EČ futbolā E grupa: “Sarkanās fūrijas” paaudžu maiņa un “melnais zirdziņš” Slovākija uzsāk “Euro 2020” cīņas

Turpinās šīs vasaras viens no lielākajiem sporta forumiem Eiropas čempionāts futbolā jeb “Euro 2020”. Neskatoties uz to, ka pandēmijas dēļ to nācies pārcelt par veselu gadu, futbola svētkiem notiek un ar skatītāju klātbūtni! Šis turnīrs būs vēsturisks ar to, ka tas norisināsies rekordlielā skaitā valstu – 11 (Anglijā, Vācijā, Itālijā, Spānijā, Nīderlandē, Skotijā, Dānijā, Azerbaidžānā, Krievijā, Ungārijā un Rumānijā).

Lēmums par turnīra rīkošanu tik ģeogrāfiski plašā mērogā tika pieņemts 2012. gadā, vienlaikus ar blakus lēmumu, ka spēļu rīkotāji neiegūs automātisku kvalificēšanos finālturnīram, bet tā laika UEFA prezidents Mišels Platinī šo iniciatīvu pamatoja ar to, ka 2020. gadā organizācija svin(ēja) 60.to gadadienu.

“Sporta pils” piedāvā iepazīties ar visu apakšgrupu komandām (tās sadalītas sešas grupās pa četrām vienībām) un to favorītiem. Kārta – E grupai.

Izloze lēma, ka E grupā spēkus samēros Polija, Slovākija, Spānija un Zviedrija.

Pārliecinoša grupas favorīte ir trīskārtējā Eiropas čempione Spānija, bet “outsaideru” statuss piešķirts Slovākijai, kurai, pēc ekspertu domām, čempionāts noslēgsies pēc trīs grupu turnīru mačiem, savukārt otro un trešo vietu sadalīs šī turnīra visvairāk pieredzējusī Zviedrija un allaž bīstamā Polija.

Sākotnēji bija paredzēts, ka šīs apakšgrupas mači norisināsies divās Spānijas pilsētās – Seviļjā un Bilbao, tomēr Bilbao nozīmētās spēlēs tika pārceltas uz Sanktpēterburgu, jo vietējā pašvaldība nespēja nodrošināt epidemioloģiskās prasības, tādējādi spāņi aizvadīs mačus 60 tūkstošu lielajā “La Cartuja” stadionā, bet pārējiem notiks “Zenit” stadionā Krievijā, Sanktpēterburgā ar ietilpību 68 tūkstoši.

Polija (FIFA rangs #21)

Zīmīgi, ka šis ir Polijai tikai trešais EČ finālturnīrs tās vēsturē, labāko rezultātu sasniedzot pēdējā – “Euro 2016” – čempionātā, kad izdevās iekļūt ceturtdaļfinālā. Tiek uzskatīts, ka kopš 2016. gada Polijas futbolā ir sākusies jauna ēra, proti, ka tā var cerēt uz nopietniem panākumiem jebkurā starptautiskajā turnīrā, bet nekvalificēšanās lielajiem futbola forumiem no fanu puses tiek uztverta ar neizpratni un kritiku.

Uz “Euro 2020” poļi ieradušies ar diviem neizšķirtiem jūnijā pret Krieviju (1:1) un Islandi (2:2), kas par patieso šīs izlases varējumu vēl neko nenorāda.

Ik reizi gados, kad norisinās kāds starptautiskais turnīrs, labs sniegums izlasē ir galvenais faktors, izvēloties arī “Ballon d’Or” jeb pasaules labākā futbolista balvas īpašnieku. Līdz ar to – ja poļu līderis Roberts Levandovskis turnīru aizvadīs vāji, žūrijai var būt vienaldzīga viņa iespaidīgā sezona klubā, kur viņš Bundeslīgā izcēlās ar 41 vārtu guvumu un septiņas reizes rezultatīvi asistēja partneriem. Principā viņš tiešā veidā piedalījās Minhenes “Bayern” 50% vārtu – vairāk nekā iespaidīgi! Arī UEFA Čempionu līgā viņam atzinīgs sniegums, proti, pieci vārti sešos mačos.

Skaidrs, ka poļu panākumi būs lielā mērā atkarīgi no Levandovska, taču pie līderu grupas var pieskaitīt Turīnas “Juventus” vārtsargu Vojceku Ščensniju, kā arī citu uzbrucēju Pjotru Zelinski no “Napoli”. Pavisam iespaidīgai uzbrukuma līnijai pietrūks Arkādiuša Milika, kurš savainojuma dēļ uz turnīru nedosies, tāpēc komandā ierindā palika 25 spēlētāji, 26 pieļaujamo vietā. Neskatoties uz to, raugoties no poļu līdzjutēju pozīcijām, viņu atbalstītajai valstsvienībai ir ļoti laba augsne, lai izkļūtu no grupas, taču ekspertu ieskatā tālāk par pirmo izslēgšanas kārtu komanda, visticamāk, netiks, jo pretī stāsies kādi no Eiropas varenajiem.

Futbolistu vērtība transfēru tirgū: 277 miljoni eiro

Slovākija (FIFA rangs #36)

Izteikta grupas pastarīte, tomēr komandas, kas tomēr kvalificējušās finālturnīram, nekad par zemu novērtēt nedrīkst. Tomēr 10 no 26 pieteiktajiem futbolistiem ikdienā pārstāv Eiropas top5 līgu klubus, kas ir zināms kvalitātes rādītājs. Arī pārējie spēlētāji nav no “vakarējiem” klubiem.

