Brože vērtē: trīs zvaigznes pret Somiju

Skrējiens pakaļ ceturtdaļfināla vilcienam turpinās. Latvijas hokejisti svētdienas vakarā aizvadīja dramatisku cīņu, četras sekundes līdz pagarinājuma beigām ar 2:3 tomēr atzīstot pašreizējās pasaules čempiones Somijas valstsvienības pārākumu. Taču izcīnītais viens punkts ir zelta vērtē – tas ļauj joprojām pašiem kontrolēt savu likteni. Kad otrdienas vakarā tiks sagaidīts duelis pret Vāciju, latvieši jau zinās, cik punkti – trīs vai divi – dos kāroto ceļazīmi uz ceturtdaļfinālu. Duelis pret somiem – tā bija labākā Latvijas izlases spēle šajā turnīrā. Ieguldījumu sniedza visi, bet papīrs ir nežēlīgs – jāizvēlas tikai trīs zvaigznes.

Mārtiņš Dzierkals

Potītes savainojumā iedzīvojoties komandas kapteinim Kasparam Daugaviņam, pirms mača pret Somijas izlasi sastāvā atbrīvojās viena vieta. Treneri nolēma nemainīt citus virknējumus, tā vietā blakus Laurim Dārziņam un Mikam Indrašim iespēlējot Mārtiņu Dzierkalu. Lielā iespēja uzbrucējam, kurš nav starp Boba Hārtlija mīluļiem – ne velti maču pret Norvēģiju Dzierkals vēroja no malas. Viņš doto uzticības kredītu izmantoja ar uzviju, gūstot abus Latvijas valstsvienības vārtus. Precīzs metiens, neizdomājot neko lieku, kam sekoja epizode no uzbrucēju rokasgrāmatas – dodies uz vārtiem un turi nūju uz ledus. Dzierkals virknējumam deva svaigumu un ātrumu, pretiniekiem sagādājot lielas problēmas. Jau pirms spēles pret Norvēģiju, zinot, ka treneru korpuss maiņās meklē ātrumu, paudu neizpratni, kāpēc šādā scenārijā malā paliek Dzierkals. Viņam jābūt motoram arī otrdienas vakarā pret vāciešiem.

Jānis Kalniņš

Doties laukumā turnīra sestajā mačā ir kā ielēkt jau braucošā vilcienā – citi ieņēmuši savas ērtās vietas un veras laukā pa logu, kamēr tu centies saprast, kurš būs īstais brīdis, lai riskētu. Jānis Kalniņš nebija spēlējis kopš pārbaudes mača pret Šveici, turklāt toreiz viņš vārtos aizvadīja tikai 20 minūtes. Lēciens vilcienā sanāca ar skarbu piezemēšanos, jau ceturtajā minūtē nelaimīgā epizodē zaudējot pirmos vārtus. Tomēr turpinājumā Kalniņš pierādīja savu līmeni, komandu glābjot vairākas reizes, ieskaitot – pamatlaika pēdējo minūti. Kalniņam bija jābūt pirmajam numuram no pasaules čempionāta pirmās dienas. Kalniņam jābūt vārtos pret Vāciju.

Jānis Jaks

Lai tiktu galā ar somu izveidoto biezokni laukuma vidū, nepieciešami aizsargi ar veiklām kājām. Jānis Jaks nebaidījās ņemt iniciatīvu uz saviem pleciem un vairākās situācijās riskēt, dodoties līdz pat pretinieku vārtiem. Protams, tas bija risks ar aprēķinu, ka ieguvums būs potenciāli daudz vērtīgāks nekā tas, ko var zaudēt. Jaka spēles laiks ar katru trešdaļu pieauga, un viņa seši izdarītie metieni bija labākais rezultāts starp abu komandu hokejistiem. Prata izmantot savus plusus hokejā, ko piedāvāja pretinieki.

sportapils