EČ futbolā A grupa: Itālija apņēmības pilna reabilitēties

Klāt ir šīs vasaras viens no lielākajiem sporta forumiem Eiropas čempionāts futbolā jeb “Euro 2020”. Neskatoties uz to, ka pandēmijas dēļ to nācies pārcelt par veselu gadu, futbola svētkiem būs būt un ar skatītāju klātbūtni! Šis turnīrs būs vēsturisks ar to, ka tas norisināsies rekordlielā skaitā valstu – 11 (Anglijā, Vācijā, Itālijā, Spānijā, Nīderlandē, Skotijā, Dānijā, Azerbaidžānā, Krievijā, Ungārijā un Rumānijā).

Lēmums par turnīra rīkošanu tik ģeogrāfiski plašā mērogā tika pieņemts 2012. gadā, vienlaikus ar blakus lēmumu, ka spēļu rīkotāji neiegūs automātisku kvalificēšanos finālturnīram, bet tā laika UEFA prezidents Mišels Platinī šo iniciatīvu pamatoja ar to, ka 2020. gadā organizācija svin(ēja) 60. to gadadienu.

“Sporta pils” piedāvā iepazīties ar visu apakšgrupu komandām (tās sadalītas sešas grupās pa četrām vienībām) un to favorītiem. Kārta A grupai.

Izloze lēma, ka A grupā spēkus samēros Itālija, Šveice, Turcija un Velsa. Itālija ar slaveno treneri Roberto Mančīnī tiek uzskatīta par pārliecinošu grupas un vienu no visa turnīra favorītēm, vēl jo vairāk, jo grupu turnīra mačus aizvadīs savu skatītāju priekšā. Lai arī Romas “Stadio Olimpico” ietilpība ir nepilni 73 tūkstoši, klātienē covid19 ierobežojumu dēļ maču varēs vērot vien 23,3 tūkstoši skatītāju. Atbalsts būs jūtams.

Itālija (FIFA rangs #7)

Itālija pēc fiasko, kad tā nespēja kvalificēties 2018. gada FIFA Pasaules kausa izcīņai, ir apņēmības pilna reabilitēties uz starptautiskās skatuves un izcīnīt savu otro EČ titulu kopš 1968. gada, kad finālturnīrs četru izlašu sastāvā (+ Dienvidslāvija, PSRS un Anglija) notika šajā stadionā. Par favorītiem itāļus var uzskatīt tādēļ, ka komanda spēlē lieliski – tā nav piedzīvojusi zaudējumu kopš 2018. gada septembra jeb 27 spēlēs pēc kārtas (22 uzvaras un pieci neizšķirti). Arī kvalifikāciju itāļi pabeidza perfekti – 10 uzvaras tikpat spēlēs. Tikai ar uzvarām kvalifikāciju spēja noslēgt vēl vien beļģi.

Tāpat arī pēdējos astoņos mačos  ir izcīnītas uzvaras, neielaižot vārtus! Iespaidīgi. Bet Itālija jau izsenis ir pazīstama ar savu lielisko spēli aizsardzībā. Komanda ir apņēmības pilna šo sēriju paildzināt līdz 15 secīgām uzvarām, kas nozīmētu izcīnītu kontinenta čempionu statusu.

Itālijas aizsardzības centru cementēs ilggadējais Turīnas “Juventus” aizsargu duets Kjelīni, kurš iecelts par komandas kapteini, un Bonuči. Abi ir vienīgie no šīs vasaras sasaukuma, kuri izlases rindās aizvadījuši vairāk nekā 100 mačus. Kopumā pārliecinoši lielākā daļa spēlētāju ikdienā pārstāv Itālijas A Sērijas klubus, bet vēl komandā ir pārstāvniecība no Parīzes “Saint-Germain” un UEFA Čempionu līgas uzvarētājiem Londonas “Chelsea” – no abām vienībām pa diviem. Varbūt izlasē vairs nav tik harizmātisku līderu kā savulaik Paolo Maldinī, Frančesko Totti, Džianluidži Bufons vai Andrea Pirlo, toties kolektīvs ir ļoti spēcīgs un saliedēts, bet kā ķirsītis uz kūkas ir treneris Mančīni, kurš ar komandu strādā kopš 2018. gada un ir izveidojis tiešām bīstamu vienību.

