Vai Džokovičs turpinās ceļu pretī vēsturiskai sezonai, un kādas ir mūsu dāmu cerības olimpiādē?

Naktī uz sestdienu startēs Tokijas olimpisko spēļu tenisa turnīrs, kurā Latvijai būs pārstāvniecība sieviešu vienspēlēs ar Aļonu Ostapenko un Anastasiju Sevastovu, kuras kopā spēlēs arī dubultspēlēs. Kādas ir mūsējo izredzes un kādā formā atrodas mūsu sportistes? Iezīmēsim arī favorītu loku vīriešu turnīrā, kur Novakam Džokovičam ir iespēja pietuvoties iespaidīgam sasniegumam, kas tenisa vēsturē ir paveikts tikai reizi, un arī tikai sieviešu konkurencē.

Vēsture

Olimpisko spēļu programmā teniss nav bijis visu laiku. Ja pirmajās spēlēs 1896. gadā Atēnās teniss bija iekļauts, tiesa, tikai vīriešu vienspēles un dubultspēles, pēc kā nākamajās OS pievienojās arī sievietes, tad to pārtrauca darīt pēc 1924. gada Parīzes OS. Atgriešanās olimpiādē notika vien 1988. gadā Seulā. Kopš tā laika vīriešu turnīrā astoņās spēlēs bijuši septiņi čempioni, vienīgajam spējot triumfēt divas reizes pēc kārtas britam Endijam Marejam (2012. Londonā un 2016. Rio), kurš ir aktuālais olimpiskais čempions. 2008. gadā Pekinā triumfēja arī Nadals, bet Federeram vienspēļu titula nav, tikai dubultspēlēs kopā ar Stenu Vavrinku Pekinā.

Savukārt sievietēm aina ir sekojoša – astoņās olimpiādēs kopš Seulas ir tikpat čempiones, 50% gadījumu triumfējot ASV pārstāvēm. Abas māsas – Serēna un Vēnusa – Viljamsas ir tikušas pie zelta, tāpat arī Lindseja Devenporte un Dženifera Kapriati.

1988. gadā triumfēja Štefija Grāfa, kura ir līdz šim vienīgā, kas ieguvusi, tā saukto, “Golden Slam” – uzvaras visos četros sezonas “Grand Slam” sērijas turnīros, kā arī olimpiādē. Šim panākumam tuvu ir Džokovičs, kurš ieradies Tokijā kā galvenais favorīts un tāds noteikti būs arī noslēdzošajā GS “US Open”. Pirmos trīs viņš šosezon jau ir uzvarējis.

Kvalificēšanās un disciplīnas

Sacensības norisināsies uz “hard” seguma. Kopumā tenisā tiks izspēlēti pieci medaļu komplekti – vīriešu un sieviešu vienspēlēs un dubultspēlēs, kā arī jauktajās dubultspēlēs, kas norisināsies jau trešo olimpiādi pēc kārtas.

Lai spēlētājs būtu tiesīgs piedalīties turnīrā, viņam ir jāatbilst noteiktām prasībām, kas saistītas ar spēlēšanu Deivisa vai Bilijas Džīnas Kingas (iepriekš saukts par Federāciju) kausos (izlašu turnīru nosaukumi).

Automātiski spēlēm kvalificējas pasaules ranga (uz 14. jūniju) labākie 56 tenisisti un tenisistes, savukārt no atlikušajām astoņām vietām sešas piešķir Nacionālā Olimpiskā komiteja (NOC), bet vēl divas vietas piešķir vienam rīkotājvalsts pārstāvim un iepriekšējam olimpiskajam čempionam vai kādam “Grand Slam” uzvarētājam. Atšķirībā no pasaules tūres, olimpiādē nenotiek kvalifikācija, caur kuru var tikt pamatturnīrā. Kopumā šajās spēlēs tiks pārstāvētas 46 valstis.

Izsēti abās vienspēlēs tiek 16 spēlētāji/as, kas nozīmē, ka pirmajās divās kārtās tie nevar tikties savā starpā. Visās disciplīnās uzvarētāji/as tiek noskaidroti “best of three sets” jeb līdz divu setu uzvarai, nevis kā tas ir “Grand Slam” vīriešiem, kur jāuzvar ir trīs seti. Matemātika ir vienkārša – jāuzvar sešas spēles pēc kārtas un tiec kronēts par olimpisko čempionu!

