Brože vērtē: trīs zvaigznes pret Itāliju

Latvijas valstsvienība pasaules čempionātu sākusi ar septiņiem punktiem pirmajos trīs mačos, un pēc 3:0 uzvaras pret Itālijas izlasi tieši laukuma saimnieki ieņem pirmo vietu B apakšgrupā. Tuvākajiem konkurentiem gan ir par spēli mazāk, bet tāpat iespējams papriecēt acis. Latviešu parādītais sniegums atstāja divējādas sajūtas – bijām daudz labāki, taču jau atkal kliboja momentu realizācija. Kas pret Itāliju gadu gaitā bijusi liela problēma. Nav pārsteigums, ka pēc mača, kurā ripu kontrolēja gandrīz vai tikai viena komanda, starp Latvijas trim zvaigznēm ir tikai uzbrucēji.

Mārtiņš Karsums

Zaudējumā pret Kazahstānu veterāns Mārtiņš Karsums pelnīti tika pazemināts līdz 13. uzbrucēja lomai, un tieši šajā pozīcijā viņš sāka maču pret itāliešiem. Valstsvienības galvenais treneris Bobs Hārtlijs gan laicīgi ļāva sajust ledu visiem, rotējot ceturtās maiņas uzbrucējus. Karsums savu iespēju izmantoja, gūstot uzvaras vārtus, turklāt pēdējā minūtē viņš nokārtoja dubli ar metienu tukšā pretinieku cietoksnī. Pasaules čempionāta ietvaros Karsums nebija iemetis vairāk nekā 11 gadus, vairākkārt savainojumu dēļ nedoties palīgā izlasei. Kas zina, kādā gultnē būtu iegrozījusies spēle, ja Karsums pēc sava metiena no neērtā satvēriena nepagūtu pirmais pie atlēkušās ripas un neiebakstītu to Itālijas vārtos. Vērtīgs pienesums, reabilitējoties par iepriekš bālo sniegumu.

Renārs Krastenbergs

Karsumam lieliskā izdevība radās, tieši pateicoties Renāra Krastenberga lieliskajam forčekam. Jelgavnieks paguva iztraucēt Itālijas izlases aizsarga piespēli, tādējādi ripa izlēca zonas vidū pie netraucētā Karsuma. Debitants Krastenbergs tika pie sava pirmā punkta pasaules čempionātos. Jāsaka, ka ceturtā maiņa iedeva mājiniekiem vajadzīgo svaigumu un enerģiju brīžos, kad šķita, ka pretinieku vārtus atslēgt neizdosies. Ne velti Hārtlijs atstāja rotācijā visus četrus virknējumus. Krastenbergs devās laukumā pret kanādiešiem, savukārt mačā pret Kazahstānu viņš palika tribīnēs. 22 gadus vecais uzbrucējs ir nopelnījis dalību mačā pret ASV, kur viņa ātrums lieti noderēs.

Miks Indrašis

Mačā, kurā Latvijas izlase ļoti daudz kontrolēja ripu pretinieku zonā, pamanāms bija Miks Indrašis un viņa pacietība. Lai gan pirms pasaules čempionāta sākuma šķita, ka Indraša atstāšana centra uzbrucēja pozīcijā ir Latvijas izlases apzagšana, atņemot vienu ļoti meistarīgu malējo uzbrucēju, beigās tas sanācis kā papildinājums, jo Indrašis ar saviem pienākumiem tiek galā ļoti labi. Iespējams, uzbrukumā joprojām viņš vairāk spēlē kā tipisks malējais uzbrucējs, toties aizsardzības pusē viss ir sakārtots. Jāsaka, ka Indraša virknējums kopā ar Ronaldu Ķēniņu un Mārtiņu Dzierkalu izveidojis labu savstarpējo ķīmiju. Labāko, kas pašlaik redzama Latvijas izlasē. Šim dinamiskajam trio būs svarīga loma pret amerikāņiem.

Pēteris Groms

Ārpus kārtas – arī spēles ceturtā zvaigzne. Latvijas izlases video treneris Pēteris Groms parūpējās par to, lai Itālijai aizmugures dēļ netiktu ieskaitīti vairākumā gūtie vārti, kas būtu izjaukuši Ivara Punnenova sauso spēli. Ikdienā Groms strādā Omskas “Avangard” komandā, un ceļā uz Gagarina kausu vienā no mačiem ģērbtuvēs tieši viņam tika piešķirta labākā spēlētāja balva. Ar Iļjas Kovaļčuka pavadošajiem vārdiem, ka Gromam vajadzētu piešķirt Krievijas pilsonību. Latvijas izlases apslēptais džokers.

sportapils