BMX braucēja Pētersone: “Tokijā būs ļoti grūti, taču trasē daudz kas var notikt”

Pavisam drīz debiju olimpiskajās spēlēs piedzīvos Vineta Pētersone, kura pārstāvēs Latviju BMX sacensībās. Viņa viesojās Jurija Žigajeva raidījumā “Tavs Gājiens”, lai parunātu par pašu sporta veidu, olimpiādi un daudz ko citu.

Par olimpiskajām spēlēm

Tās nebija mans mērķis līdz Rio spēlēm vai pat vēlāk, jo pirms iepriekšējām spēlēm braucu vēl jauniešos vai junioros. Godīgi sakot, līdz nebiju tikusi līdz kvalifikācijai olimpiskās spēles šķita kaut kas tāls un citiem braucējiem paredzēts.

Par nonākšanu BMX

Man ir piecus gadus vecāks brālis, kurš arī nodarbojās ar BMX. Sākumā atrados blakus trasei, braucu līdzi uz sacensībām. Kā varēju uzkāpt uz riteņa, tā braucu brālim līdzi. Aptuveni trīs vai četru gadu vecumā pirmo reizi braucu pa trasi. Jau no agra vecuma BMX ir sacensības un sešu gadu vecumā triumfēju Eiropas čempionātā.

Par izredzēm Tokijā

Būs ļoti grūti, un es to apzinos. Uz olimpiādi tikušas tikai 24 meitenes, taču līmenis ir ļoti augsts. Tajā pašā laikā BMX ir laimes spēles, jo tas ir kontakta sporta veids un daudz kas var notikt trasē.

Par kvalifikācijas sistēmu

Sākotnēji gribēju kvalificēties individuāli olimpiādei, taču sistēma ir tāda, ka braucēji pa dzimumiem atsevišķi vāc punktus savai valstij kopā. Starp dāmām mēs bijām tikai divas (otra latviete ir Vanesa Buldinska – aut.), taču izdevās tikt Nāciju rangā un kvalificēties.

Pirmās divas valstis rangā var doties ar trim sportistēm uz Tokiju, un tad skaits sarūk. Latvija bija tieši uz kvalifikācijas robežas, bet to, kura brauks uz olimpiādi, noteica punktu skaits, kas man bija lielāks, savukārt attiecības ar Buldinsku nav tās labākās.

Par iepriekšējo sezonu rezultātiem

Godīgi sekot, pēdējās sezonas nav bijušas labākās. Gribētos sevi ielikt starp labākajām 20, taču knapi tur tieku iekšā. Pēc 2019. gada iedzīvojos traumās un dabūju vīrusu, kā rezultātā nācās izlaist treniņus un bija grūti atgriezties.

Par naudu BMX sportā

Nav naudīgs sporta veids. Man galvenais ieņēmums ir no naudas balvām, savukārt sponsori vairāk saistīti ar ekipējumu un tamlīdzīgām lietām. Iespējams, ka pēc olimpiādes mainīsim līguma noteikumus, kas ļaus arī kaut ko nopelnīt, taču tās naudas līgumos nav iespaidīgas. Lai saņemtu daudz, jābūt top līmeņa sportistam.

sportapils