Ankipāns: “Ja pirms PČ mums piedāvātu 4 punktus pēc pirmajiem diviem mačiem, reti kurš tos nepaņemtu”

Latvijas hokeja izlase turpina dalību pasaules čempionātā, kur pēc pārsteidzošas uzvaras pār Kanādu 2:0, bet sestdienas vakarā ar 2:3 pēcspēles metienu sērijā piekāpās Kazahstānai, tādējādi pēc aizvadītām divām spēļu kārtām Latvija izcīnījusi  četrus punktus, kas pagaidām dod otro vietu grupā.

“Sporta pils” uz sarunu aicināja bijušo Kontinentālās hokeja līgas kluba Rīgas “Dinamo” un šosezon Latvijas hokeja Virslīgas komandas “HK Mogo” treneri Ģirtu Ankipānu, kurš dalījās iespaidos par piedzīvoto zaudējumu, norādot – viss esot kārtībā un cīņā par augstākajām vietām turpinās.

“Pēc pagājušās spēlēs pret Kanādu, kur nospēlējām ļoti disciplinēti un no aizsardzības, pret kazahiem prasījās, lai mēs paši vairāk uzņemtos iniciatīvu un momentu veidošanu. Diemžēl mēs to nespējām izdarīt. Kaut kādā mērā ar veiksmes palīdzību spējām vismaz vienu punktu paņemt, bet domāju, ka visi redzēja un jāatzīst, ka Kazahstāna šajā mačā dominēja. Man tas ir negaidīts pavērsiens, bet jādod kredītu arī pretiniekiem – viņi nospēlēja ļoti labi. Copy – paste stilā no “Barys” komandas. Mūsējiem bija sarežģīti pārvarēt viņu presingu, vienlaikus pašiem bija grūti to darīt, jo kazahi labi kustināja ripu un ātri pārgāja uzbrukumā. Neieguvām ripas kontroli un neradījām absolūti nekādu spiedienu viņiem. Tāpat uzskatu, ka par maz izmantojām viņu vājo pozīciju – vārtsargu. Viņš nedarbojās vārtos droši un pārliecinoši, bet mēs izdarījām tikai 14 metienus vārtu rāmī? Pie tādiem apstākļiem nav reāli uzvarēt maču,” uzskata treneris.

Vaicājām, uz kā rēķina, viņaprāt, zaudējām?

Ankipāns atbildēja: “Bieži vien ir tā, ja “neieej” spēlē no sākuma simtprocentīgi, tās gaitā ir grūti atgūties un tas arī notika. Kazahi no pirmās maiņas aktīvi presingoja un mūsu aizsargiem neļāva īsti galvas pacelt, lai varētu atrast brīvos spēlētājus un iesākt organizētu uzbrukumu. Sanāca bieži “atmesties”, dot piespēles atpakaļ, lai nezaudētu ripu, bet tāpat to bieži atņēma. Ja runājam, ka šī bija otrā spēle tikpat dienās, tad grūti teikt, vai tas nospēlēja kādu lomu. No vienas puses bijām aizvadījuši labu spēli un ieguvuši pozitīvas emocijas, bet kazahiem tas bija pirmais mačs pēc aptuveni nedēļas, kas reizēm nenāk par labu, jo ir grūti ieiet spēlē. Abām komandām bija savi pozitīvie priekšnoteikumi, lai izcīnītu uzvaru. Bet nedomāju, ka divas spēles divās dienās bija iemesls, kāpēc zaudējām. Tie ir profesionāli sportisti, kuri attiecīgi tiek gatavoti turnīram un visi zina, kāds ir spēļu kalendārs.”

Vai var uzskatīt, ka pēc spēles ar Kazahstānu beidzot esam pamodušies no sapņa?

Treneris atbild noraidoši: “Kāpēc? Domāju, ka tā īsti nevar teikt. Mērķis jebkurā gadījumā aizvien ir sasniedzams. Šajā komandā ir ieguldīts milzīgs darbs un arī finansiālās investīcijas, tāpēc mēs vēlamies redzēt rezultātu un kad to prasīt, ja ne tagad? Pirms čempionāta gan no Boba, gan spēlētājiem dzirdējām retoriku, ka šoreiz jācīnās par medaļām, un tas ir tuvu. Runājot kā vienkāršs Latvijas iedzīvotājs, tad varu teikt, ka gaidu to. Un uzskatu, ka tas ir pilnīgi iespējams, jo šis čempionāts būs pārsteigumu pilns. Piemēri tālu nav jāmeklē – mēs pārsteidzām Kanādu, bet mūs kazahi. Dāņi pārsteidza zviedrus un noteikti redzēsim vēl vairākus negaidītus rezultātus. Tas ir normāli. Ja mums pirms turnīra piedāvātu četrus punktus pēc pirmajiem diviem mačiem, domāju, ka reti kurš tos nepaņemtu. Šis zaudējums ir vienkārši jāsagremo un jāiet tālāk.”

Itālija tiek uzskatīta par vienu no vājākām izlasēm starp visām čempionāta dalībniecēm. Vaicājām Ankipānam, kā būtu jāspēlē pret viņiem.

“Tas būs īstais pretinieks, pret kuru atgūt pārliecību. Nav ko slēpt, Itālija, šķiet, ir šīs grupas vājākā dalībniece. Te mūsu puišiem ir jāparāda visu, ko viņi prot darīt ar ripu. Jākontrolē spēle un jāatgūst pārliecība, jo kazahi mums praktiski nedeva iespējas uzbrukt. Pret itāļiem būs daudz brīvā ledus, pretinieki būs lēnāki, līdz ar to būs vairāk laika lēmumu pieņemšanai un lielākas iespējas nodemonstrēt savu meistarību. Ir jāatgūst spēles garša. Varbūt pat šoreiz vairāk jādomā par uzbrukumu, ne tik daudz par aizsardzību. Protams, arī vairākums. Neesam guvuši klasiskus vairākuma vārtus. Jā, pret Kanādu sanāca, ieejot zonā un ātrajā uzbrukumā, kas arī ir labi, bet tomēr gribētos redzēt labāku saspēli tieši pretinieku zonā. Pret Itāliju tāda iespēja būs,” uzskata speciālists, kurš piebilda: “Spēlētāji viens otru zina, un vairākumā ir konkrētas pozīcijas, kuras jāaizpilda ar tām piemērotiem spēlētājiem ar konkrētām īpašībām. Nekādu dziļāku problēmu tur neredzu, vienkārši šobrīd šajā elementā buksējam un viss. Jāgaida, kad aizies. Ir bijušas tikai divas spēles un nekas traģisks nav noticis. Viss čempionāts vēl priekšā. Jāskatās pozitīvi. Ja būtu uzveikuši Kazahstānu un atņēmuši punktu kanādiešiem, domāju, ka visi tagad būtu priecīgi. Diemžēl, bet tā nenotika, bet situācija aizvien ir pateicīga, lai sasniegtu izvirzītos mērķus.”

Nākamā spēle Latvijas valstsvienībai paredzēta pirmdien, 24. maijā plkst. 16:15, bet nākamā vēl pēc trīs dienām, kad jāmērojas būs ar spēkiem ar ASV izlasi.

sportapils