Latvijas izlases galvenais treneris Banki par Itālijas futbolu, patriotismu un Latvijas basketbola izlasi

“Tavs Gājiens” epizodē Jurijs Žigajevs uz sarunu aicināja Latvijas vīriešu basketbola izlases galveno treneri Luku Banki, kurš pēc pirmās sagatavošanās nedēļas pastāstīja par aktuālo valstsvienībā, taču parunāja arī par citiem tematiem, piemēram, Itālijas futbola izlases triumfu Eiropas čempionātā. Piedāvājam sarunas apkopojumu.

Par apstākļiem, gatavojoties priekškvalifikācijas spēlēm

Pēc garas nedēļas mums beidzot ir brīvdiena. Tā bija visai stresaina, jo lielākā daļa basketbolistu tikai nesen atgriezās laukumā un pēc ilgāka pārtraukuma paņēma bumbu rokās. Laikapstākļi mums nepalīdz, jo trenēties bez kondicioniera ir ļoti sarežģīti.

Par futbolu Itālijā

Cerības attiecībā uz futbolu Itālija vienmēr ir ļoti augstas. Cilvēki sagaida, ka “Juventus” izcīnīs uzvaru Čempionu līgā, bet valstsvienība triumfēs gan Eiropas čempionātā, gan pasaules kausā. Šīgada Itālijas izlase piesaistīja ļoti lielu cilvēku uzmanību, jo trīs gadu laikā tika parādīts, ka varam būt konkurētspējīgi. Itālija uzspieda savu spēles stilu, tai bija sava filozofija un bija ļoti interesanti to vērot. Pēc fināla notika trakas lietas, redzot, kā cilvēki reaģēja uz uzvaru.

Par itāļu patriotismu

Vienmēr esam dziedājuši himnu. Mums ir visai spēcīga piederības sajūta, ir liels gods būt daļai no nacionālās izlases. Visi zina, kad runājam par zilo kreklu (“azzurra”), un saprot, ko tas nozīmē. Piemēram, spēlētājiem nepatīk spēlēt ar otro kreklu, kas ir baltā krāsā, vai trešo, kas ir zaļā, jo zilā krāsa ir Itālijas krāsa. Tāpat populārs kļuvis vārds komanda “squadra”. Ja jūs kādā vietā pasaulē runāsiet par “squadra azzurra”, visi sapratīs, ko jūs domājiet.

Par Banki pievēršanos basketbolam nevis futbola

Stāsts nav neparasts, jo gan mans brālis, gan māsa spēlēja basketbolu. Maniem vecākiem patika tā vide, un viņi uzskatīja, ka bērniem būtu labi nodarboties ar basketbolu, tādējādi mana pievēršanās basketbolam bija ierasta lieta. Diezgan ātri sapratu, ka man tas patīk un ka ir jautri. Ļoti smagi strādāju, lai kļūtu par profesionālu basketbolistu, jo nebiju tik prasmīgs.

Jau 18 gadu vecumā viens no maniem treneriem pamanīja, ka man ir dotības, kas varētu palīdzēt trenera darbā. Es gan spēlēju, gan trenēju jauniešus, bet jau 22 vai 23 gadu vecumā man parādījās iespēja doties prom no mājām, lai strādātu par treneri. 31 gadu vecumā trenēju jau augstākās divīzijas komandu.

Par vides izveidošanu Latvijas basketbolā

Jā, skatījos spēles, taču nebija nekas tāds, ko uzreiz iedomājos mainīt. Izlase bija tik tuvu tam, lai sasniegtu Eiropas čempionātu, ko arī noteikti tā bija pelnījusi. Mums šī neapmierinātība jāizmanto par stimulu un ieguldījumu nākotnē. Jāizveido vide, ļoti vienkārša vide, jo sāksim no pašas zemākās pozīcijas. Mums jāsaprot – ja vēlamies nodrošināt, ka Latvijas basketbols atgriežas pozīcijā, kurā, mūsuprāt, tam ir jābūt, mums nepieciešams ieguldījums no visām pusēm. Ar to es uzskatu gan fanus, gan spēlētājus, gan vadību, gan trenerus jeb visus cilvēkus, kas ir daļa no basketbola sabiedrības.

Par U19 pasaules kausu Latvijā

Jautājums par to, kuri varētu jau tuvākajā nākotnē palīdzēt nacionālajai izlasei, ir labs, taču mums jādomā par vidi, kurā viņi aug un cik lielā mērā tā var viņiem palīdzēt. Esmu mazliet vīlies par spēlētājiem, kuri spēlēja ārzemēs, un nekādus ievērojamus uzlabojumus es neredzu. Jāizveido sistēma, kas Latvijā var palīdzēt attīstīties, jo, iespējams, tas, ko viņi dara ārzemēs, nav nemaz tik labi un efektīvi. Spēlētājiem šajā vecumā ir arī jāiet uz skolu, jāiegūst izglītība, jāpaliek kopā ar draugiem, lai augtu kā personības, un jābūt kopā arī ar ģimeni. Latvija, manuprāt, visu to nodrošina.

Par Rumāniju un Baltkrieviju priekškvalifikācijas turnīrā

Mēs par viņiem zinām pietiekami daudz. Esam noskatījušies Rumānijas iepriekšējās spēles, jo viņi arī piedalījās Eiropas čempionāta kvalifikācijā. Komandas kodolu veido vairāk vai mazāk tie paši spēlētāji un tas pats treneris. Tāpat sagaidām, ka komandā būs viens amerikānis, jo trim ir piešķirtas Rumānijas pases. Baltkrievijas izlases kodolu veido Minskas “Tsmoki” spēlētāji. Arī treneris ir tas pats, kurš vada izlasi. Esam labi pazīstami ar komandu, jo skatījāmies gan valstsvienības mačus, gan “Tsmoki” spēles VTB līgā.

sportapils