Pārmaiņas administratīvajā aparātā Dalasā – haoss vai izlēmīga rīcība?

Kristapam Porziņģim un Dalasas “Mavericks” sezona noslēdzās sirdi plosošā “play-off” sērijā pret Losandželosas “Clippers”, kad ar trīs uzvarām izbraukumā bija par maz, un atzīts pretinieku pārākums septiņos mačos. Neilgi pēc tam komandu pārņēma baumu lavīna – tad Luka Dončičs nav pārliecināts par nākotni šajā klubā, tad, ka aizies galvenais treneris un notiks vairāki iespaidīgi maiņas darījumi un kā centrālais būtu iesaistot Porziņģi.

Daļa no izskanējušā piepildījās, jo pēc 13 gadu ilga darba un viena izcīnīta NBA titula aizgāja galvenais treneris Riks Kārlails, kurš tagad ir Indiānas “Pacers” stūrmanis. Tāpat “Mavs” pameta ilggadējais ģenerālmenedžeris Donijs Nelsons, bet netrūka dažādu publikāciju, kurās runāts, ka pie šādas notikumu virknes atbildīgs ir par vienu no kluba struktūrā ietekmīgākajiem cilvēkiem vērtētais Haralaboss (saukts arī par Bobu) Vulgaris.

Kas īsti notiek par vienu no vissakārtotākajām uzskatītājā NBA franšīzē un kāda nākotne tai solās būt?

Bijušais spēlmanis kā izšķiroši svarīga figūra “Mavericks” organizācijā?

Vulgaris, kurš ieņem kvantitatīvo pētījumu un attīstības nodaļas direktora amatu, pēdējā laikā esot “iejuties” kā viens no galvenajiem lēmumu pieņēmējiem organizācijā tiktāl, ka pat sācis dot padomus Kārlailam, ko laist vai nelaist laukumā attiecīgās situācijās, bet kopumā neviena spēlētāja pāreja vai piesaistīšana nav notikusi bez viņa ziņas. Esot gribējis mācīt visus un par visu. Kā saka, nav dūmu bez uguns un lielākoties Ziemeļamerikā pirms laika izskanējušas runas tomēr vēlāk praksē apstiprinās. Informācijas plūsmas kultūra tur tāda ir. Nevar noliegt, ka Vulgaris ir talantīgs un spēcīgs analītiķis un par to liecina arī fakts, ka savulaik viņš nopelnījis vairākus miljonus ar azartspēļu (totalizators un pokers) palīdzību. Var jau par to smieties, bet ņemot vērā, ka tie ir miljoni, diez vai tā bijusi akla iesācēju veiksme. Kaut kur paralēles var vilkt ar bijušo Hjūstonas “Rockets” (jo tieši šajā klubā viņš nodemonstrēja savas trakās basketbola vīzijas realizāciju dzīvē) un esošo Filadelfijas “76ers” ģenerālmenedžeri Derilu Moriju, tomēr ne līdz galam – Vulgarisam pietrūkst reāla basketbola spēles izpratne.

Foto: PokerPhotoArchive.com

Un tas esot traucējis gan Kārlailam, gan Nelsonam, kā arī daudziem citiem darbiniekiem organizācijas iekšienē. Ticamību šiem apgalvojumiem piedod fakts, ka Kārlails par savu aiziešanu paziņoja SMS formātā ESPN apskatniekam Eidrianam Vodžnaroviskim, nevis sagaidīja oficiālu kluba paziņojumu. Tāpat vēlāk parādījās informācija, ka Nelsons tomēr esot atlaists, nevis aizgājis pats. Iespējams, tā bijusi mērīšanās ar… Ietekmi kluba struktūrās vai kāda nevajadzīga spēka demonstrēšana. Tas viss lika uzdot jautājumus – vai “Mavericks” īpašnieks Marks Kjūbans, kurš tiek uzskatīts par vienu no kolorītākajiem un visvairāk procesos iesaistītajiem līgas klubu vadītājiem, vēl vispār vada organizāciju pats, vai tomēr izlaidis grožus no savām rokām?

