Kad vārtsargi ir nesagatavoti – eleganti vārtu guvumi no centra

Pirmdien Eiropas čempionātā futbolā Čehijas izlases spēlētājs Patriks Šiks izcēlās ar skaistu vārtu guvumu praktiski no laukuma centra jeb 45,5 metru attālumā no vārtiem, kas nodrošināja čehiem 2:0 uzvaru pār Skotiju. Piedāvājam ieskatu citos elegantos vārtu guvumos no centra!

Ksavi Alonso 2006. gada septembrī Anglijas Premjerlīgas spēlē starp “Liverpool” un “Newcastle United” pārsteidza vārtsargu, raidot bumbu vārtos no centra. “Ir smieklīgi to atcerēties, jo neilgu brīdi pirms sitiena izdarīšanas gribēju teikt, lai viņš atdod piespēli Stīvenam Džerardam, kurš bija atbrīvojies labajā pusē,” sacīja tā brīža Liverpūles galvenais treneris Rafels Benitess. “Ksavi redz laukumu lieliski, un tie bija lieliski vārti. Mani gan tas nepārsteidza, jo treniņos jau to biju redzējis.”

Desmit gadus ātrāk ar ko līdzīgu izcēlās Deivids Bekhems, kurš vēl nebija nepavisam tuvu slavas zenītam, taču sāka iekarot fanu sirdis. Šo vārtu guvumu Mančestras “United” rindās dēvē par futbolista pirmo slaveno golu. Pāris dienas vēlāk Bekhems tika izsaukts uz Anglijas futbola izlasi.

“Esmu ļoti priecīgs, ka guvu vārtus, citādāk galvenais treneris Fergusons būtu bļāvis uz mani,” 23 gadus pēc notikuma sacīja Bekhems.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by David Beckham (@davidbeckham)

Ļoti iespaidīgs sitiens 2012. gadā Krievijas Premjerlīgā sanāca Martinam Jiranekam. “Kuban” spēlētājs izsita bumbu ārā no soda laukuma, taču tā nonāca pie Jiraneka, kurš atradās ļoti tuvu centram, taču nebaidījās izdarīt sitienu, kas izrādījās tik spēcīgs, ka pretinieku vārtsargs nespēja glābt situāciju.

UEFA Čempionu līgas grupu turnīra 1. kārtas spēlē 2015. gadā “Roma” futbolists Alesandro Florenci pārsteidza “Barcelona” vārtsargu Marku Andrē ter Stēgenu un panāca izlīdzinājumu.

Četrus gadus iepriekš jeb 2011. gada Čempionu līgas ceturtdaļfinālā starp “Inter” un “Schalke” Manuels Noiers atvairīja bīstamu uzbrukumu “Inter” izpildījumā, taču īstajā vietā un laikā bija Dežans Stankovičs, kurš, bumbai nepieskaroties zemei, uzreiz izdarīja sitienu, raidot to vārtos.

“Pēc tam, kad guvu vārtus, daudzi prasīja, vai esmu traks un kā man tas ienāca prātā. Es atbildēju, ka neko nedomāju, bet reizēm vienkārši daru, pārsteidzot arī sevi,” stāsta Stankovičs.

Arī ar galvu iespējams gūt vārtus, ko 2009. gadā apliecināja Martins Palermo, kurš no aptuveni 40 metriem raidīja bumbu vārtos. Vēl īpašāku to padarīja fakts, ka tie bija 200. vārti Palermo Argentīnas čempionātā.

Izpildot tālus sitienus, iespējams pārsteigt ne tikai pretinieku vārtsargu, bet arī savējo. 2014. gadā Bundeslīgas mačā starp Dortmundes “Borussia” un Menhengladbahas “Borussia” otras komandas pārstāvis Kristofers Krāmers vēlējās atspēlēt bumbu vārtsargam, taču piespēle bija pārāk stipra, vārtsargs atradās pārāk tālu, līdz ar to bumba lidoja vārtos. Jāmin, ka tas arī bija mača vienīgais precīzais sitiens.

“Man tika atdota bumba, un bija pāris iespējas. Es to negribēju, taču ar pirmo pieskārienu atdevu bumbu vārtsargam, bet gribēju atdot piespēli pa zemi, kas nesanāca. Tā reizēm gadās – esmu tikai cilvēks,” saka Krāmers.

sportapils