Latvijas unikālā iespēja apspēlēt abas Ziemeļamerikas izlases vienā čempionātā

Šodien plkst. 16:15 savu ceturto spēli mājas pasaules čempionātā aizvadīs Latvijas hokeja izlase, kura spēkosies ar ASV hokejistiem. Uzvara ļaus vismaz līdz vakara mačam pārņemt vadību B grupā, bet zaudējums ar lielu varbūtību nozīmēs atkrišanu uz trešo pozīciju.

Turpinās sensāciju pilns čempionāts un pat nav iespējams pateikt, kādu tieši rezultātu var nosaukt par lielāko sensāciju – esam redzējuši Lielbritānijas uzvaru pār Baltkrieviju, kura iepriekš uzvarēja Zviedriju. Protams, atceramies arī par Latvijas valstsvienības atklāšanas spēli, kurā tika pieveikta Kanāda. Tas, ka kanādieši četros mačos guvuši tikai vienu uzvaru, nesamazina šīs uzvaras vērtību, bet noteikti paskaidro vienu no iemesliem, kādēļ tas kļuva iespējams.

Kad aizvadīta gandrīz nedēļa, ASV tiek saukta par vienu no B grupas spēcīgākajām komandām. Tam varētu arī piekrist – ja pirmajā mačā amerikāņi zaudēja Somijai, tad turpinājumā svinēja divas uzvaras, apspēlējot gan Kanādu, gan arī kazahus. Izklausās dīvaini, bet pagaidām ASV ir vienīgā izlase, kura spējusi pārspēt vienu no šī turnīra galvenajiem pārsteigumiem – Kazahstānas izlasi, pret kuru paklupa arī Latvija.

Iepriekšējos gados ASV izlase uzdāvināja latviešiem vairākus patīkamus brīžus. To nebija daudz – no 13 savstarpējiem mačiem pasaules čempionātu ietvaros amerikāņi uzvarējuši deviņus, bet arī Latvija spējusi tik pie trīs uzvarām, vēl viens mačs noslēdzās neizšķirti. Emocionāli spilgtākā uzvara noteikti bija 1998. gadā. Latvijai tas bija tikai otrais čempionāts elites divīzijā un panākums pār tik spēcīgu vienību bija ļoti svarīgs tieši pārliecības iegūšanai, lai pilnvērtīgi pierakstītos starp pasaules labākajām hokeja izlasēm.

Rezultatīvākā spēle starp abām izlasēm bija 2014. gadā, kad Latvija uzvarēja ar 6:5. Tas gan nepalīdzēja mūsējiem no turnīra perspektīvu viedokļa, jo turpinājuma viss vairs negāja tik labi un savā grupā tika ieņemta septītā vieta, kamēr ASV finišēja otrajā pozīcijā. Trīs vārtus tajā mačā iemeta hokejisti, kuri vēl joprojām pārstāv Latvijas komandu – Miķelis Rēdlihs, Kaspars Daugaviņš un Gints Meija. Vēl viens tās izlases pārstāvis tagad atrodams uz izlases soliņa – Edgars Masaļskis.

Atceroties, ka tas ir pārsteigumu čempionāts, var pieminēt vienu acīmredzamu faktu – iepriekš Latvijai viena čempionāta ietvaros nekad nav izdevies apspēlēt abas Ziemeļamerikas valstis – ASV un Kanādu. Pirmkārt, jau tādēļ, ka ne katrā čempionātā latvieši spēlēja vienā grupā ar šīm komandām. Otrkārt, ilgu laiku Kanāda palika nepārspēta un tikai mājas čempionātā izdevās piepildīt to, par ko ilgu laiku varējām tikai sapņot, par to, kas vairākas reizes bija ļoti tuvu, tomēr beigās uzvaru svinēja pretinieks.

Pirms mača pret ASV Latvijai bija divu dienu atpūta, kas noteikti palīdzējis atjaunot spēkus un labāk sagatavoties svarīgai spēlei. Septiņi punkti pēc trīs mačiem ir izcils rezultāts, bet, ja septiņi punkti būs pēc četrām spēlēm, tas varētu krietni sarežģīt situāciju, jo priekšā vēl palikuši mači ne tikai pret Norvēģiju, bet arī pret Somiju un Vāciju. Kā pirms turnīrs uzsvēra Bobs Hārtlijs, komandas mērķis ar izcīnīt 11-13 punktus, ar ko vajadzētu pietikt, lai iekļūtu ceturtdaļfinālā.

Uzvara par ASV var kļūt ne tikai vēsturisku no tā viedokļa, ka Latvijas kontā būs panākumi mačos pret abām Ziemeļamerikas izlasēm, bet arī no tā, ka mājinieki strauji pietuvosies pasaules čempionāta izslēgšanas spēlēm. Bukmeikeri gan nav tik optimistiski attiecībā uz Latvijas izlasi, jo viņu skatījumā par acīmredzamu favorīti tiek uzskatīta ASV komanda.

sportapils