Izdzirdot, ka vairāki NBA apskatnieki norādījuši uz to, ka kluba iekšienē ir vairāki neapmierināti darbinieki, Kjūbans metās verbāli Vulgarisu aizstāvēt: “Mani ļoti apmierina, ko viņš var piedāvāt organizācijas labā. Viņš paveicis lielisku darbu, atbalstot Riku (Kārlailu) un visu menedžmentu, izmantojot unikālas datu izpētes atziņas. Viņš lieliska pārzina jaunākās pētījumu metodes un to iespējas radīt priekšrocības reālajā darbā. Tas man ir ļoti svarīgi. Bet varu uzsvērt, ka viņš nav svarīgāks par citiem organizācijas darbiniekiem.”

Zīmīgi, ka Vulgarisam šajā vasarā noslēdzās 2018. gadā noslēgtais līgums. Nav šaubu, ka Kjūbans to nepagarinās, no otras puses – avots no komandas iekšienes mācējis norādīt, ka Dončičam ar šo personu ir ja ne sliktas, tad vismaz saspīlētas attiecības. Bet Kjūbans dara visu, lai ielīstu Dončičam, atvainojiet, galvā (kāds kaislīgāks latviešu fans gan jau izvēlētos spēcīgāku vārdu) un izdabātu viņa vēlmes.

Taču jāsaprot, lai arī cik svarīgi posmi komandās būtu spēlētāji un lai arī cik bieži pēdējā laikā viņi ir spējuši piespiest klubus veikt viņiem vēlamus maiņas darījumus, kad ir vēlme mainīt vidi vai ir neapmierinātība ar menedžmenta darbu, spēlētāji ir darba ņēmēji un pēc juridiskās un praktiskās hierarhijas nav organizāciju vadošās personas. Daudzi to ļoti bieži piemirst, bet daudziem to klubu īpašnieki laiku pa laikam atgādina kā privātās, tā publiskās sarunās un darbībās.

Vietas tukšas nepaliek

Foto: AP

Protams, ka vietas tukšas nepalika. Tiesa, pieņemtie cilvēki darbā skaidri norāda uz Kjūbana sentimentālajām jūtām pret 2011. gada čempionu komandas dalībniekiem. Par jauno galveno treneri tika iecelts Džeisons Kids, kurš bija šī titula viens no galvenajiem režisoriem. Kā galvenais treneris viņš nostrādājis nepilnas piecas sezonas – vienu Bruklinas “Nets” un trīs ar pusi ar Milvokī “Bucks”, no kurienes tika atlaists priekšlaicīgi. Pēdējos divus gadus viņš bija asistents Losandželosas “Lakers”, kur sākotnēji tika prognozēts, ka iespēja tiks dota Frenkam Vogelam, bet Kids paņemts kā “back up” opcija līdz brīdim, kad Vogels kļūdīsies. Tādas domas radās, jo Kidam ir labas attiecības ar Lebronu Džeimsu. Vogels tā vietā atnesa leikeriem “burbuļa” titulu.

Starp citu, kad Kārlails paziņojis par aiziešanu no “Mavericks”, daudzi kluba iekšienē “viegli nopūtušies”, jo viņam esot bijušas ne pārāk labas attiecības ar Luku, kad viņš vairākas reizes publiski apšaubīja galvenā trenera autoritāti un viņa pieņemtos lēmumus. Kārlails nav īpaši centies šīs attiecības uzlabot. Toties to centās darīt viņa asistents Džamals Moslijs, kuram ar Luku izveidojās labas attiecības, taču šobrīd izskatās, ka arī viņš pametīs klubu un par viņu ir interese no citām vietām un kā par galveno treneri. Moslijs vairākus gadus ir atbildīgs par spēli aizsardzībā – dažādām taktiskajām aizsardzības niansēm, shēmām un stratēģijām. No otras puses – tieši spēle aizsardzībā ir “Mavericks” lielākais klupšanas akmens un, skatoties no loģikas prizmas, diez vai tas būtu pareizi, plus noteikti Moslijs nespētu Lukam neko atteikt, bet arī Luka zināms kā sačkotājs šajā spēles elementā.

Tālāk par personālijām. Kidam asistēs Dž. Dž. Barea, kuram ir ciešas attiecības ar organizāciju (11 no 14 savām NBA sezonām pavadītas Dalasā), ieskaitot arī Dončicu – esot labi draugi arī ārpus laukuma, bet Barea vēl pērn komandu pārstāvēja kā spēlētājs. Bet kā īpašais konsultants (lai arī ko tas nozīmētu praksē) ir piesaistīts “zelta finālsērijas” MVP un kluba ikona Dirks Novickis, kurš bija blakus Dončičam viņa debijas sezonā. Lai arī Novickim tika piedāvāts nopietnāks amats, vācietis pagaidām ieturējis pauzi un piekritis šāda formāta sadarbībai. Bet ar to jauno “seju” saraksts nebeidzas.

