Bārtulis: “Labā ziņa ir tā, ka pēc trīs mačiem mums ir 7 punkti un visa lielā cīņa ir vēl priekšā”

Jau vēstīts, ka Latvijas hokeja izlase pirmdien Rīgā notiekošajā pasaules čempionātā ar 3:0 (0:0, 1:0, 2:0) uzveica Itāliju, kas tādējādi komandai dod otro vietu grupā. “Sporta pils” aicināja sniegt komentārus par aizvadīto spēli Oskaram Bārtulim un Armandam Bērziņam.

Bārtulis iesāka: “Pirmkārt, itāļu vārtsargs jau no paša sākuma labi iegāja mačā un noķēra spēles garšu. Bija neieskaitītie goli, un viņš vēl pāris reizes savu komandu glāba. Būtu sākumā kāds metiens iekritis, pārliecība zustu un domāju, ka būtu vieglāk. Otrkārt, viņi kopumā kā komanda labi spēlēja aizsardzībā. Ja paskatāmies, kā viņi darbojās, tad varēja redzēt cik tuvu vārtiem visi ir piespiedušies. Mūsējiem, lai arī bija daudz metienu, tie visi pārsvarā bija no distances, nebija no, kā saka, “karstajām” zonām. Kad beidzot līdām tuvāk vārtiem, uzreiz guvām arī vārtus. Grūti teikt par maču kopumā, jo arī tādi ir psiholoģiski sarežģīti, kad jāspēlē pret tādu pretinieku.”

Bērziņš piebilda: “Skatoties šo spēli, nāca prātā tikai divi iespējamie scenāriji – ka ātri gūsim pirmo vārtos un tad vienkārši sabirs piecas, sešas vai septiņas ripas. Vai arī otrs variants, kas principā piepildījās, ka daudz uzbruksim, bet būs nedaudz nervozs mačs. Teiksim godīgi – atšķirība meistarībā, slidošanas ātrumā un lēmumu pieņemšanā bija milzīga un to laukumā skaidri varēja redzēt. Paši nevarējām iemest un, jo ilgāk to nevarējām izdarīt, spriedze auga, bet labi, ka spējām novest visu līdz uzvarai. Nedomāju, ka itāļi bija tie, kuri varēja mums sagādāt nepatīkamu pārsteigumu. Te runa bija tikai par to, ar kādu rezultātu noslēgsies mačs.”

Vai itāļi pārsteidza?

“Nedomāju, ka viņiem bija daudz ieroču, ar ko mūs pārsteigt. Ja nu vienīgi, ka gudri spēlēja aizsardzībā. Labi sargāja savu vārtu priekšu, bet malējie uzbrucēji ļoti “zemu” laidās lejā, tāpēc bija grūtības nonākt vārtu priekšā, no kurienes arī ir vislielākās iespējas gūt vārtus,” sacīja Bārtulis.

Tikmēr Bērziņš uzskata, ka “īsti nē, ja runājam par taktisko zīmējumu. Spēlēja ļoti vienkārši – pie pirmās iespējas aizgādāt ripu tālāk no saviem vārtiem, bet pretinieku zonā vienkārši to iemest un iet cīnīties. Pats esmu spēlējis Itālijā, un tur visos klubos pārsvarā ir kanādiešu treneri, kuri arī uzspiež šo stilu – daudz mest un cīnīties. No šī Itālijas izlases modeļa man bija divi komandas biedri un skatos, ka tas stils nav mainījies. Cik novēroju, tad viņi īsti paši negāja uzbrukumā pacīnīties, bet tas bija no tā, ka mūsējo pārākums bija acīmredzams.”

Aizvadītas trīs spēles. Kuri spēles elementi būtu jāuzlabo?

Bārtulis: “Iespējams, ASV varbūt skaitās pēc sastāva vislabāk nokomplektētā komanda mūsu grupā, bet šis čempionāts uzskatāmi parāda, ka vienalga kāds tev ir sastāvs “uz papīra”, tas vēl neko nenozīmē. Pārsteidzošu rezultātu ir ļoti daudz. Ja agrāk lielākajā daļā maču jau pirms to sākuma droši varēja prognozēt to uzvarētājus, tad tagad jebkurš var uzvarēt jebkuru. Grūti pateikt, kuri vispār ir favorīti. Arī mūsējie parādīja pret kanādiešiem, ka prot spēlēt pret stipriem pretiniekiem. Jā, pēc tam sanāca zaudēt Kazahstānai, bet tā bija otrā spēle divās dienās, daudz emocijas atstātas, bet pretinieki bija labi sagatavojušies. Domāju, ka viss būs labi un pacīnīsimies gan ar ASV, gan pārējiem un nospraustais mērķis ir reāls. Jāskatās arī tas, ka sagatavošanās posmā spēļu bija maz – divas pret slovākiem un pēc lielas pauzes divi mači ar Šveici. Domāju, ka ar katru maču būs labāk.”

Bērziņš pievienojas: “Grūti pateikt, vai amerikāņi ir grupas favorīti. Arī viņiem ir savas problēmas un ko uzlabot. ASV vienmēr, vai nu mums ir bijuši parocīgi vai mēs viņiem neērti pretinieki, bet vēsturiski mums pret viņiem labi ir gājis. Domāju, ka arī šoreiz mums ir labas iespējas cīnīties par uzvaru. Varam gan uzvarēt, gan zaudēt, bet teikšu, ka spēle noteikti būs līdzīga.”

Bārtulis izceļ spēli vairākumā kā vienu no faktoriem, kas jāuzlabo, bet min arī citas lietas: “Vairākums ir viens – tas ir skaidrs, ka jāuzlabo. Nav tā, ka mums nav momentu, vienkārši pagaidām ripa neiet vārtos kā gribētos. Ja runājam par uzbrukumu kopumā, tad vispār jākļūst vairāk agresīviem, jālien uz vārtu priekšu, jo arī iepriekšējās spēlēs daudz metieni bija no zilās līnijas, kad vārtsargs visu redz un tas nesagādā viņam problēmas. Bet labā ziņa ir tā, ka pēc trīs mačiem mums ir 7 punkti un visa lielā cīņa ir vēl priekšā,” uzskata Bārtulis.

Bērziņš noslēgumā atzīmēja faktu, ka Latvijai tagad būs divas brīvas dienas: “Te arī jāskatās ļoti individuāli kā kurš atjaunojas. Ir spēlētāji, kuriem perfekts grafiks ir, kad jāspēlē cauri dienai. Divas dienas starpā var nospēlēt negatīvi, izejot it kā no ritma. Citiem tieši patīk divi mači pēc kārtas. Viennozīmīgi to nevar pateikt. Esmu pārliecināts, ka treneru korpuss saprot, ko dara, un komanda būs gatava.

Latvijas izlase nākamo spēli aizvadīs ceturtdien, plkst. 16:15 pret ASV.

sportapils