Situācija, kad no pašiem vairs maz kas atkarīgs, – Latvijai “play-off” sākas jau pret Somiju

Šovakar plkst. 20:15 Latvijas hokeja izlase pasaules čempionāta sestajā spēlē spēkosies ar Somiju. Boba Hārtlija komanda atrodas “tagad vai nekad” situācijā, kaut gan patiesībā viss ir pat nedaudz sarežģītāk. Skaidrs viens – turnīra mājiniekiem “play-off” turnīrs jau ir sācies.

Līdz grupu turnīra beigām pasaules čempionātā palikušas divas spēles, un teorētiski Latvija pat vēl var ieņemt pirmo vietu. Lai tas notiku, mūsējiem jāuzvar Vācija un Somija pamatlaikā, kā arī jācer, ka somi pēc tam zaudēs Kanādai, Vācija apspēlēs ASV, bet amerikāņi zaudēs Itālijai. Tas gan izklausās mazticami, ņemot vērā to, ka Itālija čempionāta laikā neprogresē un iepriekš kļuva par pirmo komandu turnīra, kurā ielaida vairāk nekā desmit vārtus. Bet pat bez amerikāņu zaudējuma situācija izskatās optimistiski – ja tiek ievēroti visi pārējie nosacījumi, tad Latvija ieņem otro vietu B grupā, kas ceturtdaļfinālā pretī dod A grupas trešās vietas ieguvēju. Pašlaik tā būtu Šveice, ar kuru Hārtlija padotie mocījās pārbaudes spēlēs pirms čempionāta.

Tiesa, diez vai starp lasītājiem ir tik daudz optimistu, it īpaši ņemot vērā izlases sniegumu iepriekšējos mačos. Līdzjutēji (un eksperti) no Latvijas gaidīja vieglās uzvaras pret Itāliju un Norvēģiju, realitāte kā vienmēr izrādījās skarbāka. Jā, Itālija tika uzvarēta ar 3:0, bet ilgu laiku rezultāts bija 1:0. Ivaram Punnenovam sausā spēle, bet lielāku seivu izdarīja nevis viņš, bet Pēteris Groms, kurš pamanīja gaisā pacelto slidu itālim. Norvēģijas spēle bija vēl briesmīgāka – labs pirmais periods un ne tik labs otrais un trešais, kā rezultātā iegūti nevis trīs, bet viens punkts.

Virsrakstā pieminēju, ka no pašiem vairs maz kas ir neatkarīgs. Protams, izcīnot divas uzvaras pamatlaikā, problēma būs atrisināta, jo tad Latvijai būs 14 punkti – 2018. gadā Latvija izslēgšanas mačiem kvalificējās ar 13 punktiem, bet otrajā grupā Šveice – ar 12. Taču var gadīties, ka pat divas uzvaras neko negarantēs, ja tās tiks izcīnītas ārpus pamatlaika. Jā, ar 12 punktiem Hārtlija komanda var palikt ārpus labāko četrinieka, ja Kazahstāna apspēlē Norvēģiju (visai ticams scenārijs) un Vācija uzvar ASV.

Situāciju apgrūtina tas, ka pirms Latvijas un Somijas spēles notiks mačs starp Kanādu un Itāliju, kurā sensāciju, visticamāk, nebūs. Kanādiešu uzvara pamatlaikā Latviju atstums uz sesto vietu, kas vēl vairāk palielinās spiedienu par rezultātu uz Latviju. Par Kanādu daudz runāja čempionāta sākumā, un šai izlasei viss izšķirsies pēdējā spēlē. Interesanti, ka, pat zaudējot somiem, Latvijai tāpat būs diezgan labas izredzes uz ceturtdaļfinālu – pašiem būs jāuzvar vācieši un tajā pašā laikā jācer uz to, ka turnīra noslēdzošajos mačos ASV apspēlēs Vāciju, bet Somija – Kanādu.

Dažādu scenāriju ir bezgalīgi daudz, tikai nedrīkst aizmirst vienu lietu – lai kaut viens no tiem piepildītos, Latvijai vajag vismaz vienu uzvaru. Pagaidām mājinieki nav pārliecinājuši par savām spējām līdzvērtīgi cīnīties ar spēcīgāku pretinieku, kā tas bija, piemēram pret ASV. Pirmais periods bija labs, bet tad amerikāņi ieslēdza citus ātrumus un Latvijai praktiski nekas nesanāca. Mājiniekiem ir labs mazākums, bet nav vairākuma, un vispār par spēli uzbrukumā ir daudz jautājumu. Varam atzīmēt atsevišķus izpildītājus – Ronaldu Ķēniņu, Renāru Krastenbergu, Miku Indraši, bet komandas spēles zīmējums joprojām nav redzams. Somi cīnās par pirmo vietu grupā un diez vai viņi plāno zaudēt punktus šajā mačā. Viss var noslēgties ar minimālo rezultātu, bet praktiski nav šaubu, ka pēc spēles sižeta somi dominēs un nedos daudz iespēju.

Pasaules čempionātos Hārtlijs aizvadījis vienu spēli pret Somiju, kurā tika piedzīvota sagrāve ar 1:8. Vienīgos vārtus vārtus tad guva Rihards Bukarts, bet ir arī labas ziņas – pretinieku sastāvā nebūs Sebastjana Aho (2+4 tajā spēlē) un Teuvo Teravainena (2+2), kuri turpina cīņu par Stenlija kausu. Divas no trīs uzvarām somi guva, iemetot vien divus vārtus, Latvija vismaz divas ripas iemeta visās piecās cīņās.

Tiek baumots, ka pret Somiju vieta vārtos tiks uzticēta Jānim Kalniņam. Labs lēmums, jo šis vārtsargs labi zina somu hokeju, pats bijis par daļu no tā un, iespējams, labāk saprot, kā apturēt Somijas uzbrukumus. Jautājums vien par to, kādā formā atrodas vārtsargs, kuru Hārtlijs iepriekš vienkārši ignorēja, bet tagad grib padarīt par dzimtenes glābēju?

sportapils