Vīriešu vienspēles

Foto: TT

No “lielā trijnieka” ierindā būs vien Džokovičs, kamēr Rafaels Nadals ar Rodžeru Federeru neizārstētu savainojumu dēļ nolēma turnīrā nepiedalīties. Viņi nav vienīgie no ranga pirmā desmitnieka, kurus uz Tokijas “hard” seguma neredzēsim – nepiedalīsies arī Dominiks Tīms un Denis Šapovalovs.

Džokovičs jau pasējis atzīt: “Šī būs dīvaina olimpiāde bez Rodžera un Rafas, bet tas nenozīmē, ka drīkstu atslābināties. Olimpiāde ir kas īpašs, jo visi pārstāvam savu valsti. Katrs spēlētājs grib uzvarēt, bet mans mērķis ir viens – iegūt zelta medaļu!”

Kā jau minēts, pārliecinošs favorīts par uzvaru turnīrā ir Serbijas pārstāvis Džokovičs, bet kā reālākie sāncenši tiek minēti krievs Daņils Medvedevs (#2 ATP) un grieķis Stefans Cicipass (#4 ATP).

Latvijas pārstāvji Ernests Gulbis un Kārlis Ozoliņš diemžēl sezonas laikā neviens nav spējis pat pietuvoties ATP ranga labāko simtniekam, tāpēc šoreiz vīriešu vienspēlēs Latvijai pārstāvju nebūs. Tiesa, Gulbis ir piedalījies vien 2008. gada OS Pekinā.

Vai mūsu meitenes pārsteigs?

Foto: TT

Savas pretinieces pirmajā kārtā uzzinājušas arī mūsu dāmas. Ostapenko (#30 WTA) pretī stāsies krieviete Jeļena Vesniņa (#305 WTA). Latviete ir pārliecinošas favorītes statusā, “Betsafe” ekspertiem viņas uzvaras iespējamību novērtējot ar koeficientu 1,22.

“Man liekas, ka izloze ir OK. Protams, lai uzvarētu katru maču ir jānospēlē labi. Jebkura spēlētāja olimpiādē spēlē labi, jo pārstāv savu valsti. Es centīšos spēlēt savu spēli un tad visam ir jābūt kārtībā. Viņa ilgi nav spēlējusi, jo piedzemdēja bērnu, kas varētu būt mana priekšrocība. Būs ērti, jo viņa arī spēlē uzbrūkošu tenisu” intervijā ar “Sporta studiju” izteikusies Ostapenko.

Vesņina atgriezusies tūrē vien aprīļa beigās, bet iepriekš pēdējo turnīru bija aizvadījusi 2018. gada maijā. 34 gadu vecumā tā krievietei būs jau ceturtā olimpiāde un iepriekšējā viņa dubultspēlēs kļuva par čempioni. Savukārt Ostapenko tā būs otrā olimpiskā pieredze, iepriekš Rio debijā piedzīvojot zaudējumu pirmajā kārtā pret austrālieti Samantu Stousuru, pret kuru būs jāspēlē šoreiz dubultspēlēs.

Jāatzīmē, ka Ostapenko salīdzinoši veiksmīgi aizvadīja zālāja seguma sezonu, izcīnot titulu prestižajā Īstbronas turnīrā, kā arī aizkļūstot līdz Vimbldonas trešajai kārtai. Pati tenisiste gan norāda, ka varēja noteikti nospēlēt labāk, tomēr labāku sniegumu esot patraucējis savainojums.

Tikmēr Sevastovai (#53 WTA) pirmā pretiniece būs Francijas tenisiste Fiona Ferro (#64 WTA), kura vēl aizvadītajā nedēļa piedalījās turnīrā Šveicē. Latviete atklāja, ka pagaidām neko daudz par savu sāncensi nezina: “Es viņu īsti nepazīstu, bet noteikti izpētīšu, apjautāšos kādam, kas ir viņas stiprās puses, kas vājās, bet netaisos ieciklēties uz viņas spēli. Man ir jākoncentrējas uz sevi un tad uzvara neizpaliks.” Un pēc bukmeikeru domām arī šajā duelī latvieti būs favorīte – koeficients uz to ir 1,42.

Jāpiezīmē, ka Sevastovai 31 gada vecumā tā būs debija olimpiskajās spēlēs.

