KHL mačs pasaules čempionātā – gandrīz ideāls Rīgas “Dinamo” pret ideālo “Barys”

Diemžēl pēc uzvaras par Kanādu pasaules čempionu tituls netiek pasniegts, un šodien Latvijas izlasei atkal būs jādodas laukumā. Pretiniekos būs Kazahstāna – tā sauktā komanda-lifts, kura visu laiku ceļo starp pasaules hokeja eliti un 1A divīziju. Tiesa, pēdējo reizi starp pasaules 16 labākajām komandām Kazahstāna atradās 2016. gadā, tad pavadīja trīs gadus zemākā līmenī, bet izbaudīt atgriešanos elitē pirms gada kazahiem nesanāca, jo turnīrs tik atcelts.

No malas skatoties, varētu padomāt, ka šodien mūs sagaida nevis pasaules čempionāta spēle, bet Kontinentālās hokeja līgas (KHL) mačs. Rīgas “Dinamo” sastāvā allaž centās savākt visus labākos latviešu hokejistus, it īpaši tos, kuri spēlē Eiropā. Uz Nacionālās hokeja līgas (NHL) četrinieku Latvijas klubs īstermiņa, un arī ilgtermiņa perspektīvā nevar cerēt, un arī valstsvienībā šogad nav neviena no hokejistiem, kuriem ir stabila vieta pasaules labākajā līgā – Zemgus Girgensons joprojām ārstē savainojumu, Elvis Merzļikins neieradās, jo viņa ģimenē gaidāms pieaugums, Rūdolfs Balcers joprojām ir bez līguma uz nākamo sezonu, bet Teodors Bļugers kopā ar Pitsburgas “Penguins” cīnās Stenlija kausā.

Latvijas izlases pieteikumā ir 28 hokejisti. No tiem 23 spēlē vai kādreiz ir spēlējuši “Dinamo” sastāvā. Ārpus piecinieka ir Matīss Kivlenieks, kurš turpina NHL iekarošanu, Ivars Punnenovs, kurš jau vairākas reizes nepiekrita nomainīt Šveici pret KHL, Kristiāns Rubīns, kurš arī turpina savas vērtības celšanu Ziemeļamerikā, Ronalds Ķēniņš, kurš, visticamāk, Šveicē spēlēs līdz karjeras beigām, un Rodrigo Ābols, par kuru savulaik bija interese no “Dinamo”, tomēr uzbrucējs devās uz Ziemeļameriku, bet tad uz Zviedriju.

Nav šaubu, ka “Dinamo” ģenerālmenedžeris Edgars Buncis labprāt komandas rīcībā iegūtu katru no šiem spēlētājiem un katrs no viņiem būtu noderīgs komandai, jo, kā atceramies, pēdējos gados rīdziniekiem ir problēmas visās līnijās – gan ar vārtsargiem, gan ar aizsargiem, gan ar uzbrucējiem. Pašlaik gan šīs kandidatūras izskatās nereāli un kluba vadībai nākas meklēt citus risinājumus, kā aizpildīt problemātiskas pozīcijas. Tajā skaitā piesaistot leģionārus, kā tas starpsezonā noticis ar vārtsargu brigādi.

“Dinamo” komplektācija rit pilnā sparā. Pašlaik izlasē šis klubs pārstāvēts ar astoņiem spēlētājiem – Oskaru Cibuļski, Ralfu Freibergu, Gunāru Skvorcovu, Kristapu Sotnieku, Kristapu Zīli, Lauri Dārziņu, Mārtiņu Karsumu un Gintu Meiju. Izteikts piedāvājums Kasparam Daugaviņam, iespējams, izdosies noturēt Mārtiņu Dzierkalu. Šis izlases modelis izskatās kā gandrīz ideāls “Dinamo”. Ja atmetam domu par to, ka Jura Savicka klubā kādreiz varētu spēlēt mūsu NHL pārstāvji, tad sastāvs ir ļoti jaudīgs un arī KHL līmenim atbilstošs..

Kazahstānas izlases sastāvs ir ļoti tuvu ideālajam “Barys” sastāvam, jo vienība no Nursultanas krietni vairāk atbilst valstsvienības bāzes kluba statusam nekā Rīgas “Dinamo”. Kazahstānas pieteikumā ir 17 hokejisti no “Barys”, pārējie spēlētāji pārstāv vietējo čempionātu un vismaz daļa no viņiem, visticamāk, nākamajā sezonā saņems piedāvājumu no “Barys”. Pašlaik Kazahstānai nav neviena pārstāvja NHL, līdz ar ko tā nevarēja cerēt uz pastiprinājumu no Ziemeļamerikas. Tas padara izlases pieteikumu vēl tuvāku “Barys” sastāvam un vienkārši nav iespējams izvairīties no paralēlēm ar to, ka vakarā mēs skatīsimies kārtējo KHL spēli starp “Dinamo” un “Barys”.

Kazahstāna nekad nekautrējās naturalizēt spēlētājus – ja kāds no hokejistiem labi spēlēja “Barys” rindās, viņš varēja saņemt šīs valsts pasi – ar nosacījumu, ka pārstāvēs Kazahstānas izlasi. Tādā veidā par kazahiem jau kļuvuši Džesijs Blekers, Kertiss Volks, Darens Dics, Viktors Svedbergs un daudzi citi. Šim četriniekam ir ļoti liela loma “Barys” rindās, KHL apmaksātākais aizsargs Dics ir kluba kapteinis, savukārt Volks – viens no labākajiem uzbrucējiem. “Barys” un izlasi trenē viens un tas pats speciālists – Jurijs Mihailis, ar ko tiek izpildīts vēl viens nosacījums par valstsvienības bāzes klubu. “Dinamo” pirmsākumos arī bija doma, ka klubu un izlasi varētu trenēt viens un tas pats cilvēks. Ar asistentiem tā arī bija, bet “Dinamo” galvenais treneris izlasē nekad nav strādājis par galveno.

Pret “Barys” aizvadītajā sezonā piedzīvoti divi zaudējumi 2:3 un 0:3. Ir pamatotas aizdomas, ka Latvijas izlasei pret Kazahstānu veiksies krietni labāk. Jo, ja zaudējumi pret “Barys” pēdējos gadus kļuvuši par normu, tad pasaules čempionātos Latvija šim pretiniekam nekad nav zaudējusi.

sportapils