Fairbanks” (NCAA)

Aizsargi:

Kristaps Sotnieks, Rīgas „Dinamo” (KHL)

Kristaps Zīle, Rīgas „Dinamo” (KHL)

Roberts Mamčičs, Rīgas „Dinamo” (KHL)

Gunārs Skvorcovs, Rīgas „Dinamo” (KHL)

Artūrs Kulda, Nirnbergas „Ice Tigers” (Vācija, DEL)

Oskars Cibuļskis, „HC Litvinov” (Čehijas augstākā līga)

Ralfs Freibergs, „Ocelari” (Čehijas augstāka līga)

Kristiāns Rubīns, Toronto „Marlies” (AHL)

Jānis Jaks, Beikersfīldas „Condors” (AHL)

Uzbrucēji:

Kaspars Daugaviņš, Podoļskas „Vityaz” (KHL)

Miks Indrašis, Rīgas „Dinamo” (KHL)

Lauris Dārziņš, Rīgas „Dinamo” (KHL)

Andris Džeriņš, Rīgas „Dinamo” (KHL)

Rihards Bukarts, Rīgas „Dinamo” (KHL)

Roberts Bukarts, Rīgas „Dinamo” (KHL)

Mārtiņš Dzierkals, Rīgas „Dinamo” (KHL)

Daniels Bērziņš, Rīgas „Dinamo” (KHL)

Mārtiņš Karsums, Krēfeldes „Penguins” (Vācija, DEL)

Ronalds Ķēniņš, „Lausanne HC” (Šveice, NLA)

Rodrigo Ābols, „Orebro” (Zviedrija, SHL)

Māris Bičevskis, „Mlada Boleslav” (Čehijas augstākā līga)

Renārs Krastenbergs, „Villach” (Autrijas augstākā līga)

Gints Meija, Šteinbahas „Black Wings” (Austrijas augstākā līga)

Oskars Batņa, „HC Anglet” (Francijas augstākā līga)

Rihards Marenis, „Kiruna IF” (Zviedrijas trešā līga)

Miķelis Rēdlihs, „Olimp/Venta” („Optibet” hokeja līga)

Spēļu kalendārs:

21.05., plkst. 20:15, Latvija – Kanāda

22.05., plkst. 20:15, Latvija – Kazahstāna

24.05., plkst. 16:15, Latvija – Itālija

27.05., plkst. 16:15, Latvija – ASV

28.05., plkst. 20:15, Latvija – Norvēģija

30.05., plkst. 20:15, Latvija – Somija

1.06., plkst. 20:15, Latvija – Vācija

sportapils