Brože vērtē: Trīs zvaigznes pret Kanādu

2021. gada pasaules čempionāta hokejā atklāšanas mačs pārvērtās par sensāciju un Latvijas valstsvienības pēdējo gadu skaļāko uzvaru – 2:0 pret Kanādu. Jā, pretinieki no okeāna otra krasta ieradušies vien pirms dažām dienām. Jā, viņiem nebija nevienas pārbaudes spēles, lai izveidotu savstarpējo ķīmiju. Tomēr tas nemazina Latvijas uzvaras saldo pēcgaršu. Tika pieveikta komanda, kuras rindās laukumā devās 16 spēlētāji no Nacionālās hokeja līgas, ieskaitot tādus, kuri šosezon bija rezultatīvākie savās komandās. Bet ko nu par kanādiešiem… Trīs Latvijas zvaigznes!

Matīss Kivlenieks

Foto: TT

Latvijas izlases pieteikumā gozējas trīs labā līmenī spēlējoši vārtsargi, taču jau dienu pirms atklāšanas mača bija nojaušams, ka pret Kanādu vārtu drošība tiks uzticēta Matīsam Kivleniekam. Galu galā – viņa astoņas spēles Nacionālajā hokeja līgā bija tieši par astoņām vairāk nekā pasaules čempionātos. Kivlenieks tika galā ar 38 metieniem un kļuva par pirmo Latvijas izlases vārtsargu, kurš elites divīzijā ienācis ar sauso uzvaru. Īpaši svarīgas bija tieši pirmās epizodes. Kanādieši katrs par sevi devās uz priekšu un neko nekombinēja, bet vienkārši meta pa vārtiem no jebkuras pozīcijas. Kivlenieks ķēra, neko neatsitot. Ieguva pārliecību pats un iedeva to saviem aizsargiem. Jāpiezīmē, ka no 38 metieniem tieši puse nāca no bīstamības zonas, kamēr pusi izdevās noturēt perimetrā. Līdera cienīga spēle un neapšaubāms pirmās zvaigznes gods.

Ronalds Ķēniņš

Foto: TT

Rezultāts tika atklāts pusotru sekundi līdz pirmās trešdaļas beigām, precīzi metot Mikam Indrašim, tomēr jāizceļ piespēles autors Ronalds Ķēniņš, kurš paveica lauvas tiesu darba. Saņēmis ripu no Ralfa Freiberga uz savas zilās līnijas, viņš paguva paskatīties tablo virzienā un izrēķināt, ka plānam pietiks laika. Ķēniņš pa labo flangu ietraucās kanādiešu zonā, uzvilka virsū divus sedzējus un atrada vidū esošo partneri. Turklāt Ķēniņš nopelnīja piespēli arī otrajos vārtos – viņa metienu pielaboja Oskars Batņa. Tas, kā viņš tika līdz šim metienam, ir paraugstunda tam, kā no nekā izveidot kaut ko. Divas rezultatīvas piespēles – tikpat, cik Ķēniņš savāca pa visu iepriekšējo pasaules čempionātu kopā. Latvijas hokeja dinamīts labi iederējās trešajā virknējumā, ko viņš veidoja kopā ar Indraši un Mārtiņu Dzierkalu. Divi dinamiski malējie uzbrucēji līdzās rezultatīvam centram – šāds salikums ļauj nākotnē skatīties ar cerībām. Kanādas piedāvātais spēles stils Ķēniņam ir gana parocīgs. Jāskatās, kā viņam klāsies pret citādajiem kazahiem.

Uvis Balinskis un Kristiāns Rubīns

Foto: TT

Kāds teiks, ka tā ir krāpšanās, tomēr – pirmo aizsargu pāri gribas vērtēt kā vienu veselu. Panākumā bija tikai divi Latvijas izlases hokejisti, kuri uz ledus pavadīja vairāk par 20 minūtēm – Uvis Balinskis (21:28) un Kristiāns Rubīns (20:27). Pārbaudes spēlēs galvenokārt darbojies vairākumā, Balinskis pret kanādiešiem spēlēja tikai mazākumā, ar jaunajiem pienākumiem tiekot galā bez problēmām.

Rubīnam mazākums ietilpst tiešajos pienākumos – spēlējot Toronto “Maple Leafs” sistēmā, viņš tiek izcelts, pateicoties tieši savām prasmēm aizsardzībā. Pārbaudes spēlēs latviešiem bija zināmas problēmas ar uzbrukumu sākumu, jo aizsargiem kliboja pirmās piespēles. Pasaules čempionāta atklāšanas spēlē šī problēma bija nozudusi. Tāpēc nav pārsteigums, ka nedz Balinska, nedz Rubīna kontā nav izdarīto metienu (Rubīnam gan ir viens metiens garām vārtiem) – viņi pildīja savus tiešos pienākumus, un tajos ietilpst arī ripas nogādāšana pie uzbrucējiem, lai viņi varētu paveikt savu darbu.

sportapils