EČ futbolā D grupa: vai Anglijai beidzot izdosies izcīnīt ko lielu?

Turpinās šīs vasaras viens no lielākajiem sporta forumiem Eiropas čempionāts futbolā jeb “Euro 2020”. Neskatoties uz to, ka pandēmijas dēļ to nācies pārcelt par veselu gadu, futbola svētki notiek un ar skatītāju klātbūtni! Šis turnīrs būs vēsturisks ar to, ka tas norisināsies rekordlielā skaitā valstu – 11 (Anglijā, Vācijā, Itālijā, Spānijā, Nīderlandē, Skotijā, Dānijā, Azerbaidžānā, Krievijā, Ungārijā un Rumānijā).

Lēmums par turnīra rīkošanu tik ģeogrāfiski plašā mērogā tika pieņemts 2012. gadā, vienlaikus ar blakus lēmumu, ka spēļu rīkotāji neiegūs automātisku kvalificēšanos finālturnīram, bet tā laika UEFA prezidents Mišels Platinī šo iniciatīvu pamatoja ar to, ka 2020. gadā organizācija svin(ēja) 60.to gadadienu.

“Sporta pils” piedāvā iepazīties ar visu apakšgrupu komandām (tās sadalītas sešas grupās pa četrām vienībām) un to favorītiem. Kārta – D grupai.

Izloze lēma, ka D grupā spēkus samēros Anglija, Horvātija, Čehija un Skotija. Angļi turnīru sāks svētdien ar dueli pret horvātiem, bet dienu vēlāk savā starpā tiksies pārējās abas komandas. Skaidrs, ka par favorīti tiek uzskatīta Anglija, savukārt “biļetes” uz pārējām vietām izslēgšanas spēlēs ekspertu ieskatā ir atklātas.

Šajā grupā spēlēs divas rīkotājvalstis – mači notiks Anglijā, Londonas “Wembley” stadionā, kur vieta atrodas 90 tūkstošiem skatītāju, kā arī Skotijā, Glāzgovas “Hampden Park” ārenā ar nepilnie 52 tūkstošiem skatītāju vietu.

Anglija (FIFA rangs #4)

Pēdējos gados Anglija beidzot atguvusi savu spozmi un no potenciāli talantīgas izlases pārtapusi par tādu, kuru jāpieskaita pie favorītu pulka katrās sacensībās, kur tā piedalās. Zīmīgi, ka Anglija nekad nav spējusi izcīnīt uzvaru EČ atklāšanas mačos, bilancei deviņos mačos esot pieciem neizšķirtiem un četriem zaudējumiem. Tiesa, ja šoreiz izdosies izcīnīt uzvaru pret horvātiem, tā šai izlasei būs pirmā reize pēdējos sešos gados, kad tiek izcīnītas septiņas uzvaras pēc kārtas, jo šobrīd komanda atrodas sešu uzvaru sērijā, turklāt tās laikā ielaisti tikai vieni vārti.

Tas var likt domāt, ka komanda atrodas labā formā, bet no otras puses jāatzīmē, ka visas šīs uzvaras izcīnītas pret komandām, kas atrodas ārpus pasaules ranga labāko 25 vienību skaita, bet vienīgais zaudējums piedzīvots pret Beļģiju, savukārt pēdējo gadu lielākais angļu sasniegums ir 2018. gada PK sasniegtais pusfināls.

