Sievietes var visu – grūtniece piedalās Tokijas OS atlasē

Jau pēc dažām nedēļām sāksies Tokijas olimpiskās spēles, bet vēl ir sportisti, kas cīnās par iekļūšanu tajās. ASV notika atlases sacensības uz lielo sporta forumu, un septiņcīņas disciplīnā piedalījās arī Lindsija Flaka, kura šobrīd ir pirmdzimtā gaidībās.

Flaka atrodas 18. grūtniecības nedēļā, un, protams, pieaugošais vēderiņš ir redzams. Daudziem par pārsteigumu sportiste ne tikai piedalījās atlasē, bet to darīja vienā no sarežģītākajām disciplīnām jeb septiņcīņā, kurā, kā jau var saprast pēc nosaukuma, savi jāpierāda septiņās dažādās disciplīnās.

Pagājušajam gadam vajadzēja būt Flakas pēdējam septiņcīņā pirms viņa aprecas ar savu draugu un dibina ģimeni. Arī pirms iepriekšējām divām olimpiskajām spēlēm viņa darīja visu, lai kvalificētos, taču tas neizdevās, un šis bija pēdējais mēģinājums.

2020. gada ievadā viņa pameta darbu, uz laiku pameta arī mājas, lai varētu trenēties un koncentrēties uz iekļūšanu Tokijas spēlēs. Kad tika aizvadīti trīs treniņnometnes mēneši, visā pasaulē sākās pandēmija.

Tika pārceltas Tokijas olimpiskās spēles, bet kopumā valdīja liela neziņa par notiekošo pasaulē, tāpēc Flaka nolēma, ka nevar vairāk nopauzēt savu privāto dzīvi, līdz ar to viņa kopā ar draugu centās tikt pie pirmā bērna, kas nozīmētu pārsvītrot nelielās cerības uz Tokiju.

Šī gada martā Lindsija vairs nespēja sasniegt tos rezultātus, ko viņa varēja iepriekš, tāpēc veica grūtniecības testu, kas izrādījās pozitīvs. “Tas bija saldi un rūgti reizē,” saka sportiste. “Es biju patīkami satraukta, jo vienmēr esmu vēlējusies bērnus, taču tajā pašā laikā apzinājos, ka vienā momentā beidzās mana vieglatlētikas karjera.”

Grūtniecība samazināja Flakas spēku un enerģiju, taču ne vēlmi skaisti atvadīties no septiņcīņas. Lēmumu par bērnu viņa pieņēma pati, jo vēlējās sākt nākamo dzīves posmu, bet viņa nespēja pielikt punktu karjerai bez vēl vienām sacensībām.

Sportiste konsultējās ar ārstu, vai viņa drīkst gatavoties sacensībām. Ārsts deva zaļo gaismu, taču līdz brīdim, kad viņa sajūt pirmos brīdinājuma signālus no ķermeņa. “Mans lielākais uztraukums bija par to, lai es un bērns būtu veseli,” saka Flaka.

“Grūtniecības sākums bija ļoti grūts. Aptuveni 12 nedēļu garumā es vēmu, kas ļoti ietekmēja manu gatavošanos. Ja atlases sacensības būtu pirms trim nedēļām, es nezinu, vai tajās piedalītos, taču sāku justies labāk un aizvadīju vairākus kvalitatīvus treniņus.”

Pagājušajā nedēļā Flaka savā “Instagram” profilā ievietoja attēlus, paziņojot, ka ir stāvoklī, taču piedalīsies atlasē. Lai gan no viņas ģimenes bija tikai un vienīgi pozitīvas atsauksmes, pārējo cilvēku viedoklis dalījās.

“Es jau gaidīju tādu pretreakciju, bet tajā pašā laikā zināju, ka būšu ļoti uzmanīga, lai nesavainotu ne sevi, ne bērnu,” turpināja Flaka. Lielākais pārbaudījums septiņcīņā bija pēdējā distance jeb 800 metru skrējiens, bet sportiste piekrita pārtraukt skrējienu jau pēc 100 metriem, lai neapdraudētu bērna veselību.

“Vīrs un treneris bija satraukti, ka būšu ietiepīga un turpināšu skrējienu,” smejoties atzīst amerikāniete. “Bija ļoti grūti pārtraukt skrējienu, bet man nebija izvēles, zinot, ka man ir mazais par ko uztraukties.”

Uzrādītais rezultāts pat nebija puse no viņas karjeras rekorda, taču viņa nebēdājas, jo ir sajūsmā par jauno dzīves posmu, kā arī ir priecīga, ka trīsreiz varēja piedalīties olimpisko spēļu atlasē. “Mentāli bija grūti, jo zināju, ka nevarēšu sacensties tādā pašā līmenī kā pirms 18 nedēļām, taču gribēju pierādīt, ka sievietes ir spējīgas. Noslēgt vienu dzīves posmu un sākt otru manā stilā ir fantastiski.”

sportapils