Kā Latvijas izlasei veicies PČ pirmajos mačos?

Šodien Rīgā sāksies 2021. gada pasaules čempionāts hokejā. Šī būs otrā reize, kad pasaules čempionāts norisināsies Rīgā. Jau 24. gadu pēc kārtas pasaules spēcīgāko izlašu sabiedrībā spēlēs Latvijas valstsvienība, kas dosies laukumā jau čempionāta pirmajā spēļu dienā – pulksten 20:15 pret Kanādas izlasi. Iesildoties spēlei pret kanādiešiem, Sportapils piedāvā saviem lasītājiem iespēju pagremdēties atmiņās un atcerēties kā Latvijas valstsvienība ir uzsākusi iepriekšējos 23 pasaules čempionātus elites divīzijā.

1997. gads. Latvija – ASV (4:5)

Pirmajā mačā pēc atgriešanās elites divīzijā Latvijas izlase tikās ar ASV valstsvienību. Latvijas izlases galvenais treneris Leonīds Beresņevs mačā pret amerikāņiem mūsu valstsvienības vārtus uzticēja sargāt Pēterim Skudram. ASV izlase jau devītajā minūtē izvirzījās vadībā (1:0), bet jau pēc 55 sekundēm Sergejs Čudinovs guva pirmos vārtus Latvijas valstsvienības labā pasaules čempionātos pēc atgriešanās elites divīzijā un panāca izlīdzinājumu – 1:1.

Līdz mača 33. minūtei amerikāņi iemeta vēl trīs ripas mūsu izlases vārtos un izvirzījās vadībā ar 4:1, taču Latvijas valstsvienība nepadevās. Pēdējā trešdaļā nepilnu desmit minūšu laikā mūsējie guva trīs vārtus, ar precīziem metieniem izceļoties Leonīdam Tambijevam, Aleksandram Beļavskim un Andrejam Ignatovičam, un 53. minūtē panāca neizšķirtu – 4:4. Diemžēl 77 sekundes vēlāk ASV izlase guva piektos vārtus un izrāva uzvaru – 5:4. Savu pēdējo maču spēlē pret amerikāņiem Latvijas izlases rindās aizvadīja Skudra. Latvijas izlasei atrodoties iedzinējos ar 1:3, Skudra lūdza mūsu valstsvienības kapteinim Kārlim Skrastiņam, lai viņš pasaka Beresņevam, ka Skudram ir trauma un ka viņš nevar maču turpināt. Izdzirdot, ka Skudra vēlās, lai tiek veikta vārtsargu maiņa, Beresņevs bija ļoti nikns, taču veica maiņu – Skudras vietu Latvijas valstsvienības vārtos ieņēma Juris Klodāns.

1998. gads. Latvija – Somija (0:6)

Otrajā gadā pēc atgriešanās elites divīzijā Latvijas izlase čempionāta pirmajā spēlē mērojās spēkiem ar Somijas valstsvienību. Latvijas izlases vārtus šoreiz sargāja Artūrs Irbe. 15 sekundes līdz pirmās trešdaļas beigām somi realizēja vairākumu un izvirzījās vadībā (1:0). Pēc pirmā perioda nekas neliecināja par to, ka Latvijas valstsvienībai draud lielas nepatikšanas, taču otrajā trešdaļā skandināvi sabēra piecas ripas Irbes sargātajā cietoksnī un panāca graujošo 6:0… Trīs no sešiem vārtiem Somijas izlase iemeta vairākumā.

1999. gads Latvija – Šveice (3:5)

Pirmoreiz Latvijas izlase pasaules čempionātu sāka pret sava līmeņa pretinieci un pirmoreiz mūsējiem bija reālas izredzes sākt čempionātu ar uzvaru. Turnīra pirmajā spēlē Latvijas valstsvienībai bija jātiekas ar Šveices izlasi, pret kuru 1996. gadā izcīnījām neizšķirtu (1:1) un izrāvām ceļazīmi uz elites divīziju. Līdzīgi kā pirms trim gadiem arī šoreiz spēlei pret Šveici bija milzīga nozīme. Uzvara praktiski jau uzreiz garantēja otro vietu apakšgrupā un nodrošināja ceļu uz Soltleiksitijas olimpiskajām spēlēm. Diemžēl Latvijas izlasei čempionāta pirmajā spēlē vēl nevarēja palīdzēt Irbe.