Starp līderiem noteikti jāizceļ pieredzējušais Mareks Hamšiks, kā arī cits pussargs Ondrejs Duda, kurš Bundeslīgā izcēlies ar septiņiem vārtiem un piecām piespēlēm. Tieši Duda varētu būt viens no galvenajiem spēles veidotājiem slovākiem, bet A Sērijas čempionu Milānas “Inter” aizsargs Milans Škrinjars būs galvenais spēks pret, piemēram, poļu Levandovski.

Par labu slovākiem runā ne tikai fakts, ka izlasē ir liela pārstāvniecība no Eiropas vadošajām līgām, bet arī tas, ka pēdējos divos lielajos turnīros 2010. gada PK un “Euro 2016” tā spējusi izkļūt no grupas. Turklāt, pēdējos piecos mačos tā nav piedzīvojusi zaudējumus, tiesa, ir tikai viena uzvara un četri neizšķirti.

Futbolistu vērtība transfēru tirgū: 132 miljoni eiro

Spānija (FIFA rangs #6)

Kā jau minēts, spāņi ir trīskārtējie Eiropas čempioni (1964, 2008, 2012), divus no tituliem izcīnot salīdzinoši nesen. Tas bija Spānijas “zelta paaudzes” – Ksavi, Injestas, Kasiljasa & Co – pļaujas laiks, jo pa vidu šiem diviem kontinenta tituliem tika triumfēts arī PK izcīņā. Skaidrs, ka šī komanda uz katru turnīru ierodas ar vienu domu – cīņu par augstākajām vietām! Tiesa, šobrīd izlasē notiek paaudžu maiņa.

Uz “Euro 2020” viņi ierodas kā UEFA Nāciju līgas finālisti, gaidot vēl “play-off” mačus un ar astoņu nezaudētu spēļu sēriju. Pēdējie divi mači – 0:0 ar Portugāli un ar 4:0 sagrauti kaimiņi lietuvieši.

Runājot par sastāva aprisēm, redzamākais iztrūkums noteikti būs komandas kapteiņa Serhio Ramosa un viņa biedra “Real” rindās Dani Karvahala nepiedalīšanās savainojumu dēļ. “Ja Karvahals un Ramoss spētu spēlēt, viņi būtu sarakstā. Es saprotu, ka katrs klubs vēlas, lai tā spēlētāji būtu pārstāvēti izlasē, taču klubi grafika dēļ arī prasa spēlētājus neaicināt. Viņu nav traumu dēļ,” sacīja Luiss Enrike, kura izteicieni Spānijas presē tiek vērtēti neviennozīmīgi.

Trauma vēl  ir talantīgajam Ansu Fati, bet konkurenci neizturēja Sauls Nigess. Kopumā visi spēlētāji ikdienā pārstāv Eiropas vadošo līgu klubus vai grandus, bet 10 no 26 ir no vietējiem klubiem. Agrāk bija vērojama tendence, ka pārsvarā sastāvs tiek veidots no “La Liga” spēlējošajiem. Gaidāms, ka šī modeļa līderi būs Kokē, Serhio Buskets un Markušs Jorente.

Futbolistu vērtība transfēru tirgū: 915 miljoni eiro

Zviedrija (FIFA rangs #18)

Zviedrija ir turnīra vecākā izlase (vidēji 29,2 gadi) un tas viss ir vēl bez 39 gadus vecā “AC Milan” uzbrucēja Zlata Ibrahimoviča ierindā, kurš pirms pāris gadiem bija izlasei pateicis ardievas, taču nesen kā paziņoja par atgriešanos. Šoreiz gan piedalīties patraucēs savainojums, tādējādi ļoti iespējams, ka visu laiku labākais zviedru futbolists savu pēdējo lielo turnīru valstsvienībā ir jau nospēlējis…

Toties ierindā no 26 pieteikumā atrodamajiem spēlētājiem 11 ir ar Eiropas top5 līgu pierakstu, kas vieš cerības, ka izkļūšana no grupas, savienojumā ar pieredzi, ir pavisam reāla. Tā uzskata arī eksperti. Turklāt, komanda uz turnīru ieradusies ar piecu uzvaru sēriju. Te gan taisnības labad jāpiebilst, ka tās bijušas pret Gruziju, Kosovu, Igauniju, Somiju un Armēniju.

Par komandas līderiem šajā turnīrā tiek uzskatīti Emīls Forsbergs (“RB Leipzig”), Dejans Kuluševksis (Turīnas “Juventus”) un pieredzējušais (34 gadi) Markus Bergs (“Krasnodar”).

Futbolistu vērtība transfēru tirgū: 215 miljoni eiro

Grupas kopsavilkums

Spānija uz šo turnīru atbraukusi kā piektā jaunākā izlase ar vidējo vecumu 26,5 gadi, kas nav nemaz tik jauns. Tā kā “sarkanā fūrija” piedzīvo paaudžu maiņu, “Betsafe” ekspertu ieskatā komanda nav uzskatāma par top favorīti uz uzvaru visā turnīrā, bet kopumā spāņu izredzes iegūt trofeju tiek vērtētas kā piektās augstākās. Neslikti, ņemot vērā, ka ierindā nebūs virkne spēlētāju, kas tik tiešām varētu palīdzēt ar savu pieredzi. Galveno cīņu par otro vietu grupā eksperti paredz Polijai ar Zviedriju, vienlaikus neaizmirstot, ka slovāki allaž bijuši “melnais zirdziņš”, ko apliecinājuši lielajos futbola forumus. Lai arī bukmeikeru ieskatā (lasi – vērojot koeficientu mainīgumu) Slovākijai ir mazas izredzes uz kādu pārsteigumu, šo komandu noteikti vajadzētu paturēt prātā.

sportapils