Runājot par Anglijas sastāvu, kā ierasts, tas komplektēts lielākoties no Premjerlīgas klubiem, vien trīs spēlētājiem ikdienā spēlējot ārpus savas dzimtenes robežām. Tāpat angļiem ar vidējo vecumu 25,2 gadi ir otra jaunākā izlase turnīrā. Par līderiem var uzskatīt teju Anglijas futbola simbolu Hariju Keinu, kurš Vemblija stadionā vien valstsvienības rindās ir izcēlies 13 reizes. Noteikti liela loma būs “City” uzbrūkošās grupas spēlētājam Rakīmam Stērlingam, kā arī Markusam Rešfordam no “United” un aizsardzības līnijas spēlētājiem. Ja skatāmies spēlētāju transfēru vērtības tirgū, tā angļiem ir iespaidīga, jo kopējā “cena” pārsniedz vienu miljardu eiro…

Futbolistu vērtība transfēru tirgū: 1 miljards un 270 miljoni eiro

Horvātija (FIFA rangs #14)

Bijušās Dienvidslāvijas republikas komandas tēls un vārds Eiropas futbolā liekus komentārus neprasa. Šī izlase, vismaz kontinenta līmeņa sacensībās vienmēr tiek pieskaitīta pie vienas no bīstamākajām komandām vai kā pārsteiguma potenciālā autore. Arī šoreiz “Betsafe” ekspertu ieskatā horvātiem ir devītās labākās izredzes izcīnīt trofeju. To gan nevar nosaukt kā par obligātu titula pretendenti, bet troksni komanda sacelt var.

Par to liecina arī iekļūšana finālā 2018. gada Pasaules kausā, kur pietrūka pavisam maz, lai izcīnītu trofeju. Horvātijai par spēcīgāko līniju pēdējos gados tiek uzskatīta vidējā, kur ierindā būs komandas motors un kapteinis no Madrides “Real” Luka Modričs. Tieši no viņa parasti

daudz kas ir atkarīgs izlases rezultātu kontekstā. Komanda arī piedzīvojusi zaudējumu viena līdera – Ivana Rakitiča – izskatā, kurš pateicis izlasei ardievas.

Horvātijas sastāvs tāpat izskatās iespaidīgs – puse no 26 spēlētājiem ikdienā pārstāv Eiropas top5 līgu klubus un arī pārējie, kuri tos nepārstāv, ir savu laba līmeņa klubu līderi. Neskaitot Modriču, kā nākamo vienu no vadošajiem spēlētājiem jāizceļ Ivanu Perisiču. Saprotams, ka spēles uzvar komandas, bet tieši no dažiem indivīdiem Horvātijas izlasei būs atkarīgs, ko tā sasniegs šajā turnīrā. Un te loma būs arī Mateo Kovačičam, kuru pirms pāris gadiem noskatīja varenais Madrides “Real”, bet līdz galam uz sevi liktās cerības viņam neizdevās apliecināt.

Futbolistu vērtība transfēru tirgū: 377 miljoni eiro

Skotija (FIFA rangs #44)

Skoti uzskatāmi par klasisko britu futbola skolas stila piekopējiem – fiziska spēle, daudz centrējumi un cīņa gaisā. Tas gan nebija nesis augļus, jo šis būs pirmais lielais turnīrs Skotijai 23 gadu laikā, kad pēdējo reizi uz lielās skatuves kāpts PK izcīņā 1998. gadā.

Skotijas līdzjutēji gan tic, ka komanda spēs atdzimt un izcīnīt starptautiskus panākumus. Vēl viens iemesls uz to cerēt ir tāds, ka izlase spēles aizvadīs Skotijas futbolam tik ikoniskajā stadionā “Hampden Park”. Šī izlase jūnijā aizvadījusi divus mačus. Ja neizšķirts pret Nīderlandi varēja šķist kā pozitīvs signāls, tad pāris dienas vēlāk tikai ar 1:0 uzveikta Luksemburga. Te gan jāatzīst, ka Luksemburgas futbola izlase pēdējos pāris gados piedzīvojusi ievērojamu progresu un vairs nav tikai punktu donori citām vienībām.

Runājot par Skotijas sastāvu, tad 25 no 26 spēlētājiem ikdienā pārstāv vai Skotijas, vai Anglijas Premjerlīgas klubus, savukārt vienīgais “ārzemnieks” spēlē Beļģijā. Par skotu līderi un vienlaikus lielāko cerību šajā turnīrā tiek uzskatīts Če Ādamss, kurš no Lielbritānijas zemākajām līgām “izsities” līdz Premjerlīgai, kur pērn izcēlās ar deviņiem vārtiem.