Beresņevs ļoti atbildīgajā un svarīgajā mačā Latvijas valstsvienības vārtu drošību uzticēja pasaules čempionātos elites divīzijā vēl nevienu spēli neaizvadījušajam Andrejam Zinkovam, kurš, izdzirdot, ka viņam būs jāsargā vārtus mačā pret Šveici, bija pamatīgi nobijies. Šveicieši redzēja bailes mūsu vārtsarga acīs un jau 50. sekundē izvirzījās vadībā (1:0), taču pēc Aleksandra Semjonova un Aleksandra Kerča vārtu guvumiem Latvijas izlase 15. minūtē pārņēma vadību – 2:1. Otrās trešdaļas sestajā minūtē šveicieši atjaunoja uz tablo līdzsvaru (2:2), bet nepilnas četras ar pusi minūtes līdz otrā perioda beigām Andrejs Maticins realizēja vairākumu un otro reizi mačā izvirzīja mūsējos vadībā – 3:2. Tiesa vien 59 sekundes vēlāk Šveices valstsvienība panāca izlīdzinājumu un vēl pēc nedaudz vairāk nekā divām minūtēm jau pārņēma vadību – 4:3. Turklāt nepilnas sešas ar pusi minūtes līdz pamatlaika beigām šveicieši panāca jau 5:3.

2000. gads. Latvija – Zviedrija (1:3)

Zviedri līdz mača desmitajai minūtei divreiz pārspēja Irbi un izvirzījās vadībā ar 2:0, bet otrās trešdaļas vidū panāca jau pārliecinošo 3:0. Nepilnu pusminūti līdz otrā perioda beigām Aleksandrs Beļavskis, esot nokritis uz ledus pie Zviedrijas izlases vārtiem, sarežģītā situācijā ieraidīja ripu sāncenšu cietoksnī un deva Latvijas izlasei cerību (1:3), tomēr tuvāk pietuvoties pretiniekiem mūsējiem neizdevās. Atkal zaudējums ar divu vārtu starpību.

2001. gads. Latvija – Zviedrija (2:5)

Otro gadu pēc kārtas Latvijas valstsvienība pasaules čempionāta pirmajā spēlē tikās ar Zviedriju un pirmoreiz divus pasaules čempionātus pēc kārtas sāka pret vienu un to pašu izlasi. Latvijas valstsvienības vārtus pret zviedriem arī šoreiz sargāja Irbe, taču skandināvi atkal jau pirmās trešdaļas vidū panāca 2:0… Tiesa šoreiz atšķirībā no iepriekšējās reizes Latvijas izlase spēja atspēlēties. 39 sekundes pēc zviedru otrajiem vārtiem Grigorijs Panteļejevs bija precīzs vienādos sastāvos (1:2) un samazināja rezultāta starpību līdz minimumam (1:2), bet 27. minūtē Vjačeslavs Fanduļs vairākumā panāca 2:2. Diemžēl mača turpinājumā zviedri guva trīs bezatbildes vārtus un nokārtoja uzvaru – 5:2.

2002. gads. Latvija – Kanāda (1:4)

Mačā pret Kanādas valstsvienību debiju Latvijas izlases vārtos elites divīzijas pasaules čempionātos piedzīvoja vārtsargs Sergejs Naumovs. Kanādieši jau astotajā minūtē pirmoreiz pārspēja Naumovu (1:0), bet pēc nepilnām sešām minūtēm Grigorijs Panteļejevs guva vārtus vienādos sastāvos un panāca izlīdzinājumu – 1:1. Otrā perioda vidū hokeja dzimtenes pārstāvji realizēja vairākumu un atkal izvirzījās vadībā (2:1). Savukārt pēdējā trešdaļā Kanādas valstsvienība vēl pa reizei izcēlās mazākumā un vienādos sastāvos – 4:1.

