Krisa Pols stāsts – varbūt nav lemts?

NBA finālsērija noslēgusies, un ir zināma jaunā čempione – Milvoki “Bucks”. Pirmo reizi karjerā ļoti tuvu čempiontitulam bija Kriss Pols, kurš iepriekš konferences finālā bija spēlējis tikai vienreiz. Karjeras laikā Pols izcēlies gan ar pozitīvām darbībām, gan ne tik, bet pēdējās divās sezonās viņš sevi izcēlis tikai ar tām labākajām lietām. Ko tad viņš tādu ir sadarījis iepriekš un vai velns ir melns kā to mālē?

Daļa viņu uzskata par vienu no visu laiku labākajiem saspēles vadītājiem, taču otra daļa sauc viņu par toksisku komandas biedru, jo bieži vien ir ierauts skandālos. Var piekrist gan vieniem, gan otriem, turklāt pie pirmā punkta var rasties labs jautājums – ja viņš ir tik labs, tad kāpēc četru gadu laikā viņš pārstāvējis četras dažādas komandas? Šo rindu autors nenoliedz viņa talantu, un iepriekšējais jautājums bija tikai ar retorisku noskaņu.

Nonākot Losandželosas “Clippers” 2011. gadā, viss šķita rožaini, jo viņš pievienojās atlētiskajiem Bleikam Grifinam un Deandre Džordanam, izveidojot “Lob City” trio, kas vairāku sezonu garumā priecēja līdzjutējus ar ļoti elegantām izspēlēm un triecieniem grozā no augšas. Vienīgā problēma, ka skaistajām epizodēm laukumā nesekoja panākumi izslēgšanas spēlēs.

Ļoti tuvu Rietumu konferences finālam komanda bija 2015. gada pavasarī, jo atradās vadībā ar 3-1 pret Hjūstonas “Rockets”, turklāt sestajā spēlē atradās vadībā ar 19 punktiem trešās ceturtdaļas izskaņā. “Clippers” pamanījās izsēt šo pārsvaru, spēles galotni zaudējot ar 20:51, un septītajā mačā iniciatīva jau bija Hjūstonas pusē.

Paralēli tam Polam bija arī dažādi konflikti, turklāt ne tikai ar spēlētājiem. Bijušie komandas biedri kā Kenjons Martins un Glens Deiviss publiski sacījuši, ka Pols bijis slikts komandas biedrs. 2015. gada vasarā Džordans piekrita līgumam ar Dalasas “Mavericks”, bet pēc tam “Clippers” basketbolisti devās glābšanas misijā, lai pierunātu spēlētāju palikt Losandželosā. Beigās tas izdevās, bet viens no iemesliem, kāpēc Džordans sākotnēji piekrita Dalasas piedāvājumam, bija sliktās attiecības ar Polu.

Tāpat Polam nebija labas attiecības ar tā laika komandas galveno treneri Doku Riversu. Pēc tam, kad Pols nonāca “Rockets” un par komandas īpašnieku kļuva Stīvs Balmers, jaunais īpašnieks uzaicināja uz vakariņām Polu, lai iegūtu viņa viedokli par to, kas komandā pietrūka līdz šim un kas jāmaina. Basketbolists atzina, ka viens no iemesliem, kāpēc viņš vēlējās pamest komandu, bija tieši Riverss.

2017. gada vasarā viņš tika aizmainīts uz Hjūstonas “Rockets”, pievienojoties Džeimsam Hārdenam. Pirmā sezona rezultātu ziņā varēja būt lieliska, jo pirmo reizi Pols spēlēja konferences finālā, bet pretī bija jaudīgā Goldensteitas “Warriors”.

Viss liecināja par to, ka beidzot Pols varētu sasniegt finālu, ja vien piektās spēles galotnē viņš nesavainoto cirksni. Tā ir viena no nepatīkamākajām traumām jebkuram sportistam, īpaši jau Polam, kurš nav bijis tas veselīgākais un tobrīd bija 33 gadus vecs. “Rockets” uzvarēja spēli, bet Pols nevarēja palīdzēt nākamajos mačos. Sestajā spēlē “Warriors” sagrāva ar +29, bet septītajā mačā “Rockets” turējās priekšā līdz pat trešās ceturtdaļas beigām, taču komanda aizmeta garām 27 (!) tālmetienus pēc kārtas un “Warriors” iestūrēja finālā.

Lai gan bija liela apņēmība nākamajā sezonā tikt finālā, atkal pretī stājās “Warriors” un atkal nācās atzīt pretinieku pārākumu. Pēc spēles ar “laipnībām” apmainījās Pols un Hārdens, kuri visai intensīvi esot diskutējuši par to, kādam vajadzētu izskatīties komandas uzbrukumam. Pols vēlējās spēlēt vairāk uz komandu orientētu basketbolu, kamēr Hārdenam ļoti patīk vienam pašam driblēties ar bumbu.

Tā paša gada izslēgšanas spēlēs televīzijas kameras fiksēja konfliktsituāciju minūtes pārtraukumā starp abiem komandas biedriem. Kamēr galvenais treneris Maiks D’Antoni klāstīja pārējiem, kas jādara laukumā, tikmēr Pols aktīvi centās kaut ko pateikt Hārdenam un beigās iedeva kulaciņu, taču Hārdens uz šo žestu atbildēja tā, ka novāca Pola roku no savām acīm. Jā, izslēgšanas spēlēs spriedza pieaug, taču šī situācija ieskicēja problēmas abu starpā.

