Velsas interesantā tradīcija – nestandarta komandas bildes

Eiropas čempionāts futbolā notiek pilnā sparā, un pirmo maču aizvadījusi arī Velsas izlase, kas uz pārējo komandu fona izceļas ar interesantu piegājienu komandas fotogrāfiju brīžos – kas sākās tā nejaušība, turpinās jau kā tradīcija.

Pirms katras spēles komandas nostājas uz kopbildi, un tas nav nekas jauns. Praktiski visos gadījumos spēlētāji izveido simetriski pareizas divas rindas, taču tas nav Velsas gadījums, jo valstsvienība ignorē visus simetrijas likumus, ko citas izlases rūpīgi piekopj.

Pirmo reizi kas tāds Velsas izpildījumā notika 2002. gadā, kad “Euro 2004” kvalifikācijas turnīrā komanda tikās ar Itāliju. Priekšējā rindā pietupušies bija seši spēlētāji, bet augšējā – pieci. Pagājuši praktiski 20 gadi, bet nekas nav mainījies, jo pirmajā “Euro 2020” spēlē pret Šveici atkal velsieši neizcēlās ar simetrijas meistarklasi, jo Garets Beils atradās pašā malā, kamēr aiz viņa neviena nebija.

Šo gadu gaitā vēl neskaitāmas reizes Velsa izcēlusies ar interesantām kopbildēm un dažas no tām var aplūkot raksta beigās. “Sākumā mēs tam nepievērsām uzmanību, bet pēc tam salikām vairākas bildes kopā un secinājām, ka tas izskatās briesmīgi,” stāsta pussargs Džo Ledlijs. “Taču mēs izdomājām turpināt, jo tas mums nesa veiksmi. Mēs tam negatavojamies, vienkārši vienojamies pirms fotogrāfēšanās.”

Cits izlases spēlētājs Džonijs Viljamss piebilda, ka nezina, kā šī tradīcija attīstīsies – iespējams, ka kādu dienu tikai viens vārtsargs paliks stāvot otrajā rindā. Kopumā ir ļoti daudz dažādu variāciju, kā spēlētāji varētu sastāties.

Pirms pieciem gadiem, piekopjot šo tradīciju, Velsa pārsteidza Eiropas čempionātā, jo aizcīnījās līdz pat pusfinālam. Šīgada turnīru velsieši iesāka ar neizšķirtu pret Šveici (1:1) – ņemot vērā, ka eksperti dēvē Velsu par grupas pastarīti, to var uzskatīt par labu rezultātu.

2002. gadā pret Itāliju – tradīcijas sākums. Foto: Reuters
Euro 2020 spēlē pret Šveici. Foto: TT
PK 2018 kvalifikācijas spēle pret Moldovu. Foto: TT
Foto: TT
2017. gads pret Īriju. Foto: Getty Images
Pret Serbiju 2016. gada novembrī. Foto: AP
Pret Gruziju 2016. gadā. Foto: Reuters
“Euro 2008” kvalifikācijas spēle pret Slovākiju. Foto: Reuters
sportapils