2003. gads. Latvija – Zviedrija (1:3)

Trešo reizi četru gadu laikā Latvijas izlase pasaules čempionāta pirmajā spēlē krustoja nūjas ar Zviedrijas valstsvienību. Atšķirībā no iepriekšējām abu izlašu tikšanās reizēm šoreiz mūsējie maču sāka ļoti daudzsološi un pirmie izvirzījās vadībā. Pasaules čempionāta debitants Vadims Romanovskis jau 13. minūtē minūtē atklāja mača rezultātu (1:0), bet zviedri jau pēc 59 sekundēm panāca neizšķirtu (1:1) un vēl pēc divām ar pusi minūtēm pārņēma vadību – 2:1. Savukārt otrās trešdaļas ievadā skandināvi trešo reizi pārspēja Naumovu un panāca divu ripu pārsvaru (3:1).

2004. gads. Latvija – Čehija (1:3)

Pirmoreiz pasaules čempionātu vēsturē Latvijas valstsvienība pasaules čempionātu sāka ar maču pret mājiniekiem un pirmoreiz pirmajā čempionāta spēlē tikās ar Čehijas izlasi. Mūsu valstsvienības galvenais treneris Kurts Lindstrems mačā pret čehiem Latvijas izlases vārtu drošību uzticēja mazpieredzējušajam Edgaram Masaļskim, kuram tā bija debija pieaugušo pasaules čempionātos. Redzot, ka Latvijas valstsvienības vārtos ir debitants, čehi visu ļoti ātri gribēja nokārtot.

Masaļskis rāvās vaiga sviedros jau no paša spēles sākuma, taču pirmoreiz kapitulēja jau mača trešajā minūtē un līdz 16. minūtei bija ielaidis jau trīs ripas (0:3). Viens otrs treneris pēc šāda notikumu pavērsiena, iespējams, būtu veicis vārtsargu maiņu, taču Lindstrems joprojām turpināja uzticēties Masaļskim un deva iespēju viņam iespēju rādīt visu, ko viņš māk. Masaļskis izmantoja trenera doto uzticību un atlikušajā laikā nevienu ripu savā cietoksnī vairs neielaida. Turklāt pamatlaika pēdējā minūtē Grigorijs Panteļejevs guva vārtus vairākumā un panāca 1:3. Cienījams zaudējums. Turnīra turpinājumā Masaļskis nevienā mačā gan laukumā vairs nedevās.

2005. gads. Latvija – Kanāda (4:6)

Foto: TT

Otro gadu pēc kārtas Latvijas valstsvienības vārtos čempionāta pirmajā mačā stājās Masaļskis. Līdzīgi kā pirms gada arī šoreiz Masaļskis kapitulēja jau trešajā minūtē (0:1), taču pēc 34 sekundēm Aleksandrs Semjonovs guva vārtus vienādos sastāvos un panāca izlīdzinājumu – 1:1. Otrā perioda vidū Kanādas izlase realizēja vairākumu un atkal izvirzījās vadībā (2:1), bet pēc nedaudz vairāk nekā trim minūtēm Ankipāns vienādos sastāvos atjaunoja uz tablo līdzsvaru – 2:2.

Laika posmā no 35. līdz 37. minūtei kanādieši vēl trīs reizes pārspēja Masaļski un panāca jau 5:2. Latvijas valstsvienības galvenais treneris Beresņevs pēc piektajiem Kanādas izlases gūtajiem vārtiem veica vārtsargu maiņu un Masaļska vietā laukumā sūtīja Irbi. Trešajā trešdaļā, pateicoties Jāņa Sprukta un Kārļa Skrastiņa precīzajiem metieniem, Latvijas valstsvienība 11 minūtes pirms pamatlaika beigām samazināja rezultāta starpību līdz minimumam (4:5), taču 55. minūtē Riks Nešs noformēja sev hat-trick un atjaunoja kanādiešiem divu vārtu pārsvaru – 6:4.

2006. gads. Latvija – Čehija (1:1)

Otro reizi trīs gadu laikā Latvijas izlase pasaules čempionātu sāka ar spēli pret Čehijas valstsvienību. Tikai šoreiz atšķirībā no iepriekšējās abu izlašu tikšanās reizes Latvija un Čehija bija mainītās lomās. Ja 2004. gadā mājinieki bija čehi, tad šoreiz laukuma saimnieki bijām mēs. Latvijas izlase maču pret tobrīdējiem pasaules čempioniem čehiem sāka ļoti cerīgi – Aleksejs Širokovs jau septītajā minūtē izvirzīja mūsējos vadībā (1:0). Pjotra Vorobjova vadītā komanda bija tuvu tam, lai pirmo trešdaļu pabeigtu esot vadībā, taču diemžēl nepilnu pusminūti pirms došanās pārtraukumā čehi panāca izlīdzinājumu – 1:1.

