EČ futbolā B grupa: Beļģijas “zelta paaudzes” pēdējā iespēja un Dānijai pienācis laiks atkal spīdēt

Klāt ir šīs vasaras viens no lielākajiem sporta forumiem Eiropas čempionāts futbolā jeb “Euro 2020”. Neskatoties uz to, ka pandēmijas dēļ to nācies pārcelt par veselu gadu, futbola svētkiem būs būt un ar skatītāju klātbūtni! Šis turnīrs būs vēsturisks ar to, ka tas norisināsies rekordlielā skaitā valstu – 11 (Anglijā, Vācijā, Itālijā, Spānijā, Nīderlandē, Skotijā, Dānijā, Azerbaidžānā, Krievijā, Ungārijā un Rumānijā).

Lēmums par turnīra rīkošanu tik ģeogrāfiski plašā mērogā tika pieņemts 2012. gadā, vienlaikus ar blakus lēmumu, ka spēļu rīkotāji neiegūs automātisku kvalificēšanos finālturnīram, bet tā laika UEFA prezidents Mišels Platinī šo iniciatīvu pamatoja ar to, ka 2020. gadā organizācija svin(ēja) 60.to gadadienu.

“Sporta pils” piedāvā iepazīties ar visu apakšgrupu komandām (tās sadalītas sešas grupās pa četrām vienībām) un to favorītiem. Kārta – B grupai.

Izloze lēma, ka B grupā spēkus samēros Dānija, Krievija, Beļģija un Somija. Par grupas un arī vienu no čempionāta favorīti tiek uzskatīta šobrīd jau pieredzējusī Beļģijas izlase, kuras vidējais vecums ir 29,1 gads, šajā rādītājā starp visām turnīra dalībniecēm ierindojoties otrajā vietā.

Spēles norisināsies Sanktpēterburgā 68 tūkstošu skatītāju vietu ietilpīgajā “Gazprom Arena”, tiesa, covid19 ierobežojumu dēļ klātienē spēles varēs vērot 50% no iespējamās kapacitātes. Kā otra pilsēta šīs grupas komandas uzņems Kopenhāgena “Parken Stadium” (38 tūkstoši ietilp.), bet uz spēli varēs ierasties 25 tūkstoši fanu.

Dānija (FIFA rangs #10)

Dāņiem šīs būs pirmās Eiropas meistarsacīkstes kopš 2012. gada. Veiksmīgi arī aizvadīts pēdējais Pasaules kauss (2018), kur pirmajā izslēgšanas spēļu kārtā nācās atzīt topošo finālistu horvātu pārākumu. Vēlāk labi rezultāti turpinājušies, kvalificējoties arī finālturnīram un šobrīd kontinenta svarīgākajā četr(piec)gades pasākumā tā iesoļo kā pasaules ranga 10. izlase. Solīds rādītājs, kā arī jāizceļ dāņu rezultāti pirmajos trīs atlases mačos uz nākamo PK izcīņu – trīs uzvaras tikpat mačos ar vārtu attiecību 14:0. Jūnijā aizvadītas divas spēles, cīnoties neizšķirti ar Vāciju 1:1 un uzvarot bosniešus ar 2:0.

Dānija sensacionāli triumfēja “Euro 1992”, kad komanda tika “savākta” pēdējā brīdī. Kopš šī notikuma pagājuši 29 gadi, bet dāņiem vairāk EČ finālturnīros nav pārāk labi veicies, jo uzvarēts vien trīs no 13 mačiem (vēl trīs neizšķirti un septiņi zaudējumi), bet pēdējo reizi no grupas izkļūts 2004. gadā.

Par Dānijas izlases spēcīgākajiem trumpjiem var saukt Kristiānu Ēriksenu, kurš pēdējos divus gadus pavadījis Milānas “Inter”, šogad palīdzot triumfēt Itālijas A Sērijā. Tāpat daudz kas uzbrukumā būs atkarīgs no “Barcelona” pārstāvja Martina Braitvaita un Jusufa Poulsena (“RB Leipzig”), kā arī “Tottenham” pussarga Pjēra Emīla Hjedberga. Vārtu drošība ir slavenā Petera Šmeihela dēla Kaspera pārziņā, kurš šosezon bija viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc “Leicester City” izcīnīja Anglijas FA kausu.