Tāpat Kjūbans darbā pieņēmis ilggadējo uzņēmuma “Nike” pārstāvi Niko Herisonu, kurš 2019. gadā spēlēja lielu lomu, lai pārliecinātu Dončiču pievienoties “Jordan Brand” kopienai. Savukārt ģenerālmenedžera meklējumos par galveno favorītu izvirzīties līdzšinējais viceprezidents basketbola operācijās (salīdzinoši augsts amats NBA kluba hierarhijā) Maikls Finlijs un Kjūbans cer, ka kopā ar Herisonu viņi varētu veiksmīgāk sadarboties un atbildēt par svarīgiem procesiem Dalasas komandas organizācijā.

Kā tulkot “jauno” personāliju piesaistīšanu, par to noslēgumā.

Un visam pa vidu Porziņģis…

Slaidā latvieša (ne) varējums izslēgšanas spēlēs ķidāts jau no pirmā mača, kā arī pēdējo gadu laikā daudzo savainojumu dēļ rodas šaubas par viņa spējām un fizisko kapacitāti būt par komandas otro zvaigzni. Nu par to publiski izteicies arī Kjūbans, kurš iepriekš publiski Porziņģi regulāri aizstāvējis: “Ticiet man, es ļoti vēlos, lai Lukam būtu vairāk palīdzības uzbrukumā. Mums ir nepieciešama otrā zvaigzne, vēl viens regulārs punktu guvējs un neviens to neapšauba. Manuprāt, cilvēki ir pārāk daudz un nepamatoti kritizējuši Porziņģi, jo viņš ir tāds spēlētājs, kāds viņš ir. Iepriekš nelikās, ka vajadzība pēc otrā punktu guvēja būs tik liela. Šķita, ka jāuzlabo spēle aizsardzībā un tā būs atbilde.”

Foto: AP

Kjūbans gan laikam ir aizmirsis, ko teica, kad Porziņģis tika iegūts. Retorika bija sekojoša – viņš redz Novicka & Neša duetu abos eiropiešos un cer, ka spēs šo duetu noturēt līdz viņu sportisko karjeru noslēgumiem, un ka Porziņģis iedos nepieciešamo trūkstošo uzbrukuma arsenālu. Te gan jāiemet akmens arī Kjūbana lauciņā, jo abās regulārajās sezonās ar “Mavericks” Porziņģis allaž metis vidēji 20 punktus, bet vēl pērn Disnejlendas “burbulī” noslēdzošajos deviņos mačos viņš uzbrukumā spīdēja, esot tuvu 30 punktu robežai vidēji aritmētiski, bet “play-off” trīs mačos (trauma – atkal) 23,4. Šķiet, ka īpaši neko daudz labāku ar ierobežoto algu griestu situāciju “Mavericks” būs grūti atrast. Saprotams, ka visus biedē šie padsmit punkti pēdējā “play-off” piegājienā, bet jāatceras, ka tā bija ne tikai latvieša vaina, bet arī Kārlaila vēlme…

Ir arī cits aspekts, runājot par KP. Atcerēsimies, ka viņš sērijā ar “Clippers” pārkāpa covid protokolus, tās laikā apmeklējot striptīza klubu. Jā, spēles nebija jāizlaiž, bet daudzi komandas biedri, ieskaitot Dončiču, nav sapratuši latvieša rīcības motīvus.

Un piebilstot no Kjūbana teiktā: “Jautājums ir, kā atrast zvaigzni, kurš var pats sev izveidot metiena iespējas, lai atbildība nav pilnībā tikai uz Lukas pleciem?” Skaidri redzams, ka Porziņģī šīs kvalitātes kluba īpašnieks vairāk neredz. Pēc vienas neveiksmīgas sērijas un aizmirstot, kā Kristaps ir darbojies un nesis komandu uz saviem pleciem brīžos, kad Luka bijis savainots un tieši latvietis bija pirmā opcija uzbrukumā.

Veiksmīga administratīvā pārbūve vai kontrolēts haoss?

