Mesi ēra Barselonā noslēdzas. Paša vēlme, kluba karš ar “La Liga” vai pie vainas jaunais investīciju līgums?

Futbola pasauli pāršalkusi šokējoša ziņa, kas daudziem šķita no zinātniskās fantastikas žanra – argentīnietis Lionels Mesi pametis Spānijas grandu “Barcelona”, kura sistēmā viņš spēlēja kopš 13 gadu vecuma, bet profesionālajā karjerā aizvadījis 17 sezonas. Mesi klubam palīdzēja 10 reizes triumfēt “La Liga” čempionātā, izcīnīt četrus UEFA Čempionu līgas titulus un vēl neskaitāmi daudz trofejas, vienlaikus viņš sešas reizes  ieguvis “Ballon d’Or” balvu jeb pasaule labākā futbolista atzinību. Šķita, ka šī laulība starp klubu un Mesi būs mūžīga, tomēr dzīvē nekas nav akmenī iekalts. Kāpēc tā notika?

Abu pušu attiecības bija pasliktinājušās jau kopš pagājušās sezonas, kad Mesi augustā paziņoja par vēlmi pamest klubu, vēlāk gan mainot lēmumu. Argentīnieša un kluba starpā ir noslēgta vienošanās, kas paredz, ka uzbrucējs var pamest klubu līdz katra gada 31. maijam bez izpirkuma maksas. Mesi juristi uzskatīja, ka viņu klientam bija tiesības klubu pamest jau tad, jo sezona pandēmijas dēļ ieilga līdz augustam, savukārt kluba vadībai bija citas domas.

Pēc informācijas nonākšanas presē “Barcelona” nekavējoties identificēja šķiršanās iemeslu: “Neskatoties uz panākto vienošanos un pušu savstarpējo vēlmi pagarināt līgumu, tas nav iespējams finansiālu un strukturālu šķēršļu dēļ (“La Liga” noteikumi).”

Bija sagaidāms, ka ceturtdien Mesi būtu parakstījis jaunu līgumu uz piecām sezonām ar ievērojamu algas samazinājumu – par 50%. Par to abas puses vienojās jūlija vidū un par to rakstīja visi lielākie Spānijas mediji. Par kādiem finansiālajiem šķēršļiem runā “Barcelona” un kādi ir “vainīgie” “La Liga” noteikumi, par kuriem klubs pēkšņi runā?

Starp citu, šī gada janvārī medijos nonāca informācija par Mesi mega – līgumu. Kā vēstīja respektablais medijs “El Mundo”, tad argentīnietim bija spēkā četru gadu līgums, kura vērtība ir 555 miljoni eiro, ieskaitot dažādus mainīgos kritērijus. Līgumu futbolists ar komandu parakstīja 2017. gada novembrī, un katru sezonu Mesi nopelnīja 138 miljonus. Līgumā tika iekļauts parakstīšanas bonuss 115 miljonu eiro vērtībā, kā arī lojalitātes bonus 78 miljonu apmērā. Tas bija iespaidīgākais līgums profesionālā sporta vēsturē.

Pēc tam, kad presē nonāca informācija par Mesi algu, “Barcelona” izplatīja paziņojumu: “Klubs kategoriski noraida jebkādu atbildību par dokumentu publiskošanu un veiks tiesiskos pasākumus pret “El Mundo”, lai kompensētu jebkādus zaudējumus, kas varētu rasties publikācijas rezultātā. Komanda pauž pilnu atbalstu Mesi, īpaši ņemot vērā jebkādus mēģinājumus nomelnot viņa tēlu un sabojāt attiecības ar klubu, kurā viņš strādājis, lai kļūtu par labāko futbolistu pasaulē un vēsturē.”

Jau kopš 2013. gada “La Liga”, pamatojoties uz katra klubu finanšu pārskatiem, cik katrs klubs drīkst tērēt spēlētāju un treneru atalgojumā. 2019./20. gada sezonā “Barca” šim nolūkam tērēja 671 miljonu, bet pērn summa ievērojami saruka, noslīdot uz 347 miljoniem eiro. Šobrīd līgas vadība vēl nav publiski paziņojusi algu griestus, taču vairāki mediji ziņoja, ka iespējamā summa varētu nokrist līdz pat 200 miljoniem eiro. Tas būtu ļoti iespaidīgs samazinājums. Šie noteikumi lika drastiski samazināt “Barcelona” kopējos izdevumus, kas nozīmēja, ka klubam bija steidzami jāatbrīvojas no spēlētājiem ar apjomīgiem līgumiem. Saistībā ar šo ir pat izstrādāts īpašs noteikums – 4:1. Proti, par katriem “nomestajiem” 100 miljoniem drīkst tērēt 25.