Mača turpinājumā Latvijas izlasi vairākas reizes glāba Sergejs Naumovs. Pamatlaika pēdējās sekundēs Jānim Spruktam bija lieliska iespēja izraut Latvijai uzvaru, taču ripa pēc viņa izdarītā metiena aizslīdēja dažus centimetrus gar čehu vārtu stabu… Mačs noslēdzās neizšķirti (1:1). Latvijas izlase pirmoreiz pēc atgriešanās elites divīzijā nepiedzīvoja zaudējumu čempionāta pirmajā spēlē un čempionātu sāka ar izcīnītu punktu. Īpaši patīkami, ka mūsējie to paveica savās mājās. Turklāt pret tobrīdējiem pasaules čempioniem! Lielisks čempionāta sākums!

2007. gads. Latvija – Šveice (1:2)

Pēc 2006. gada pasaules čempionāta par Latvijas izlases galveno treneri kļuva bijušais tās kapteinis un līderis Oļegs Znaroks. Latvijas valstsvienība otro reizi pasaules čempionātu sāka pret Šveici. Daudzi pirms šī mača atcerējās abu izlašu cīņu par iekļūšanu elites divīzijā 1996. gadā, kad tieši Znaroks bija tas, kurš pēdējā trešdaļā guva Latvijas valstsvienības vienīgos vārtus, un loloja cerības, ka tieši Znaroka vadībā Latvijas valstsvienība beidzot sāks pasaules čempionātu ar uzvaru.

Mūsējie maču pret Šveici sāka daudzsološi – Lauris Dārziņš 29. minūtē izvirzīja Latvijas izlasi vadībā (1:0), taču otrā perioda izskaņā šveicieši guva divus vārtus un pārņēma vadību – 2:1. Pusminūti pirms pamatlaika beigām Znaroks nomainīja Naumovu pret sesto laukuma spēlētāju, taču mūsējiem neizdevās gūt vārtus un izglābties no zaudējuma pamatlaikā. Diemžēl arī Znarokam neizdevās lauzt bēdīgo Latvijas izlases tradīciju un sākt pasaules čempionātu ar uzvaru. Tiesa zaudējumu ar vienu vārtu starpību čempionāta pirmajā spēlē Latvijas valstsvienība nebija piedzīvojusi ļoti sen – kopš 1997. gada mača pret ASV.

2008. gads. Latvija – ASV (0:4)

Pēc 11 gadu pārtraukuma Latvijas izlase pasaules čempionāta pirmajā mačā tikās ar ASV valstsvienību, taču atšķirībā no pirmā abu izlašu mačā 1997. gadā šoreiz sīva spēkošanās izpalika. Amerikāņi jau astotajā minūtē vairākumā pārspēja Masaļski un izvirzījās vadībā (1:0), bet 29. minūtē vairākumā dubultoja savu pārsvaru – 2:0. Pēdējā trešdaļā ASV guva vēl divus vārtus un panāca 4:0. Visus četrus vārtus amerikāņi iemeta vairākumā… Latvijas izlase otro reizi pēc atgriešanās elites divīzijā čempionāta pirmajā spēlē neguva nevienus vārtus un turnīru sāka ar sauso zaudējumu.

2009. gads. Latvija – ASV (2:4)

Foto: TT

Otro gadu pēc kārtas Latvijas izlase pasaules čempionāta pirmajā mačā krustoja nūjas ar ASV valstsvienību. Znaroks pasaules čempionātu atkal uzticēja sāk Masaļskim. Herberts Vasiļjevs jau piektajā minūtē, realizējot vairākumu, Latvijas izlasi izvirzīja vadībā (1:0), bet sešas ar pusi minūtes vēlāk jeņķi panāca izlīdzinājumu – 1:1. Lai gan otrās trešdaļas vidū Mārtiņš Karsums atguva Latvijas valstsvienībai vadību (2:1), mača turpinājumā amerikāņi guva trīs bezatbildes vārtus un nokārtoja uzvaru – 4:2.

