Šovakar pret norvēģiem: pozitīvā tendence jāturpina

Šodien plkst. 20:15 Latvija aizvadīs piekto spēli pasaules čempionāta, kurā spēkosies ar Norvēģiju. Varbūt ne tas spēcīgākais pretinieks, bet arī norvēģi savulaik spējuši sagādāt Latvijai nepatikšanas PČ līmenī.

Septiņi punkti pēc trīs spēlēm izklausījās ļoti labi. Septiņi punkti pēc četriem mačiem vairs neizklausās tik labi – it kā solīds rādītājs, bet pēc vakardienas neveiksmes pret ASV ar 2:4 Latvija izkrita no labāko četrinieka – ja “play-off” tiktu aizvadīts pēc četriem mačiem, tad mājinieki paliktu aiz līnijas. Latvijai ir identisks punktu skaits ar Kazahstānu, kura savstarpējā mačā pieveica latviešus. Tas arī ir iemesls, kādēļ ceturto pozīciju ieņem Āzijas valsts, nevis laukuma saimnieki

Pagaidām Latvijas izlases rezultātos ir izteikta likumsakarība – pēc uzvaras seko zaudējums, tad atkal panākums. Čempionātu Latvija uzsāka ar uzvaru pār Kanādu – 2:0, tad turpināja ar neveiksmi pēcspēles metienu sērijā pret Kazahstānu – 2:3. Turpinājumā pieveikta Itālija ar 3:0, bet ceturtajā spēlē atzīts amerikāņu pārākums.

Daži hokeja līdzjutēji uz Norvēģiju skatās no augšas, un daļēji tam, protams, ir pamats. Gan 2018., gan 2019. gadā norvēģi tika pieveikti. Tiesa, pirms trīs gadiem ar 60 minūtēm uzvarai nepietika – tā tika gūta papildlaika, bet divus no trīs komandas vārtiem guva Rūdolfs Balcers, kurš šogad nav atrodams izlases sastāvā. Savukārt visi vārtu guvēji no 2019. gada mačā komandā vēl spēlē – Miks Indrašis, Ronalds Ķēniņš, Rihards Marenis un Jānis Jaks.

Kopā ar norvēģiem Latvijas izlase pasaules čempionātā spēlējusi 11 reizes, svinot astoņas uzvaras. Diezgan pārliecinoša statistika, bet, piemēram, iepriekšējo četru maču bilance ir 2-2. Hārtlijs Norvēģijai vēl nav zaudējis, kas ir vēl viena laba zīme pirms gaidāmās cīņas. Ja Latvija tiešām vēlas cīnīties par iekļūšanu labāko četriniekā, tad šodien nedrīkst zaudēt, jo priekšā palikuši mači pret spēcīgām vienībām – Vāciju un Somiju, kuras arī kaut kā jāapspēlē vai vismaz jāpiespiež “padalīties” ar punktiem.

Pretinieku sastāvā ir daži hokejisti, kuriem nav sveši latviešu spēlētāji. Aizsargs Kristiāns Buls šo sezonu pavadīja Krēfeldes “Pinguine” plecu pie pleca ar Mārtiņu Karsumu, savukārt cits aizsargs Ole Julians Holms spēlēja Amerikas hokeja līgas (AHL) vienībā Klīvlendas “Monsters”, kuru pārstāvēja arī Latvijas izlases vārtsargs Matīss Kivlenieks. Tiesa, diez vai viņam tas palīdzēs – ir pamatotas aizdomas, ka pret Norvēģiju vārtos varētu stāties Ivars Punnenovs, kurš šajā čempionātā pagaidām sev aiz muguras nav ielaidis ripu.

Bukmeikeri par favorīti uzskata Latvijas izlasi, taču arī tas nebūt negarantē panākumu. Šajā čempionātā jau ir bijis tik daudz sensāciju, ka nevienu hokeja līdzjutēju nepārsteigs nekāds rezultāts. Vai tad kāds no neitrāliem līdzjutējiem būtu gatavs uzlikt naudu uz Lielbritānijas uzvaru pār Baltkrieviju? Nevaram būt pārliecināti nedz par Latvijas komandas uzvaru, nedz par tās zaudējumu, taču pamats uztraukumam noteikti ir.

Hārtlija padoto sniegums pagaidām neizskatās pārliecinoši. Komandai trūkst radošuma un agresivitātes pie pretinieku vārtiem, vairākums izskatās katastrofāli, bet mačs pret Itāliju varēja noslēgties katastrofāli – lai arī tika izdarīt 44 metieni, ilgu laiku rezultātus bija 1:0 un tikai smalka nianse noteikumos ļāva apstrīdēt itāļu vārtu guvumu aizmugures dēļ. Ja pat itāļi diezgan mierīgi atšifrēja latviešu uzbrucēju (un aizsargu) nodomus, tad ko runāt par komandām, kuras pārstāv ne tik eksotiskas hokeja valsts?

Grūti kaut ko mainīt turnīra laikā, bet izmaiņas ir nepieciešamas, lai tiktu pie uzvarām. Turklāt jāatceras, ka, pat ja izdosies pieveikt Norvēģiju, uzdevums nebūt nebūs izpildīts. Punkti būs nepieciešami arī divos atlikušajos mačos pēc tam, jo ar desmit punktiem iekļūšanai ceturtdaļfinālā varētu arī nepietikt.

sportapils