Futbolistu vērtība transfēru tirgū: 310 miljoni eiro

Krievija (FIFA rangs #38)

Futbolu Krievijā mīl un nepiedod kļūdas, kas principā lielai daļai līdzjutēju nozīmē tikai uzvaras – jebkurš cits iznākums nav apstiprinošs. Lai vai kā, lielajos turnīros krievi spēlē regulāri, labāko rezultātu sasniedzot 2008. gadā, kad tika līdz pusfinālam. Savukārt pēdējā PK izcīņā 2018. gadā izstājās pret topošajiem finālistiem, kad aizspēlējās līdz ¼ finālam. Atlasē uz šo EČ gan paveicās ar kvalifikācijas grupu – neskaitot patiešām spēcīgo Beļģiju, ar kuru būs jāspēlē arī tagad, bija jāpārspēj Skotija, Kipra, Kazahstāna un Sanmarīno. Tas arī visos mačos izdevās, zaudējot vien divas reizes beļģiem.

Skaitot statistiku laikā kopš zaudējuma PK ¼ finālā horvātiem, krievi uzvarējuši 16 no 29 mačiem (vēl pieci neizšķirti un astoņi zaudējumi), kas it kā tāda līmeņa komandai, vai vismaz līmeņa, kādā tā pati sevi redz, nav augstvērtīgākais rezultāts. No otras puses EČ finālturnīrs ir sasniegts. Zīmīgi, ka 75% gadījumu no 16 uzvarām, krievi guvuši trīs vai vairāk vārtus. Tas liecina par to, ka izpildītāji ir.

Runājot par konkrētām personām, kā bīstamākais drauds pretinieku vārtsargiem tiek minēts Artjoms Dzjuba, kurš aizvadītajā Krievijas Premjerlīgas sezonā “Zenit” rindās izcēlās ar 20 vārtu guvumiem. Tāpat uzmanības centrā vajadzētu būt visiem trīs Eiropas top5 līgu pārstāvjiem – Aleksandram Golovinam no “AS Monaco”, Aleksejam Mirančukam no “Atalanta” un Denisam Čeriševam no “Valencia”, kuram gan aizvadītā sezona diezgan nepārliecinoša. Bet šis ir īss turnīrs, kur meistariem ir iespēja sevi apliecināt. Kopumā krieviem šajā sasaukumā ir četri ārzemēs spēlējoši (viens vēl Turcijā), bet pārējie no vietējās līgas.

Futbolistu vērtība transfēru tirgū: 190 miljoni eiro

Beļģija (FIFA rangs – #1)

Beļģija viennozīmīgi pieskaitāma pie favorītēm. Pasaules ranga līdere kopš 2018. gada iepriekšējā EČ piedzīvoja izgāšanos, 1/8 finālā piekāpjoties pārsteidzošajai Velsai. Pēdējā PK gan izdevās nedaudz reabilitēties savu līdzjutēju priekšā, sasniedzot pusfinālu, bet šī turnīra kvalifikācijā beļģi kopā ar itāļiem vienīgi spēja izcīnīt uzvaras visos 10 mačos, ielaižot vien trīs vārtus, bet iesitot 40. Iespaidīgi. Arī jūnija pārbaudes spēlēs redzētais nesūtīja nekādus īpašus trauksmes signālus.

Šķiet, ka vēl pāris gadus atpakaļ futbola pasaulē runāja par Beļģiju kā jaunu un super-talantīgu izlasi, taču laiks skrien vēja spārniem un uz šīm sacensībām beļģi ieradušies kā otrā vecākā komanda – 29,1 gads. Lielai daļai šī modeļa līderu ir pāri 30 (Azāram paliks 31, Vertogenam un Vermālenam attiecīgi 34 un 35). Visas pazīmes liecina, ka šī varētu būt viena no pēdējām “zelta paaudzes” iespējām izcīnīt kādu no lielajām starptautiskajām trofejām.