Vidējā līnijā galvenie dzinējspēki būs abi “leģionāri” (proti, kas spēlē ārpus kāda dzimtenes kluba) Marko Verati un Žoržinju. Kā potenciālais uzbrukuma līderis tiek prognozēts Čiro Immobile no Romas “Lazio”, kurš šosezon A Sērijā izcēlies ar 20, bet Čempionu līgā ar pieciem vārtiem. “Stadio Olimpica” uzbrucējam ir veiksmīgs arī pārstāvot nacionālās izlases krāsas, jo pēdējos trīs mačos, kurus viņš uzsācis pamatsastāvā, viņš spējis izcelties ar vārtu guvumu.

Futbolistu vērtība transfēru tirgū: 771 miljons eiro.

Turcija (FIFA rangs #29)

Šī izlase EČ finālturnīrā piedalīsies piekto reizi, labāko rezultātu sasniedzot 2008. gadā, kad sasniegts pusfināls. Kurš gan Latvijas sporta līdzjutējs neatceras turku futbola izlasi, kuru divu spēļu summā (1:0, 2:2) pārspēlēs par iekļūšanu “Euro 2004” izdevās uzveikt. Zīmīgi, ka pēc šī zaudējuma Turcijas futbola federācija nolēma, ka izlasē jānotiek paaudžu maiņai, un tās rezultātā arī tika sasniegts augstākais panākums EČ ietvaros sešus gadus vēlāk.

Agrāk ierastā tendence, kad izlase pārsvarā tika veidota no vietējā čempionātā spēlējošajiem spēlētājiem, šobrīd ir nedaudz mainījusies, jo 16 no 26 pieteikumā esošajiem vīriem ikdienā spēlē ārpus Turcijas robežām. Zīmīgi, ka uz šo turnīru turki atveduši jaunāko izlasi – vidējais vecums ir 24,9 gadi. Tiesa, par izlases līderi aizvien var uzskatīt vispieredzējušāko vīru, 35 gadus veco komandas kapteini Buraku Jilmazu, kurš Francijas “Ligue 1” šosezon izcēlās ar 16 vārtiem, bet Turcijas izlases visu laiku labāko vārtu guvēju sarakstā šobrīd atrodas otrajā vietā ar 29 vārtiem aiz Hakana Šukura (51).

Tāpat pie līderu grupas, no kuras arī būs atkarīgi komandas rezultāti, var pieskaitīt Hakanu Čalhanoglu (“AC Milan”), Jusufu Jazidži (“Lille) un Merihu Demirelu (“Juventus”).

Šobrīd ir grūti spriest kādā formā uz ir Turcijas izlase, jo jūnijā aizvadīti trīs mači un visi pret klasi zemākiem pretiniekiem – ar Moldovu 2:0, Gvineju 0:0 un Azerbaidžānu 2:1. No otras puses sastāva komplektācijas ziņā šī ir viena no spēcīgākajām turku izlasēm pēdējos gados. Par to liecina arī futbolistu kopējā vērtība transfēru tirgū (skatīt zemāk)

Futbolistu vērtība transfēru tirgū: 325 miljoni eiro

Šveice (FIFA rangs #13)

Šveices izlase nereti tiek piesaukta, kad runa ir par globalizācijas vienu no virzieniem – migrāciju. Kādēļ? Jo “tīrasiņu” šveiciešu izlases rindās spēlē ļoti maz. Vai tie būtu imigrantu atvases no Āfrikas kontinenta, Turcijas vai bijušajām Dienvidslāvijas valstīm, Šveices nacionālās izlases visi sasaukumi norāda uz šo tendenci. Paši šveicieši šo domu ir pieņēmuši, bet kad notiek kāda negaidītāka neveiksme, karstākie kritiķi atkal to ceļ gaismā.

Līderi ir divi albāņu izcelsmes pussargi, kuri ikdienā ir vieni no vadošajiem spēlētājiem savās komandās Premjerlīgā – Džerdans Šakiri (“Liverpool”) un Granits Džaka (Londonas “Arsenal”). Noteikti nedrīkst aizmirst arī par Mario Ganvaranoviču, kurš ir Zagrebas “Dinamo” uzbrucējs un Horvātijas līgā izcēlās ar 17 vārtiem. Viņš ir labā formā. Runājot par kopējo kontingentu, Šveice var lepoties ar plašu Eiropas spēcīgāko līgu pārstāvniecību, jo 19 no 26 spēlētājiem ikdienā spēlē top5 līgās.

