EČ futbolā F grupa: esošie čempioni un šī brīža favorīti sāks cīņas “Nāves grupā”

Turpinās šīs vasaras viens no lielākajiem sporta forumiem Eiropas čempionāts futbolā jeb “Euro 2020”. Neskatoties uz to, ka pandēmijas dēļ to nācies pārcelt par veselu gadu, futbola svētki notiek un ar skatītāju klātbūtni! Šis turnīrs būs vēsturisks ar to, ka tas norisinās rekordlielā skaitā valstu – 11 (Anglijā, Vācijā, Itālijā, Spānijā, Nīderlandē, Skotijā, Dānijā, Azerbaidžānā, Krievijā, Ungārijā un Rumānijā).

Lēmums par turnīra rīkošanu tik ģeogrāfiski plašā mērogā tika pieņemts 2012. gadā, vienlaikus ar blakus lēmumu, ka spēļu rīkotāji neiegūs automātisku kvalificēšanos finālturnīram, bet tā laika UEFA prezidents Mišels Platinī šo iniciatīvu pamatoja ar to, ka 2020. gadā organizācija svin(ēja) 60.to gadadienu.

“Sporta pils” piedāvā iepazīties ar visu apakšgrupu komandām (tās sadalītas sešas grupās pa četrām vienībām) un to favorītiem. Kārta “nāves” jeb F grupai.

Izloze lēma, ka F grupā spēkus samēros Portugāle, Francija, Vācija un Ungārija.

Šajā grupā atrodas “Euro 2016” čempioni portugāļi, kā arī “Betsafe” ekspertu ieskatā galvenie favorīti uz uzvaru šī gada sacensībās Francijas valstsvienība. Vācijas vārds pasaules un Eiropas futbolā liekus komentārus neprasa, savukārt Ungārija ne par velti ir nonākusi šādā kompānijā. Šī grupa izceļas ar to, ka tā ir arī visvairāk pieredzējusī sastāvu ziņā, jo trīs no TOP6 vecākajām izlasēm spēlēs savā starpā.

Tāpat šajā grupā būs divas mājinieces, kas uzņems mačus pie sevis – daļa notiks Minhenē, “Allianz Arena” (75 tūkstoši skatītāju vietu), bet otra valsts, kas uzņems turnīru būs Ungārija, kuras galvaspilsētā Budapeštā, Ference Puškāsa vārdā nosauktajā stadionā ungāru līdzjutējiem būs iespēja atbalstīt savu komandu divos mačos (notiks kopā trīs spēles).

Portugāle (FIFA rangs #5)

Iepriekšējās Eiropas meistarsacīkstēs Portugāles izlase pārsteidza daudzus, spējot palīdzēt Krištianu Ronaldu izcīnīt pirmo lielo titulu ar valstsvienību. Zīmīgi, ka ceļš līdz zeltam vispār nebija rozēm kaisīts, kā saka. Pirmkārt, grupu turnīrā neizdevās izcīnīt nevienu uzvaru, bet labā ziņa bija tā, ka netika piedzīvots neviens zaudējums – kontā trīs neizšķirti. Pēc tam pirmajā kārtā papildlaikā uzveikta Horvātija, nākamajā 11 metru pēc spēles sitienos Polija, pusfinālā pārsteidzošā Velsas izlase (2:0), bet finālā mājinieki Francija (1:0). Bez tam, Ronaldu fināla mačā laukumu atstāja tā sākumā, iedzīvojoties savainojumā, taču komandas biedri izdarīja visu, lai izcīnītu titulu pirmo reizi valsts pastāvēšanas vēsturē! Ronaldu tas bija otrais EČ fināls, kad pirmo reizi, būdams vēl pusaudzis, “Euro 2004” viņš sāpīga atzina sensacionālās Grieķijas pārākumu.

Šogad portugāļi centīsies kļūt tikai par otro izlasi, kurai izdevies divas reizes pēc kārtas triumfēt EČ. Iepriekš to paveikuši tikai kaimiņi spāņi. Uz turnīru komanda ieradusies ar sešu nezaudētu spēļu sēriju (četras uzvaras un divas neizšķirti), bet kopējā tendence kopš 2018. gada ir sekojoša – tikai viens zaudējums kalendārajā gadā, savukārt 2021. tas noticis vēl nav. Jūnija pārbaudes spēlēs bezvārtu neizšķirts ar Spāniju un graujoša uzvara (4:0) pret Izraēlu.