Saprotams, ka “Mavericks” organizācijas darbinieku aizmuguriskā kluba iekšienē notiekošo procesu informācijas nodošana žurnālistiem ne par ko labu neliecina. Arī Kārlaila un Nelsona aiziešana pirmajā brīdī šķita dīvaina – kāpēc lai aizietu treneris, kurš atnesis franšīzei līdz šim vienīgo titulu, un ģenerālmenedžeris, kurš izpildīja, iespējams, dekādes maiņu, drafta naktī Treju Jangu apmainot pret Dončiču. No otras puses – pēdējos 10 gados “Mavericks” tālāk par pirmo “play-off” kārtu nav tikuši, kā arī brīvo aģentu tirgū nav parakstījuši nevienu “lielo zivi”, kaut gan Teksasas štata tirgus ir piektais lielākais līgā un spēlētājiem nav jāmaksā štata ienākumu nodoklis, kas nozīmē, ka bankas kontos ienāk reāli vairāk valūtas nekā spēlējot citviet.

Vēl interesantāk paliek, kad Kjūbans pēc neveiksmes “play-off”,  un tā ir neveiksme, ja esi vadībā 2-0 & 3-2 un tev priekšā ir mājas spēles, lai noslēgtu sēriju, nemaz netaisījās atlaist Kārlailu, bet viņš nolēma aiziet pats. Skaidrs, ka kaut kas tur nav “tīrs” kombinācijā ar stučīšanu žurnālistiem. Teorētiski Kjūbans savā komandā piesaistījis sev labi zināmus kadrus, kuri pierādījuši, ka spēj gūt panākumus. Taču viens ir to izdarīt, esot apautam ar sporta apaviem kājās, pavisam cits, kad tev ir jāvada apauti ar sporta apaviem kājās cilvēki. Un Luka noteikti nav no tiem pateicīgākajiem gadījumiem, ja runājam par kaprīzēm. Kārlaila apšaubīšana, nerunāšana ar Porziņģi, Vulgarisa “pasūtīšana” trīs mājas tālāk (esot bijis tāds gadījums vienā no mačiem, kad Dončičam esot teikts, lai nedaudz nomierinās un viņš asi atcirtis). Dīvaini ir arī tas, ka Luka pēc spēles intervijā nepārprotami norādīja, tiesa, netiešā veidā, bet tomēr, ka ir gatavs likt savu parakstu uz “super-max” līguma, taču pēdējās ziņas no Ziemeļamerikas medijiem vēsta, ka abas puses pie galda sēdušās vēl nav.

Foto: AP

Protams, visvieglākais šobrīd ir upurēt Porziņģi un pataisīt viņu par grēkāzi. Saki, dabūjām viņu prom no vietas, kur viņš negribēja būt, iedevām 30+ miljonus vēl uz nākamajām trīs sezonām (kopā piecām), bet šis mūs piečakarēja… Jebkurā gadījumā dīvaini sanāk – iepriekš puisis principā pildīja, ko no viņa prasīja, “play-off” stadijā Kārlails izdomāja, ka viņam jāstāv stūrī, bet Kārlails tagad ir prom, bet Porziņģis stāv stūrī tāpat – domāts kā nogaidošā pozīcijā, kas nu būs.

Lai nu kā, tā ir Kjūbana atbildība, jo tik daudzām un nozīmīgām izmaiņām organizācijas struktūrā augsne nerodas no vienas zaudētas sērijas, tas rodas laikam ejot. Un lai kā visi mīlētu Dončiču, arī liela daļa vainas par to ir jāuzņemas viņam. Tad viņam nepatīk, ka treneris sit pa galdiem vai tāfeli (tā Kārlailam esot paticis darīt pārtraukumos), tad te viens vai otrs kadrs nav simpātisks, tad vēl kas…

Trakākais, kas var notikt ar “Mavericks” – Luka paraksta līgumu, nākamā sezona atkal nesasniedz izvirzītās ekspektācijas un Luka pasaka “bye, bye” (aizmanīt “super-max” līguma spēlētāju var tikai sezonu pēc tā parakstīšanas). Un būsim atklāti – jaunā “Mavericks” ģenerālmenedžera rokās neatradīsies daudz trumpji sastāva uzlabošanai. Ne algu griestos, ne kā maiņas darījuma aktīvi. Tas nozīmē to, ka pagaidām šīs pārmaiņas vadības amatos, lai arī uz pirmā acu skatiena var izskatīties kā tiešām labas pārmaiņas, neko nenozīmēs, ja ievērojami netiks uzlabotas sastāva aprises vai līdzšinējais sastāvs nesāks rādīt brīnums, ja to saglabās.

sportapils