Un lai arī kā “Barcelona” vadība vēlējās iekļauties noteikumu rāmjos bez līderu zaudēšanas, tas bija grūti paveicams uzdevums. Iepriekšējais prezidents Hoseps Bartomeu bija plānojis pārdot 50% akciju kompānijā “Barca Cooperate” – tas ir mediju bizness, inovāciju centrs, sava mārketinga kompānija un pārējais – “Barcelona” ir vienīgais klubs, kas ar šīm lietam nodarbojas pats, nevis pērk to kā ārpakalpojumu. Cerētā summa bija 500 miljoni eiro, tomēr realitātē bija pircēji tikai par 200. Rezultātā darījums nenotika.

Lai arī kā “Barca” mēģināja vienoties ar “La Liga” vadību un tās prezidentu Havjeru Tebasu par piekāpšanos – tas neizdevās. “Lēmums par Mesi nav atkarīgs no manis, bet no Barselonas kluba, kā tas atrisinās finansiālo situāciju. Mēs priecāsimies, ja viņi varēs saglabāt Mesi, bet es nevaru palīdzēt, jo noteikumi visiem ir vienādi,” sacīja Tebass.

Havjērs Tebass, foto: Marca

Saprotams, ka bagātākie klubi stingri iebilst pret šādu finansiālo regulējumu, savukārt “La Liga” uzstāj, ka bez tā būtu apdraudēta daudzu klubu pastāvēšana, jo nereti tie tērēt tik lielus līdzekļus, kurus nemaz nevar atļauties vai atdot. Tālu nav jāmeklē – “Barcelona” komandai ir visai iespaidīgas finanšu problēmas, jo kopējās saistības ir mērāmas 1,173 miljardu eiro apmērā (lasīt zemāk).

Tāpat nevar kategoriski izslēgt, ka Barselonas kluba paziņojums nav nekas cits kā politisks spiediens uz Tebasu, kam vajadzētu piespiest līgas prezidentu padoties un mīkstināt prasības, baidoties zaudēt līgas galveno zvaigzni Mesi, jo aizgājuši jau ir Ronaldu un šogad arī Serhio Ramoss. Tiesa, tas ir maz ticams, bet daudzi eksperti neizslēdz to kā variantu. Šajā kontekstā ir svarīgi atcerēties “La Liga” lielo darījumu ar ieguldījumu fondu CVC, par kuru tika paziņots vien pāris dienas atpakaļ, kad 10%  līgas biznesa pārdoti par 2,7 miljardiem eiro, 90% no šīs summas nonākot klubu makos.

“Barcelona” daļa ir lielākā – 253,81 miljons eiro, bet to nedrīkst pilnībā tērēt Mesi līgumam. “La Liga” uzreiz ieviesa regulējumu, ka tikai 15% no summas (“Barca” gadījumā tie ir 38 miljoni eiro) var tikt piešķirti spēlētājiem, vēl 15% – parādu dzēšanai, 70% – infrastruktūrai un jaunajām tehnoloģijām. Bet tieši šis naudas darījums, pārsteidzoši, izraisīja karu starp bagātākajiem klubiem un “La Liga”. Darījuma ietvaros CVC faktiski saņēma tiesības kontrolēt vairāk nekā 10% no “La Liga” biznesa ar saprotamu mērķi – pārdot savas akcijas X gadu laikā un nopelnīt. “Barca” prezidents Huans Laporta, pēc “Marca” rīcībā esošas informācijas, pēdējā pusotra mēneša laikā esot regulāri ticies ar Tebasu un pats iepriekš sniedzis savu piekrišanu šādam darījumam.

Tikai pēdējās dienās Katalānijas kluba pozīcija šajā jautājumā ir mainījusies, jo jau no pārrunām izslēgtais “Real” (starp tā prezidentu Florentino Peresu un Tebesu sen jau notiek “aukstais karš”) uzreiz saskatīja, ka tas nemaz tik izdevīgs klubiem nav, jo vien 15% drīkstēs tērēt spēlētāju līgumos. “Barca” šai pozīcijai pievienojusies. “Real” vispār ir gatavi ar “La Liga” tiesāties, lai šo darījumu atceltu.

Lai vai kā, teorijā iemesli par Mesi aiziešanu ir daudz, kas dod vaļu sazvērestības teoriju piekritējiem izpausties uz nebēdu. Vai tā bija Mesi vēlme? Vai tomēr “La Liga” stingrie finansiālie regulējumi, vai tomēr iepriekš minētais līgums ar CVC? Ļoti iespējams, ka tas ir visu apstākļu kopums. Jebkurā gadījumā Mesi aiziešana iezīmē vienas ēras beigas. Un ne tikai “Barcelona” kā klubam, bet arī “La Liga” vēsturē. Kur būs Mesi nākamā pieturvieta? Citi uzbrucēju jau aizsūtījuši uz Mančestras “City” pie Pepes Gvardiolas, citi uz Parīzes “Saint-Germain”. Kad vēl bija pagājušies vien pāris minūtes pēc šī paziņojuma, Spekulācijas jau gaisā virmoja un noteikti turpināsies tuvākajā laikā līdz būs ieviesta lielāka skaidrība šī notikuma patiesajiem iemesliem.

“Barcelona” lielās finanšu problēmas – komanda parādā vairāk nekā 1 miljardu

sportapils