Pols konfliktējis ne tikai ar savas komandas pārstāvjiem, bet arī pretiniekiem. 2018. gada oktobrī, kad “Rockets” un “Lakers” aizvadīja sezonas otro spēli, Losandželosas komandas spēlētājs Brendons Ingrams pagrūda Hārdenu, taču saķeršanās neturpinājās. Pols pārmija vairākus vārdus ar Ražanu Rondo, un viss nonāca pie tā, ka abi basketbolisti sāka vicināt dūres. Rondo tika diskvalificēts uz trim spēlēm, bet Pols uz divām.

Gada sākumā “Rockets” un “Clippers” aizvadīja spēli Losandželosā, turklāt tas Polam bija pirmais mačs pret savu bijušo komandu “Staples Center”. Laukumā neiztika bez konfliktiem, ar viedokļiem apmainījās D’Antoni un Bleiks Grifins, bet pats interesantākais risinājās pēc nospēlētājām 48 minūtēm.

Vairāki “Rockets” spēlētāji, ieskaitot Polu, centās iekļūt “Clippers” ģērbtuvē, lai parunātu ar Grifinu un Ostinu Riversu. Pols šajā situācijā bija ļoti noderīgs, jo zināja arī citas ejas, kā varētu tikt līdz pretinieku ģērbtuvēm. Klints Kapela esot pieklauvējis pie “Clippers” ieejas durvīm, kamēr pārējie spēlētāji izmantoja citus ceļus, lai tiktu līdz galamērķim. Protams, ka tas viss nenoveda pie kautiņa, taču situācija bija ļoti unikāla.

Paralēli konfliktiem laukumā Polam bija arī veselības problēmas, jo abos gados Hjūstonā viņš piedalījās tikai 58 regulārās sezonas spēlēs no 82. Iepriekšminētais konflikts ar Hārdenu noveda pie maiņas uz Oklohomsitijas “Thunder”.  Pols tur bija viens veterāns kopā ar jaunajiem džekiem.

Pols bija iemantojis slavu kā traumatisks un arī kašķīgs spēlētājs, tāpēc valdīja uzskats, ka ilgi viņš “Thunder” nebūs – komandas vadība ļaus uzkačāt statistiku un iepatikties kādai komandai, kā rezultātā viņš tiks aizmainīts. Iznākums izvērtās krietni vien labāks, jo Pols pa ilgiem gadiem bija vesels (vienīgais izlaistais mačs līdz pandēmijai bija Kobes Braienta nāves dēļ) un komanda spēlēja necerēti labi.

Uz “burbuli” Pols ar komandas biedriem devās kā piektā labākā Rietumu komanda, bet 1. kārtā neizdevās parūpēties par pārsteigumu un izslēgt Hārdenu un “Rockets”. Pārsteidzis NBA pasauli ar lielisko sniegumu jau pieklājīgajā vecumā, “Thunder” izdarīja beidzot to, ko daudzi jau bija gaidījuši iepriekš. Pols tika aizmainīts, un par viņu daudz ko pretī bija gatava dot “Suns”, kas “burbulī” izcīnīja septiņas uzvaras, taču nekvalificējās izslēgšanas spēlēm.

Nonākšana Fīniksā neliecināja neparko labu Pola karjeras griezumā, jo tā bija ceturtā komanda tikpat gadu laikā. Sastāvs bija daudzsološs, taču neviens negaidīja, ka sekmes būs tik labas. Regulārajā sezonā izcīnīta otrā vieta, taču neviens īsti neticēja “Suns”, ņemot vērā Pola faktoru izslēgšanas spēlēs un to, ka pirmajā kārtā jātiekas ar “Lakers”. Pols & Co apklusināja skeptiķus un iekļuva pat finālā.

Šīs sezonas laikā nekas slikts par Polu Fīniksā nav dzirdēts, tikai tas labākais. “Viņš ir labākais, kas noticis ar manu karjeru,” tādus atzinīgus vārdus saspēles vadītājam veltīja Deandre Eitons. “Es viņu mīlu. Viņš ir vienīgais komandas biedrs, kurš tā dzen uz priekšu. Katru dienu varu teikt, ka viņš ir labākais, kas noticis ar manu karjeru.”

Iekļūstot pirmo reizi finālā, jau šķita, ka notiksies pelnrušķītes stāsts un kašķīgais, traumatiskais un sliktais komandas biedrs Pols tiks pie pirmā gredzena. Viss par to liecināja, jo pirmajos divos mačos Fīniksa uzvarēja, arī pirms fināla bukmeikeri Rietumu konferences komandu uzskatīja par favorīti, tomēr, nonākot Milvoki, sērijas gaita mainījās, un “Bucks” sāka pārņemt iniciatīvu. Beigās Polam vēl viens fiasko, un sevi turam rokās galveno trofeju viņš var redzēt tikai sapņos.

Ļoti interesants fakts saistīts ar tiesnesi Skotu Fosteru. Viņš tiesāja finālsērijas pēdējo maču pret “Bucks”, un tā bija 13. izslēgšanas spēle pēc kārtas, ko Pola pārstāvētā komanda zaudēja. Visai neticami, ka tik lielu daudzumu ar “play-off” spēlēm pēc kārtas nav izdevies uzvarēt, ja maču tiesā konkrēts tiesnesis. Iespējams, ka tikai sakritība.

Karjera Polam bijusi raiba. Viņš to negrasās vēl beigt, apliecinot pēc sestās finālsērijas spēles. Iespējams, ka viņš nav nemaz tik slikts kā citi saka, jo arī par Kobi Braientu un Maiklu Džordanu dzirdēti dažādi stāsti saistībā ar komandas biedriem. Visiem trim basketbolistiem ir cita basketbola mentalitāte, viņi vēlas visu perfekti, tāpēc kāds skarbāks vārds komandas biedru virzienā var tikt uztverts sāpīgāk. Lai nu kā, Pols vietu Slavas zālē būs nopelnījis arī, ja netiks izcīnīts tituls un neskatoties uz visām konfliktsituācijām.

sportapils