Skoti nav piedzīvojuši zaudējumus jau pēdējos piecos mačos pēc kārtas, kas ir labs rādītājs, un nozīmē, ka esošais galvenais treneris pie izlases stūres tā arī vēl nav izjutis zaudējumu garšu. Jāpiezīmē, ka Skotija bija arī viena no četrām komandām, kas ceļazīmi uz EČ finālturnīru izcīnīja UEFA Nāciju līgas pārspēlēs.

Futbolistu vērtība transfēru tirgū: 270 miljoni eiro

Čehija (FIFA rangs #40)

Čehijai jau kādu laiku nav tik harizmātiski līderi kā “zelta paaudzē” bija Pāvels Nedveds, Jans Kollers, Lukašs Porborškis un Tomašs Rosickis, bet tas gan nav traucējis kvalificēties kontinenta spēcīgākajam turnīram. “Euro 1996” finālisti čehi kopš šī turnīra allaž spējuši kvalificēties EČ finālturnīram, tiesa, ar lieliem panākumiem neizceļoties.

Par šī izlases modeļa līderi uzskatāms Leverkūzenes “Bayer” uzbrucējs Patriks Šihs, kurš šogad Bundeslīgā izcēlās ar 10 vārtu guvumiem. Pussarga pozīcijā liela uzmanība no pretinieku puses tiks pievērsta noteikta Antoņinam Barākam no “Wolfsburg”, bet vārtu drošība tiks uzticēta “Sevilla” spēlētājam Tomāšam Vaclīkam, kurš gan aizvadīja tikai piecus mačus, bet iepriekšējā divas sezonas bija komandas pamatvārtsargs.

Čehi uz turnīru atveduši gana pieredzējušu komandu, vidējam vecumam nedaudz pārsniedzot 27 gadus. Ņemot vērā, ka grupas pirmās divas vietas jau pirms čempionāta sākuma atvēlētas horvātiem un angļiem, daudz kas izšķirsies tieši mačā ar Skotiju. Kādā formā ir komanda, grūti teikt, jo jūnijā aizvadīti divi mači ar kvalitātes ziņā atšķirīgiem pretiniekiem – 0:4 pret Itāliju un 3:1 pret Albāniju. Izcīnīt uzvaru pret skotiem un iegūt punktu pret kādu no grandiem Čehijai būtu uzskatāms par teju maksimālu rezultātu.

Futbolistu vērtība transfēru tirgū: 190 miljoni eiro

Grupas kopsavilkums:

Anglijas izlase ir ne tikai pārliecinoša šīs grupas favorīte, bet tās izredzes uzvarēt visā EČ “Betsafe” ieskatā tiek vērtētas kā trešās reālākās un ar koeficientu 7,00. Savukārt piedāvātais labāko divnieks Anglija un Horvātija ir novērtēts ar koeficientu 1,80. Tā kā abas komandas tiksies atklāšanas mačā, ļoti iespējams, ka tieši jau svētdienas pēcpusdienā izkristalizēsies potenciālais grupas uzvarētājs, savukārt Čehijai ar Skotiju pirms sacensībām eksperti atvēl noskaidrot trešās vietas ieguvēju savstarpējā mačā. Te gan jārunā par vienu faktu, kas ir komplimentējošs  Skotijai – “Hamden Park” stadionā skoti var lepoties ar 77% nezaudētu spēļu (132 uzvaras, 66 neizšķirti un 60 zaudējumi). Iespaidīgi! Tiesa, gan “Betsafe” ekspertiem neliek piešķirt īpašas priekšrocības gaidāmajā mačā ar čehiem, jo abu komandu iespēja uzvarēt tiek vērtēta ļoti līdzīgi – 2,80 pret 2,85.

sportapils