EČ futbolā C grupa: Nīderlande atgriežas uz lielās skatuves

Turpinās šīs vasaras viens no lielākajiem sporta forumiem Eiropas čempionāts futbolā jeb “Euro 2020”. Neskatoties uz to, ka pandēmijas dēļ to nācies pārcelt par veselu gadu, futbola svētki notiek un ar skatītāju klātbūtni! Šis turnīrs būs vēsturisks ar to, ka tas norisināsies rekordlielā skaitā valstu – 11 (Anglijā, Vācijā, Itālijā, Spānijā, Nīderlandē, Skotijā, Dānijā, Azerbaidžānā, Krievijā, Ungārijā un Rumānijā).

Lēmums par turnīra rīkošanu tik ģeogrāfiski plašā mērogā tika pieņemts 2012. gadā, vienlaikus ar blakus lēmumu, ka spēļu rīkotāji neiegūs automātisku kvalificēšanos finālturnīram, bet tā laika UEFA prezidents Mišels Platinī šo iniciatīvu pamatoja ar to, ka 2020. gadā organizācija svin(ēja) 60.to gadadienu.

“Sporta pils” piedāvā iepazīties ar visu apakšgrupu komandām (tās sadalītas sešas grupās pa četrām vienībām) un to favorītiem. Kārta – C grupai.

Izloze lēma, ka C grupā spēkus samēros Austrija, Nīderlande, Ziemeļmaķedonija un Ukraina. Par grupas galveno favorīti “Betsafe” bukmeikeru ieskatos tiek uzskatīta Nīderlande (koeficients uz šādu varbūtību ir 1,40), kurai tā būs atgriešanās EČ finālturnīrā, jo uz iepriekšējo komanda nespēja kvalificēties, savukārt 2012. gadā sava pēdējā EČ tā nespēja izkļūt grupas. Vai pēc teju 10 gadu pārtraukuma nīderlandieši spēs reabilitēties? Arī cīņa par pārējām vietām “play-off” solās būt interesanta.

Mači norisināsies Amsterdamā, Johana Kruifa vārdā nosauktajā stadionā ar 55 skatītāju vietām, kā arī Rumānijā, Bukarestē stadionā “Nationale” ar ietilpību nepilniem 56 tūkstošiem fanu.

Nīderlande (FIFA rangs #16)

Nīderlandiešiem ir plaša vietējās līgas komandu pārstāvniecība, tiem esot 12 no 26 pieteikumā esošajiem spēlētājiem. Lai arī pēdējie gadi kontinenta spēcīgākajās sacensībās viņiem nav bijuši veiksmīgi, 1988. gada EČ uzvarētāja tiek pieskaitīta arī pie visa turnīra favorītu loka. Tiesa, nīderlandieši nav ieradušies vislabākajā sastāvā, jo traumas dēļ nevar palīdzēt potenciālais aizsardzības līderis no “Liverpool” Virdžils Van Dijks un Mančestras “Unted” pussargs Donijs Van de Bēks.

Toties ierindā ir tādi pazīstami futbolisti kā Frenkijs De Jongs (“Barcelona”), Memfiss Depajs “Lyon”), kā arī kvalifikācijas rezultatīvākais komandas spēlētājs Džordžinju Veinaldums (“Liverpool’), kurš ir arī šajā turnīrā kapteinis un citi.

Uz sacensībām Nīderlande ieradusies lieliskā formā, jo pēdējos septiņos mačos ir gūti vismaz divi vai vairāk vārti, savukārt kvalifikācijā piecas no sešām uzvarām tika izcīnītas ar vismaz divu golu atstatumu. Zīmīgi, ka komanda uzvarējusi piecos no pēdējiem sešiem kāda lielā (PK vai EČ) turnīra grupu turnīra pirmajiem mačiem un šoreiz Nīderlandei “Betsafe” ieskatā (koeficients 1,56 pret Ukrainu).

Futbolistu vērtība transfēru tirgū: 607 miljoni eiro

Austrija (FIFA rangs #23)

Šai vienībai šis būs trešais EČ finālturnīrs, izdarot to otro reizi pēc kārtas un, lai arī šis ir trešais piegājiens EČ finālos, līdz “play-off” komandai nav izdevies tikt, bet šoreiz, vismaz pirmšķietami, izredzes izskatās pozitīvas.

Par šīs komandas bīstamāku vīru varētu uzskatīt uzbrucēju no “RB Leipzig” Marselu Sabitceru un pussargu Dāvidu Alabu, kurš daudzus gadus pavadījis Minhenes “Bayern”, bet nu pārcelsies uz Madrides “Real”. Tāpat uzmanība jāpievērš divus metrus garajam Sašam Kalajdžidžam, kurš 14 no 30 gūtajiem vārtiem klubā aizvadītajā sezonā guva ar galvu. Kopumā austrieši sastāvu komplektējuši no Vācijas Bundeslīgas komandu spēlētājiem – tādi ir 21 no 26. Neslikti. Jāatzīmē, ka Austrija savu izaugsmi futbolā piedzīvo tieši pēdējos gados un kāpēc lai šoreiz tā nesasniegtu savu pīķi?

Zīmīgi, ka EČ kvalifikācijā komanda spēlēja kopā vienā grupā ar Latviju, pret kuru noslēdzošajā 10. spēļu kārtā piedzīvoja Rīgā vienīgo zaudējumu ar 0:1. Tiesa, tad vairs nekas no turnīra tabulas viedokļa nemainījās.

Austrija nav izcīnījusi uzvaru lielo turnīru finālturnīros kopš 1990. gada, kad tas notika Pasaules kausa izcīņas ietvaros, savukārt EČ sešos mačos divi neizšķirti un četri zaudējumi. Tagad gan grūti spriest kādā formā atrodas austrieši, jo divos mačos jūnijā spēlēts neizšķirti ar Skotiju un zaudēts Anglijai (0:1), kas skaitās laba līmeņa komandas.