2010. gads. Latvija – Šveice (1:3)

Pēc trīs gadu pārtraukuma Latvijas izlasei čempionāta pirmajā mačā atkal pretī stājās Šveices valstsvienība. Šveices izlase jau trešajā minūtē pārspēja Masaļski un izvirzījās vadībā (1:0), bet otrā perioda ievadā dubultoja savu pārsvaru – 2:0. Trešā perioda sākumā Gints Meija pēc fantastiskas Jura Štāla piruetes savā pasaules čempionātu debijas spēlē guva pirmos vārtus Latvijas izlases rindās un deva mūsējiem cerību (1:2). Spēlei tuvojoties izskaņai, Znaroks nomainīja Masaļski pret sesto laukuma spēlētāju, taču šveicieši pamatlaika pēdējās sekundēs ieraidīja ripu Latvijas valstsvienības tukšajos vārtos un panāca 3:1.

2011. gads. Latvija – Čehija (2:4)

Latvijas izlase pirmajā pasaules čempionāta spēlē tikās pret tobrīdējiem pasaules čempioniem čehiem. Līdzīgi kā 2006. gadā, arī šoreiz viss sākās ļoti cerīgi, un mūsējie pirmie izvirzījās vadībā. Lauris Dārziņš jau desmitajā minūtē atklāja rezultātu (1:0), bet nedaudz vairāk nekā divas minūtes līdz pirmās trešdaļas beigām čehi atjaunoja līdzsvaru – 1:1. Otrā perioda ievadā pasaules čempionātu debitants Roberts Bukarts guva savus pirmos vārtus Latvijas izlases rindās pasaules čempionātos un atgrieza Latvijas valstsvienību vadībā (2:1), taču Čehijas izlase pēc nepilnām 11 minūtēm atspēlējās (2:2) un pēdējā trešdaļā guva vēl divus vārtus – 4:2. Trešo gadu pēc kārtas Latvijas valstsvienība pasaules čempionāta ievadā piedzīvoja zaudējumu ar divu vārtu starpību.

 

2012. gads. Latvija – Krievija (2:5)

Pēc Znaroka ēras beigām pie Latvijas izlases stūres stājās Teds Nolans. Čempionāta pirmajā mačā pret Krievijas valstsvienību daudziem par ļoti lielu pārsteigumu Nolans Latvijas izlases pirmajā maiņā kopā ar Miķeli Rēdlihu un Jāni Spruktu ielika jauniņo Miku Indraši. Pasaules čempionātu debitants Indrašis jau 12. minūtē pārsteidza visus un izvirzīja mūsējos vadībā (1:0). Latvijas valstsvienība līdz pat mača 34. minūtei atradās vadībā, bet tad Jevgeņijs Malkins noorganizēja Krievijas izlasei divus vārtus vairākumā un palīdzēja pārņemt vadību – 2:1. Trešā perioda piektajā minūtē Malkins vēlreiz pārspēja Masaļski un dubultoja krievu pārsvaru (3:1). Savukārt pēc nepilnām sešām minūtēm Krievijas valstsvienība guva vēl vienus vārtus un panāca jau 4:1. Nedaudz vairāk nekā četras ar pusi minūtes līdz pamatlaika beigām Kaspars Daugaviņš bija precīzs vairākumā un samazināja rezultāta starpību līdz diviem vārtiem (2:4), bet pēc 92 sekundēm krievi atjaunoja trīs ripu pārsvaru – 5:2.

2013. gads. Latvija – Krievija (0:6)

Foto: TT

Otro gadu pēc kārtas Latvijas valstsvienība pasaules čempionātu sāka ar maču pret Krievijas izlasi. Mačā pret krieviem ugunskristības piedzīvoja vārtsargs Māris Jučers, kuram tā bija debija pasaules čempionātos. Jučers pirmo trešdaļu aizvadīja cienījami un pirmo 20 minūšu laikā ielaida tikai vienus vārtus (0:1), bet otrajā periodā kapitulēja trīs reizes nedaudz vairāk nekā desmit minūšu laikā (0:4) un pēc nospēlētām 40 minūtēm tika nomainīts.