Interesanti, ka portugāļiem šobrīd viena no garākajām EČ finālturnīra nezaudēto spēļu sērijām – 11 (neskaitot papildlaikus un “pendeles”). Arī šajā turnīrā tā ir viena no favorītēm uz uzvaru kopumā, taču ne spilgtākā. Runājot par sastāva komplektāciju, tad nav tā, ka Ronaldu būtu vienīgais ierocis šīs komandas rīcībā. Neskaitot piecus vietējās līgas pārstāvjus, pārējie nāk no Eiropas TOP5 klubu čempionātiem. Pie līderu grupas var pieskaitīt Bernardu (“Man. City”) un Andrea (“Eintracht”) Silvas, Rubenu Diašu (“Man.City”) Djēgu Žotu (“Liverpool”) un Fernandešu (“United”) un uz maiņu ir vēl vairāki spēlētāji, kuri var iesaistīties mačā, palielinot tā intensitāti. Tam klāt nāk fakts, ka Portugāle uz šo turnīru atvedusi vienu no vecākajām un pieredzējušām izlasēm (sestā vieta ar vidējo vecumu 27,9 gadi) ar vairākiem vīriem, kuriem ir EČ fināla spēles pieredze.

Futbolistu vērtība transfēru tirgū: 877 miljoni eiro

Francija (FIFA rangs #2)

Francūži pēdējos divos lielajos turnīros spēlējuši finālā, spējot izcīnīt pasaules kausu 2018. gadā. Arī šoreiz viņi ir starp favorītiem, bet ar grandiem būs jātiekas jau no pirmās dienas. Bet ar to francūžiem nav problēmu, jo deviņos EČ finālturnīru atklāšanos mačos zaudēts tikai reizi (pa to laiku vēl piecas uzvaras un trīs neizšķirti ) un tas notika tālajā 1960. gadā! Protams, katrs čempionāts nes jaunas vēsmas, tomēr šī statistika ir iespaidīga.

Atklāšanas spēle noteiks grupā toni, bet arī te Francijai ir labas ziņas –  pēdējos piecos mačos Vācijā pret šo izlasi viņi nav zaudējuši ne reizi! Lielas iespējas to ir izdarīt arī šoreiz, ņemot vērā komandas sastāvu. Līderu vārdi komentārus neprasa – Kiliāns Mbapē (PSG) un Antuāns Grīzmans (“Barcelona”) “Betsafe” bukmeikeru ieskatā ir divi no potenciāli visreālākajiem kandidātiem uz čempionāta labākā spēlētāja balvu, bet ierindā vēl ir virkne skaļu uzvārdu – Žirū, Kantē, Pogbā, Varāns ar Benzemā un citi. Visu futbolistu kopējā tirgus vērtība tiek lēsta pāri miljardam eiro – ar ko tādu šajā turnīrā var lepoties tikai vēl Anglija.

Runājot par sportisko formu, tad pēdējo divu (!) gadu laikā ir piedzīvots tikai viens zaudējums un tas pats pret šī brīža finālturnīra dalībnieci Somiju un draudzības spēlē, bet mačos jūnijā Francijai divas 3:0 uzvaras pret attiecīgi Velsu un Bulgāriju. Protams, nav tāda līmeņa komandas kādas būs atrodas grupā (vismaz divas), bet sniegums pārliecināja.

Futbolistu vērtība transfēru tirgū: 1 miljards un 10 miljoni eiro

Vācija (FIFA rangs #12)

Vācijai šī ir iespēja reabilitēties par izgāzto PK izcīņu, kur tā izcīnīja tikai vienu uzvaru un palika pēdējā vietā grupā. Šis turnīrs vāciešiem būs zīmīgs ar to, ka pēc 17 gadu ilga darba izlases galvenā trenera posteni pametīs Joakims Lēvs. Lēvs šo gadu laikā var valstsvienību 189 spēlēs izcīnījis 120 uzvaras. 2014. gadā Vācija izcīnīja Pasaules kausa titulu, bet četrus gadus pirms tam ierindojās trešajā vietā. Eiropas čempionātā Vācija 2008. gadā ierindojās otrajā vietā, bet 2012. un 2016. gadā zaudēja pusfinālā. Rezultāti runā paši par sevi un šis čempionāts nebūs izņēmums – visa valsts cerēs uz zeltu.

Lai to paveiktu, sapulcinātā sastāva talants to atļauj. Tiesa, būs arī iztrūkumi un ar tiem sāksim. Vārtos neredzēsim “Barcelona” pamatvārtsargu Marku Andrē ter Štēgenu, bet centra līnijā pussargu Marko Roisu, kurš par šo lēmumu konsultējies ar galveno treneri. Toties ierindā ir Ilkajs Gindogans (“Man. City”), kurš šobrīd izlases rindās pēdējos piecos mačos izcēlies ar trīs vārtiem. Tāpat laukumā redzēsim Toniju Krosu (“Real”), Līroju Sanē un pieredzējušo Tomašu Milleru (abi “Bayern”). Un arī pārējais saraksts nav slikti. Kas interesanti – par uzvaru grupā favorīti ir vācieši, bet lielākas izredzes uzvarēt visā turnīrā bukmeikeri atvēl frančiem. Tas noteikti ir tādēļ, jo grupu turnīrs norisināsies Vācijas teritorijā, bet pārējie, proti, izslēgšanas mači izskaisīti pa valstīm