Futbolistu vērtība transfēru tirgū: 320 miljoni eiro

Ukraina (FIFA rangs #24)

Ukrainas futbola federācija pirms Eiropas čempionāta finālturnīra prezentēja izlašu spēļu kreklus, uz kuriem ir saukļi „Slava Ukrainai!”, “Varoņiem slava!” un Ukrainas valsts kontūra, iekļaujot tajā arī Krievijas okupēto Krimu. Krievijas Futbola federācija vērsās UEFA ar sūdzību, ka kreklos izmantoti politiski motīvi, kas ir pretrunā ar UEFA noteikumiem. Tajā pat dienā UEFA ziņu aģentūrai AFP apliecināja, ka spēļu kreklus UEFA apstiprinājuši atbilstoši organizācijas noteikumiem, kas liedz izmantot politiskus, reliģiskus vai rasistiskus vēstījumus. Tātad – maziņš skandāls jau pirms paša turnīra. Bet viss ir labi un ukraiņi spēlēs. iecerētajās formās.

Komandu vada leģendārais Andrijs Ševčenko, bet lielākā daļa spēlētāju ikdienā pārstāv vietējos grandus Doņeckas “Shakhtar” vai Kijevas “Dynamo”. Top5 līgu pārstāvji ir vien trīs, kurus varētu pieskaitīt arī pie līderu grupas – Oleksandrs Zinčenko spēlē Mančestras “City”, Andrijs Jarmoļenko “West Ham”, bet Ruslans Maļinovskis Itālijas A Sērijas klubā “Atalanta”.

Jūnijā aizvadītajās spēlēs Ukrainai ir divas uzvaras, tiesa, pret ne tiem spēcīgākajiem pretiniekiem – 1:0 pret Ziemeļīriju un 4:0 pret Kipru. Pirms tam komandai PK kvalifikācijas ietvaros ir trīs neizšķirti ar 1:1 pret frančiem, somiem un Kazahstānu. Te gan jāatzīmē, ka Ukraina uz šo EČ kvalificējās no ne tās vieglākās grupas, esot pirmā un apsteidzot tādas komandas kā Portugāli un allaž bīstamo Serbiju un 10 spēlēs ielaižot vien četrus vārtus, kas norāda uz Ševčenko vadīto vīru rokrakstu – spēli no aizsardzības. Tiesa, līdzīgi kā Austrija, arī Ukraina nav spējusi vēl nekad izkļūt no apakšgrupas EČ finālturnīros.

Futbolistu vērtība transfēru tirgū: 197 miljoni eiro

Ziemeļmaķedonija (FIFA rangs #62)

Ziemeļmaķedonija spēlēja vienā atlases grupā kopā arī ar Latviju un Austriju, pa taisno nespējot iekļūt finālturnīrā, kas viņiem būs debija! Viņi izmantoja UEFA Nāciju līgu, kur izšķirošajā mačā pret Gruziju dalību pie Eiropas lielajiem nodrošināja veterāns Gorans Pandevs.

Ziemeļmaķedoniešiem tā būs debija lielo turnīru finālos un ar lielu top līgu pārstāvniecību šī komanda lepoties nevar. Par līderiem uzskatāms jau minētais Pandevs, bet vēl komandā ir Eljifs Elmass, kurš ikdienā pārstāv „Napoli” vienību, un viens Premjerlīgas spēlētājs Egzijans Aleoski no „Leeds United”. Tāpat ierindā ir divi Spānijas „La Liga” pārstāvji un laba līmeņa klubu spēlētāji no „vidējās” klases Eiropas līgām.

Uz turnīru komanda ierodas labā noskaņojumā, jo jūnija pārbaudes spēles zaudējumi piedzīvoti nav – 4:0 pret Kazahstānu un 1:1 ar Slovēniju, savukārt PK kvalifikācijā martā sensacionāli viesos uzveikta Vācijas izlase! Tas nozīmē, ka šī komanda uz pārsteigumiem ir spējīga. Kāpēc lai tāds nenotiktu šoreiz? Tiesa, eksperti gan lielas cerības par to nelolo.

Futbolistu vērtība transfēru tirgū: 62 miljoni eiro

Grupas kopsavilkums

Ievadā jau minēts, ka par neapstrīdamu grupas favorīti var uzskatīt Nīderlandi. Tālāk pēc “Betsafe” ekspertu domām kā nākamā reālā grupas uzvarētāja tiek minēta Ukraina, uz kuru koeficents par šo ir 6,50, bet uz Austriju 6,50. Līdz ar to pastāv iespēja, ka grupas atklāšanas spēle var izrādīties cīņa par pirmo vietu, savukārt šī mača zaudētājiem, ja Austrija izdarīs, ko tai jāizdara pret Ziemeļmaķedoniju, proti, jāuzvar, jau nākamās spēles būs nelielā stresa režīmā.

Tāpat interesanta likme piedāvā uz Nīderlandes izlasi, proti, cik punktus tā izcīnīs grupu turnīrā – “Betsafe” noteikuši 6,5 punktu robežu, un ka tā tiks pārsniegta, koeficients ir 1,67. Tikmēr par Ziemeļmaķedonijas pirmo uzvaru EČ finālturnīros lielu cerību nav – iespēja, ka tā netiks izcīnīta jau šajā turnīrā ir novērtēta ar 1,34 koeficientu. No otras puses – ierasti debitanti spēj pārsteigt un “Euro 2016” ietvaros vien četras no piecām debitējušajām izlasēm sasniedza izslēgšanas spēļu stadiju.

sportapils