Latvijas izlases vienkāršā matemātika: uzvara = ceturtdaļfināls

Pasaules čempionāta grupu turnīra pēdējā dienā izšķirošo maču aizvadīs arī Latvijas izlase, kura par vietu ceturtdaļfinālā spēkosies ar Vāciju. Kazahstānas zaudējums vakarā paplašināja iespējas Latvijas hokejistiem – tagad mājiniekiem der jebkāda uzvara, lai iekļūtu “play-off”.

Situācija B grupā ir visai saspringta, jo uz divām vietām labāko četriniekā pretendē četras komandas – Kazahstāna, Vācija, Kanāda un Latvija. Dienas pirmajā spēlēs Kanāda, kura uzvaras gadījumā pār Somiju arī tiks pie vietas ceturtdaļfinālā. Tomēr, lai kā nospēlētu kanādieši ar somiem, Latvijas uzdevums no tā nemainās – uzvara.

Daudzi līdzjutēji vēl joprojām atceras 2018. gadu, kad Latvija uzvarēja Vāciju ar 3:1 un vēlāk kvalificējās ceturtdaļfinālam. Ne tik patīkamas atmiņas palikušas par 2017. gadu, kad abas komandas bija identiskā situācijā kā šogad – uzvarētājs tiek tālāk, zaudētājs paliek ārpus labāko četrinieka. Toreiz vācieši uzvarēja pēcspēles metienu sērijā, latviešiem neizmantojot nevienu no saviem trīs mēģinājumiem.

Tobrīd gan Vācijai bija viena liela priekšrocība – mačs norisinājās Ķelnē gandrīz 19 tūkstošu skatītāju klātbūtnē un skaidrs, ka fanu atbalsts var ietekmēt rezultātu. Šodien šāds pārsvars būs Latvijas hokejistiem, jo kopš 1. jūnija vakcinētajiem un pārslimojošiem cilvēkiem atļauts apmeklēt pasaules čempionāta spēles. Tiesa, līdz plkst. 10:00 biļešu tirdzniecība vēl nebija uzsākta un fanu grupās “Facebook” jau sāk parādīties pirmie ar šo faktu neapmierinātie cilvēki.

Vēl sāpīgākas atmiņas saistītas ar 2016. gadu. Pasaules čempionāts notiek katru gadu un arī iespēja iekļūt ceturtdaļfinālā tiek izspēlēta katru gadu. Olimpiskās spēles gan norisinās reizi četros gados un iekļūt starp hokeja turnīra 12 dalībniecēm ir milzīgs gods un liels sasniegums. 2018. gada olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrs norisinājās Rīgā. Īsi pirms turnīra izlasi pameta Leonīds Beresņevs un steidzamā kārtā tika meklēts viņa aizvietotājs, par tādu nozīmēja Haraldu Vasiļjevu.

Arī 2016. gada 4. septembra spēlē nevarēja būt pārpratumu – uzvarētājs brauc uz Ķīnu, zaudētājs nekur nebrauc. Tajā mačā Latvija nonāca iedzinējos ar 0-2, tad atspēlējās, tomēr piecas minūtes pirms pamatlaika beigu sirēnas ielaida vārtus, zaudēja maču un pirmo reizi 21. gadsimtā palika bez olimpiādes. Vācijas pasaku mēs atceramies labi – viņi aizcīnījās līdz hokeja turnīra finālam, kurā tikai brīnums izglāba krievus no kaunpilna zaudējuma.

Tā sanāk, ka pēdējos gados tieši Vācija bija tā komanda, kura divas reizes diezgan sāpīgi atstāja Latviju soļa attālumā no sapņa piepildīšanas. Kolektīvajā atmiņā palikušas visai negatīvas emocijas un, lai situāciju izlabotu, tās jāaizvieto ar pozitīvām atmiņām. Tas gan nebūs viegli, pat neskatoties uz to, ka šogad Vācija nebūt nav tik spēcīga, kā iepriekšējos čempionātos.

Bet ja skatīsimies objektīvi, tad arī Latvija neizskatās kā favorīts šajā spēlē, jo no spēlēm pret līdzvērtīgiem pretiniekiem tika uzvarēta tikai Kanāda (šogad šo izlasi tiešām var saukt par līdzvērtīgu). Pret ASV, Somiju un Kazahstānu tika piedzīvoti zaudējumi, savukārt uzvara pār Itāliju vispār neskaitās – ja vēl tiktu zaudēti punkti pret itāļiem, tad Hārtlija komandai pat nebūtu tiesību domāt par ceturtdaļfinālu.

Bukmeikeri nelielu priekšroku dod Vācijai, kas nemaz neizbrīna. Par Latvijas izlases sniegumu šajā turnīrā ir daudz jautājumu – daudzās spēlēs komanda izskatījās ne pārāk labi, pie saviem vārtiem bieži vien bija ugunsgrēks pat mačā pret Itāliju, savukārt pie pretinieku vārtiem bieži vien pietrūka izdomas, it īpaši skaitliskajā vairākumā, kas mūsējiem ir viens no vājākajiem visā turnīrā. Bet šodien tam visam nav nozīmes. Nekāda rēķināšana nav nepieciešama, jo matemātika ir visai vienkārša: uzvara = ceturtdaļfināls.

sportapils