Japānā šobrīd valda svelme un uz šo faktoru norādīja arī Ostapenko: “Ir diezgan grūti, jo ir mitrs gaiss un +35 grādi. Treniņi notiek dienas laikā, tāpēc nolēmām pēdējās dienās patrenēties vakarpusē.” Tikmēr Sevastovai bija diametrāli pretējas sajūtas par laika apstākļiem: “Man patīk spēlēt, kad ir ļoti karsts. Kad ir tik karsts, ka neviens negrib spēlēt. Man nav problēmu spēlēt karstā laikā. Esmu to pierādījusi “US Open”, esmu spēlējusi Indijā, Āzijā un manu sniegumu tas neietekmē.”

Daudzi tenisisti izteikušies par laukumu kvalitāti. Tie it kā nav “ātri”, kas varētu nākt par labu Ostapenko, bet bumbiņa reizēm aiziet negaidītā virzienā. Te noteikti ir runa par bumbiņu kvalitāti, bet tik lielas sūdzības, kā piemēram, pērnā gada “French Open” no spēlētājiem nav.

Ja pieņemam, ka abas latvietes savus dueļus, tad nākamajā kārtā potenciāli var sagaidīt daudz nopietnākas pretinieces – Ostapenko gadījumā tā būtu Dženifera Breidija (#11 WTA), savukārt Sevastovai, visticamāk, nāktu pretī ranga līdere Bārtija.

Dubultspēlēs mūsu dāmām pretī stāsies Austrālijas duets – pieredzējusī Samanta Stousura, kurai ir 37 gadi, un Elēna Peresa. Abas vienspēlēs ir WTA ranga otrā simta spēlētājas, ieņemot attiecīgi 186. un 199. vietu. Neskatoties uz to, ka neviena tenisiste nav izteikta dubultspēļu speciāliste, ekspertu ieskatā par drošām favorītēm tiek uzskatīts Latvijas duets.

Ostapenko ar Sevastova dubultspēlēs, ņemot par atskaites punktu oficiālos mačus jeb Federāciju kausu, ir spēlējušas kopā trīs reizes, zaudējot tikai izšķirošo maču amerikānietēm.

“Vienspēlēs pati sevi neuzmundrinu, bet dubultspēlēs esmu tā, kas to dara. Man patīk atbalstīt savas komandas biedrenes un neļaut nokārt degunu. Kad spēlēju pati, esmu pavisam citādāka, tāpēc izbaudīšu,” par gaidāmo dueli izteicās Sevastova, kura arī izcēla olimpiādes noteikumus. Proti, ja WTA tūrē, pie punktu izspēles 40:40 pie geima var tikt ar, tā saucamo, “deciding point”, proti, uzvari nākamajā izspēlē un geims ir “tavs”. Tad olimpiskajā turnīrā geimā var uzvarēt ar divu izspēļu pārsvaru, kad rezultāts var arī būt 40:A (advantage). “Tas noteikti ir labi, jo tā var pateikt, kura komanda ir patiesi labāka, nevis tā, ka bieži uzvar tie, kuriem vairāk paveicas.”

Tāpat Sevastovai taktika ir skaidra: “Aļona mēģinās spēcīgi ieservēt, bet es nokārtošu punktus pie tīkla.”

Jāatzīmē, ka iepriekš olimpiādē sieviešu dubultspēlēs Latvija ir pārstāvēta vienu reizi, kad Larise Neilande (tolaik vēl Savčenko) un Agnese Blumberga zaudēja pirmajā kārtā Barselonā 1992. gadā.

Mūsu dāmas savas spēles aizvadīs naktī uz svētdienu, orientējoši ap 5:00 no rīta, bet sacensības sāksies jau naktī uz sestdienu.

Pārējais “laukums”

Par galveno favorīti uz zelta godalgu tiek uzskatīta vietējo fanu mīlule Naomi Osaka, kura oficiālos mačos nav piedalījusies kopš izstāšanās no “French Open” otrajā kārtā jūnija sākumā. Pamatojums – problēmas ar mentālo veselību, kuras tagad WTA ranga otrā rakete esot pārvarējusi. Kā nākamās reālākās titula pretendentes ir ranga līdere austrāliete Ešlija Bārtija, kura nesen triumfēja Vimbldonā un Baltkrievijas sportiste Arina Sabalenka un jaunā poliete Iga Švjateka. Jāpiebilst, ka olimpiādē nepiedalīsies leģendārā Serēna Viljamsa, kurai ir savainojums, kā arī cita amerikāņu cerība Koko Gaufa, kurai neilgi pirms sacensību sākuma konstatēts pozitīvs Covid19 tests.

Kā jau ievadā minēts, sieviešu konkurencē kā ierasts var gaidīt pārsteigumus, ja reiz pēdējās astoņās OS ir tikpat čempiones.

sportapils