Tāpat kā turkiem arī Šveicei šis ir piektais EČ finālturnīrs un šajā komanda lūkos turpināt solīdu sēriju – izkļūt no apakšgrupas ceturtajā lielajā turnīrā (ieskaitot PK) pēc kārtas. Komanda spēlējusi stabili, bet regulāri lielajos forumos tiek minēta kā potenciālais “melnais zirdziņš”. Valstsvienības galvenais treneris Vladimirs Petkovičs ar komandu strādā jau kopš 2014. gada – vai šoreiz izdosies uzlēkt augstāk nekā visi gaida? Tas lielā mērā būs atkarīgs no veiksmes un abiem iepriekš nosauktajiem līderiem.

Futbolistu vērtība transfēru tirgū: 283,5 miljoni eiro

Velsa (FIFA rangs #17)

Pēc iedvesmojošas debijas EČ finālturnīros 2016. gadā, kad Velsai izdevās aizkļūt līdz pusfinālam, šis būs tikai trešais lielais turnīrs šai izlasei. No tās neviens neko lielu nesagaida un kā ekspertu, tā bukmeikeru ieskatā Velsa ir izteikta grupas pastarīte. Bet līdzīgi visi domāja arī iepriekš, kad tika sacelts troksnis.

Tiesa, šobrīd nav skaidrības par to, kādā formā komanda ir ieradusies uz finālturnīru, kuram tā kvalificējās pēdējā spēļu kārtā. Divos mačos jūnijā nav gūti vārti – 0:3 pret Franciju, bet “svaigākajā” spēlē pret Albāniju bezvārtu neizšķirts un neizteiksmīgs sniegums.

Komandas lielākā zvaigzne, protams, ir Garets Beils, kurš pēc septiņiem gadiem Madrides “Real” rindās nu ir atgriezies vietā, kur izpelnījās pasaules slavu – Londonas “Tottenham”. Šosezon viņa kontā 11 vārti, lielāko daļu no tiem gūstot tās otrajā pusē. Zīmīgi, ka Beils ar vārtu guvumu nav izcēlies jau pēdējos sešos valstsvienības mačos, bet interesanti ir tas, ka pa šo laiku viņam ir četras rezultatīvas piespēles. Tātad – ļoti svarīgs spēlētājs, kurš vienatnē var izšķirt spēles liktenis, arī ja pats negūst vārtus.

Pie šīs izlases “lielajiem vaļiem” noteikti var pieskaitīt arī Āronu Remsiju, kurš ikdienā pārstāv Turīnas “Juventus” un duetā ar Beilu būs šī modeļa līderi, no kuriem gaidīs brīnumus. Pārējie spēlētāji gandrīz visi pārsvarā spēlē Premjerlīgas klubos, līdzās Remzijam esot vienam pārstāvim no horvātu augstākā čempionāta.

Futbolistu vērtība transfēru tirgū: 177 miljoni eiro

Grupas kopsavilkums

Skaidrs, ka Itālija ir neapšaubāma favorīte uz iziešanu “play-off” stadijā “pa taisno” un kā pirmā vieta. “Betsafe” bukmeikeru ieskatā koeficients uz tādu varbūtību ir 1,55. Kā nākamās reālākās pretendentes ir Šveice ar Turciju, bet kādas no šīm izlasēm potenciālā uzvara grupā ir novērtēta ar koeficientu 6,00 – tātad eksperti īsti netic, ka kāda no komandām ir spējīga uzveikt itāļus, bet abu izredzes ieņemt otro vietu apakšgrupā tiek vērtētas vienādi.

Runājot par Velsu, tā piedzīvojusi izaugsmi vien pēdējos gados, tāpēc allaž, kā parādās lielā turnīrā, ir uzskatāma par potenciālo pārsteiguma autori. Iespējams, velsiešiem “iegrieza” tas, ka viņi tika ielozēti vienā grupā ar vieniem no 11 mājiniekiem itāļiem, jo spēlējot Londonas “Vembley” stadionā noteikti atbalsts būtu lielāks, bet nav šaubu, ka Velsas fani dosies arī gan uz Itāliju, gan Azerbaidžānu, lai atbalstītu savu komandu klātienē.

Spēļu kalendārs:
11.06, Turcija – Itālija, 22:00
12.06, Velsa – Šveice, 16:00
16.06, Turcija – Velsea, 19:00
16.06, Itālija – Šveice, 22:00
20.06, Itālija – Velsa, 19:00
20.06, Šveice – Turcija, 19:00

sportapils