Jučera vietu vārtos ieņēma Masaļskis, taču arī viņš nebija glābējs. Masaļskis pirmoreiz kapitulēja jau 17 sekundes pēc trešās trešdaļas sākuma (0:5), bet pēc nepilnām četrām minūtēm ķeksēja vēl vienu ripu ārā no saviem vārtiem – 0:6. Latvijas izlase trešo reizi pēc atgriešanās elites divīzijā pasaules čempionātu sāka bez gūtiem vārtiem un čempionāta ievadā otro reizi piedzīvoja sagrāvi ar 0:6.

2014. gads. Latvija – Somija (3:2)

Pēc 16 gadu pārtraukuma Latvijas izlase pasaules čempionāta pirmajā spēlē tikās ar Somijas valstsvienību. Tāpat kā abu izlašu pirmajā tikšanās reizē čempionāta ievadā 1998. gadā arī šoreiz Somijas izlases sastāvā bija ļoti daudz debitantu. Rodrigo Laviņam neveiksmīgi nospēlējot savu vārtu priekšā, somi jau piektajā minūtē izvirzījās vadībā (1:0), bet nepilnām divām minūtēm Kaspars Daugaviņš guva vārtus pretuzbrukumā un panāca izlīdzinājumu – 1:1.

Lai gan otrās trešdaļas vidū Somijas valstsvienība vairākumā pārspēja Masaļski un atguva vadību (2:1), pēdējais vārds šajā mačā piederēja Latvijas izlasei. Trešā perioda vidū Kristaps Sotnieks realizēja vairākumu un vēlreiz panāca neizšķirtu – 2:2. Savukārt nepilnas astoņas minūtes līdz pamatlaika beigām Artūrs Kulda vairākumā spēcīgi trieca ripu somu vārtos un nodrošināja Latvijas izlasei uzvaru – 3:2. Latvijas izlase pirmoreiz 18 gadu laikā pēc atgriešanās elites divīzijā pasaules čempionātu sāka ar uzvaru. Fantastisks čempionāta sākums!

2015. gads. Latvija – Kanāda (1:6)

Pirmoreiz kopš 2005. gada Latvijas izlase pasaules čempionāta pirmajā mačā mērojās spēkiem ar Kanādas valstsvienību. Mūsu izlases galvenais treneris Aleksandrs Beļavskis mačā pret kanādiešiem vārtos ielika Ervīnu Muštukovu, kuram tā bija debija pasaules čempionātos. Kanādieši nežēloja Muštukovu un jau 15. minūtē panāca pārliecinošo 3:0. Turklāt otrās trešdaļas sākumā hokeja dzimtenes pārstāvji ar 44 sekunžu intervālu nogādāja vēl divas ripas mūsu vārtos un panāca jau 5:0.

Beļavskis veica vārtsargu maiņu un Muštukova vietā laukumā sūtīja Masaļski, kurš lieliski iesaistījās spēlē un mača turpinājumā vairākas reizes glāba Latvijas izlasi. Nepilnas astoņas minūtes līdz pamatlaika beigām Kaspars Daugaviņš pretuzbrukumā guva vārtus un samazināja rezultāta starpību (1:5), taču pamatlaika pēdējā minūtē Sidnijs Krosbijs nopelnīja soda metienu un, mirkli vēlāk to meistarīgi realizējot, atjaunoja kanādiešiem piecu vārtu pārsvaru – 6:1.

2016. gads. Latvija – Zviedrija (1:2 PL)

Pēc 14 gadu pārtraukuma Latvijas izlase pasaules čempionāta pirmajā spēlē atkal krustoja nūjas ar Zviedrijas valstsvienību. Otro gadu pēc kārtas mūsu izlases vārtus čempionāta pirmajā mačā sargāja debitants – Leonīds Beresņevs Latvijas izlases vārtu drošību uzticēja Šveicē spēlējošajam Elvim Merzļikinam. Zviedri pārspēja Merzļikinu jau trešajā minūtē (1:0), taču mača turpinājumā mūsu izlases debitants vārtos demonstrēja lielisku sniegumu un vairākas reizes glāba Latvijas valstsvienību. Septiņas ar pusi minūtes līdz pamatlaika beigām Kristaps Sotnieks realizēja vairākumu un panāca 1:1. Mača pamatlaiks noslēdzās neizšķirti, bet pagarinājuma pēdējā minūtē Gustavs Nīkvists izrāva zviedriem tomēr uzvaru – 2:1. Latvijas izlase otro reizi trīs gadu laikā pasaules čempionātu sāka ar izcīnītu punktu. Merzļikins aizvadīja fantastisku maču un atvairīja 42 no 44 pretinieku izdarītajiem metieniem.