Teju katrā pozīcijā var izcelt kādu – vārtos stāvēs lielisku sezonu Madrides “Real” rindās aizvadījušais Tibo Kurtuā, aizsardzības līnijā ierindā Totenhemas “Hotspur” pārstāvis Tobijs Alderveirelds ar Vertogenu (Lisabonas “Benfica”) , kā arī citi labu līgu spēlētāji, bet centrā, protams, Azārs, Karasko (“Athletico”) un Premjerlīgas čempions un Čempionu līgas finālists Mančestras “City” rindās Kevins De Bruine, par kura dalību turnīrā bija bažas savainojuma dēļ. Bet uzbrukumā izvirzīts Romelu Lukaku, kurš ir viens no galvenajiem pretendentiem uz šī čempionāta labākā bombardiera statusu, bet šosezon palīdzēja Milānas “Inter” no A Sērijas troņa gāzt “Juventus” ar Krištiano Ronaldu priekšgalā.

Zīmīgi, ka no 26 spēlētājiem, tikai divi ir ar vietējās līgas pierakstu. Varam secināt, ka sastāvs ir ļoti dziļš, arī, ja savas korekcijas (trīs reizes jānospļaujas) ievieš traumas.

Futbolistu vērtība transfēru tirgū: 670 miljoni eiro

Somija (FIFA pasaules rangs #54)

Mūsu attālie Skandināvu kaimiņi piedzīvos debiju EČ finālturnīros. Ceļš uz to nebija viegls, kvalifikācijā aiz sevis atstājot Bosniju un Hercegovinu un Grieķiju, bet no zemāk izsētajām komandām pretī stājās allaž bīstamā Armēnija.

Protams, ka uz EČ finālturnīru nevar nokļūt nejaušības pēc un ir nepieciešami vismaz 11 (+ uz maiņu pāris) labā līmenī spēlējoši futbolisti, taču lielākais nopelns Somijas iekļūšanai šajā elitārajā kompānijā ir uzbrucējam Tēmu Pukki, kurš kvalifikācijā izcēlās ar 10 vārtu guvumiem, iekļūstot labāko snaiperu pieciniekā, bet aiz muguras viņam rezultatīva sezona Anglijas “Championship” līgā, kur viņš savai “Norwich City” ar 26 goliem palīdzēja atgriezties Premjerlīgā. Tāpat jāizceļ pieredzējušais vārtsargs Lukašs Hradeckis no Leverkūzenes “Bayer”.

Pēdējie spēļu rezultāti gan nevieš lielu optimismu, ka somi varētu patrokšņot un sagādāt kādu pārsteigumu. Uzvara nav izcīnīta jau pēdējos sešos oficiālajos mačos (divi neizšķirti un četri zaudējumi), tostarp nesen zaudēts mūsu kaimiņiem igauņiem.

Komandā ir četri Eiropas top5 līgu pārstāvji, bet pārējais kodols ir no laba līmeņa klubu spēlētājiem kā Grieķijas, Nīderlandes un Skandināvijas vadošajām līgām. Somija ir piektā vecākā (vidēji 27,5 gadi) izlase.

Futbolistu vērtība transfēru tirgū: 45 miljoni eiro

Grupas kopsavilkums

“Uz papīra” un “Betsafe” bukmeikeru skatījumā galvenie grupas favorīti ir izkristalizējušies ļoti skaidri – Beļģija un Dānija, kuru izredzes pēc trīs spēlēm ierindoties tabulā pirmajā vietā tiek vērtētas ar koeficientiem attiecīgi 1.67 un 3.75.

Zīmīgi, ka beļģi pēdējos 22 no 24 mačiem guvuši vārtus pirmajā puslaikā, savukārt grupas atklāšanas mačā koeficients par uzvaru pret Krieviju ir 1,72. Un tā kā beļģiem sīvāko spēkošanos prognozē ar dāņiem, tad interesants fakts ir arī viņu pusē, proti, ka Dānija pēdējos septiņos mačos no astoņiem guvusi vārtu pēc 70. minūtes. Vai tāds scenārijs piepildīsies arī šoreiz, kad abas komandas cīnīsies par pirmo vietu grupā?

Eksperti somus nopietnā sarunā par kaut kāda veida pretenzijām uz rezultātu ir izsvītrojuši, bet komanda un tās personāls var cerēt, ka piepildīsies iesācēju veiksmes māņticība, jo pagājušajā EČ finālturnīrā četras no piecām debitantēm izkļuva no grupas.

“Play-off” kvalificējās visu sešu grupu pirmo divu vietu ieguvējas un četras labākās no sešām trešajām vietām.

sportapils