Runājot par formu, tad īsti laba mēraukla spēle pret Latviju nav, kur mūsējie tika sagrauti ar 1:7, bet vēl jūnijā neizšķirti spēlēts ar dāņiem. Vēl pirms tam mājās negaidīti zaudēts Ziemeļmaķedoniešiem PK kvalifikācijas ietvaros, bet domājams, ka uz “Euro 2020” visi būs ierindā un attiecīgi koncentrējušies.

Futbolistu vērtība transfēru tirgū:  937 miljoni eiro

Ungārija (FIFA rangs #37)

Ungāri tikai iepriekšējā EČ pārtrauca 30 gadus ieilgušo pauzi ar dalību kādā no lielajiem turnīriem, tāpēc kvalificēšanās otro finālturnīru pēc kārtas jau vien uzskatāma par atzīstamu rezultātu. Zīmīgi, ka atgriešanās turnīrā “Euro 2016” ungāri spēlēja vienā grupā ar portugāļiem un palika pirmajā vietā ar pieciem punktiem, kas gan lielu prieku nedeva, jo 1/8 finālā bija jātiekas ar Beļģiju, pret kuru piedzīvota sagrāve ar 0:4. Tikmēr pirmais mačs šogad viņiem būs jāaizvada pret aktuālajiem čempioniem portugāļiem, kurus oficiālos mačos nekad nav izdevies uzveikt – četri neizšķirti un deviņi zaudējumi.

Lai arī Ungārija netiek pieskaitīta ne pie favorītu pulka, ne pie reālākajiem pārsteiguma autoriem, tā var lepoties ar iespaidīgu pēdējo ciklu bilanci, proti, nav piedzīvots zaudējums pēdējos 11 mačos (to starpā septiņas uzvaras). Te gan jāatzīmē, ka FIFA rangā visaugstāk atrodošā izlase pretiniekos bijusi Polija, kas tobrīd atradās ārpus TOP30, bet pēdējais zaudējums piedzīvots pret krieviem. Tātad – spēcīgu pretinieku pēdējos gados īsti nav bijis, toties cik lieliski, ka komanda spējusi to izmantot. Jāatzīmē, ka Ungārija bija viena no četrām izlasēm, kas ceļazīmi uz “Euro 2020” ieguva caur Nāciju līgu.

Runājot par sastāvu, tad ungāriem ir piektā vecākā izlase turnīrā (vidēji 28 gadi), bet tā nevar lepoties ar Eiropas TOP5 līgu kuplu pārstāvniecību – vien četri kungi, kas ikdienā spēlē Bundeslīgā un arī ne vadošajās komandās. Aptuveni puse pārstāv vietās līgas vadošos klubus, bet par līderiem uzskatāmi aizsargs Vilijs Orbāns no “RB Leipzig” un viņa komandas biedrs, vārtsargs Pēters Gulači, kā arī… itāļu treneris Marko Rosi, kurš Ungārijas izlasi pacēlis jaunos augstumos. Protams, vārtu gūšana arī būs svarīga un tur būs darbiņš ilggadējam izlases uzbrucējam Nemanjam Nikoličam.

Futbolistu vērtība transfēru tirgū: 75 miljoni eiro

Grupas kopsavilkums

“Betsafe” bukmeikeru ieskatā grupas favorīte ar niecīgu priekšrocību tiek uzskatīta Vācija, nākamā ir Francija un tad portugāļi, bet iespēju, ka Ungārija varētu uzvarēt grupā, novērtējot kā no zinātniskās fantastikas žanra. Un līdzīgi ir ar prognozēm par tās izkļūšanu no grupas. Zīmīgi, ka visas trīs grupas favorītes tiek uzskatītas arī par TOP6 titula pretendentēm. Tātad – ne par velti šī ir nāves grupa un visgrūtāk prognozējamā. Lai arī vācieši pēc ekspertu domām izvirzīti kā pagaidām “uz papīra” spēcīgākie pretinieki, šķiet, ka visu trīs komandu iespējas uzvarēt grupā ir vienādas – 33,3%. Te daudz ko izšķirs veiksme, savainojumi un atsevišķu līderu meistarības paraugdemonstrējumi spēles svarīgākajos brīžos.

Grupu trešo vietu reitingu nosaka pēc sekojošiem kritērijiem:

  • Punkti
  • Vārtu starpība
  • Gūtie vārti
  • Uzvaras
  • Labāka disciplīna (dzeltenās/sarkanās kartītes)
  • Kvalifikācijas reitings

sportapils