2017. gads. Latvija – Dānija (3:0)

Latvijas izlasē sākās Boba Hārtlija laiki. Pēc ilgāka laika pārtraukuma Latvijas valstsvienība pasaules čempionātu atkal sāka pret sava līmeņa pretinieci. Otro čempionātu pēc kārtas Latvijas izlases vārtus turnīra pirmajā mačā sargāja Merzļikins. Elvis pirmajā trešdaļā vairākas reizes Latvijas izlase glāba, bet otrā perioda ievadā Gints Meija izvirzīja Latvijas izlasi vadībā (1:0). Trešās trešdaļas sākumā Miks Indrašis dubultoja Latvijas izlases pārsvaru – 2:0. Savukārt 53. minūtē Indrašis guva savus otros vārtus mačā un panāca pārliecinošo 3:0. Latvijas izlase otro reizi pasaules čempionātu sāka ar uzvaru un pirmoreiz čempionāta pirmajā spēlē neielaida nevienus vārtus. Fantastisks čempionāta sākums!

2018. gads. Latvija – Norvēģija (3:2 PL)

Foto: TT

Otro gadu pēc kārtas Latvijas izlase pasaules čempionātu sāka pret sava līmeņa pretinieci un pirmoreiz pasaules čempionāta pirmajā spēlē tikās ar Norvēģijas valstsvienību. Latvijas izlases vārtus pasaules čempionāta ievadā atkal sargāja Merzļikins. Pēc Andersa Bastiansena un Aleksandera Bonsaksena gūtajiem vārtiem Latvijas izlase jau 13. minūtē nonāca zaudētājas lomā ar 0:2, taču mača turpinājumā spēja atspēlēsies. Latvijas izlases debitants Rūdolfs Balcers 27. minūtē guva savus pirmos vārtus Latvijas valstsvienības rindās savā pirmajā spēlē pieaugušo izlasē un samazināja rezultāta starpību līdz minimumam (1:2), bet nepilnas deviņas minūtes līdz pamatlaika beigām neizšķirtu uz tablo panāca Rodrigo Ābols (2:2). Savukārt papildlaika 24. sekundē Balcers,  gūstot fantastiskus vārtus, izcēlās otro reizi mačā un izrāva mūsējiem uzvaru – 3:2. Latvijas izlase pirmoreiz divus pasaules čempionātus pēc kārtas sāka ar uzvarām.

2019. gads. Latvija – Austrija (5:2)

Pirmoreiz Latvijas izlase pasaules čempionātu sāka ar maču pret izteiktu pastarīti, taču čempionāta sākums mūsējiem nebija nemaz tik viegls. Austrieši, spēlējot skaitliskajā mazākumā, mača 15. minūtē izvirzījās vadībā (1:0), taču jau pēc 42 sekundēm Rūdolfs Balcers Latvijas izlasei realizēja vairākumu un panāca izlīdzinājumu (1:1). Rezultāts ilgu laiku saglabājās neizšķirts, bet pēdējā trešdaļā, nepilnu septiņu minūšu laikā ar gūtiem vārtiem izceļoties Laurim Dārziņam, Rodrigo Ābolam un Gintam Meijam, Latvijas valstsvienība panāca trīs vārtu pārsvaru – 4:1. Lai gan nepilnas piecas ar pusi minūtes līdz pamatlaika beigām austrieši vienus vārtus atguva un samazināja rezultāta starpību (2:4), jau pēc 16 sekundēm Ronalds Ķēniņš atjaunoja Latvijas izlasei trīs ripu pārsvaru – 5:2. Latvijas izlase trešo gadu pēc kārtas pasaules čempionātu sāka ar uzvaru un pirmoreiz pasaules čempionāta pirmajā spēlē guva vairāk par četriem vārtiem.

sportapils