Jēkabs Rēdlihs: Hokeja izlasei spiedienu nevajadzētu uzlikt

Latvijas hokeja izlase šonedēļ “Arēnā Rīga” aizvadīs Pekinas olimpisko spēlu kvalifikācijas turnīru, tiekoties ar Itālijas, Ungārijas un Francijas valstsvienībām. Tikai turnīra uzvarētājs iegūs ceļazīmi uz 2022. gada ziemas olimpiskajām spēlēm. Bijušais Latvijas valstsvienības aizsargs Jēkabs Rēdlihs dalījās pārdomās par gaidāmo četru izlašu turnīru.

Uz jautājumu, vai šo Latvijas izlases modeli var dēvēt par “Dream Team”, Rēdlihs atbildēja: “Par “Dream Team” var dēvēt tādu komandu, kas sasniedz labu rezultātu, nevis to, kas ir spēcīga uz papīra. “Sapņu komanda” var būt arī tā, no kuras negaida labus panākumus, bet kura paveic lielas lietas. Taču viennozīmīgi izlasē ir pulcēti augsta līmeņa hokejisti.”

“Pirms turnīra Rīgā satrauc, ka visi gaida no izlases tikai pirmo vietu un ceļazīmi uz Pekinu. Protams, uz to ir jātiecās un zemāk četru izlašu konkurencē nevajadzētu būt. Mūsu puiši ir pieraduši pie spriedzes, un gribētos, lai viņi ar sirdi un dvēseli cīnās, atdod sevi. Izlase vairākus treniņus aizvadīja “Kurbads” ledus hallē un man sanāca redzēt komandu klātienē. Ar NHL čaļiem ierindā izlasē ir izveidojies labs mikroklimats,” secina bijušais izlases aizsargs.

Rēdlihs neuzskata, ka vairāku spēcīgu līderu sapulcināšana izlasē varētu nest negatīvu efektu un starp viņiem notiktu deķa vilkšana uz savu pusi. “Nav mums tā, ka izlasē ierastos NHL superzvaigznes, šo nezskatu par problēmu Latvijas izlasei. Es saskatu tomēr vairākas pozitīvas lietas, piemēram, tagad ir pirmssezona, puiši pa vasaru atpūtās un ir gatavi spēlēt. Pēc sezonas bieži ir sagurums, emocionāli grūti spēlēt, bet tagad visam jābūt kārtībā. Visi gatavojas jaunajai sezonai un vēlas sevi labi apliecināt. Protams, nevar izslēgt tehniskos brāķus spēlētāju izpildījumā, taču ar pašatdevi visam jābūt kārtībā. Jāatzīmē, ka noskaņoties trīs spēļu ciklam ir vieglāk nekā septiņām spēlēm.”

Rēdlihs piekrīt, ka Latvijas izlasē ir iekļauti praktiski visi šā brīža spēcīgākie aizsargi, taču norāda, ka tik pat būtiska loma ir vārtsargu un uzbrucēju līnijai. Labāka līmeņa spēlētāji spēlē jaudīgāk un arī vienkāršāk. Viss sākas ne tikai no aizsardzības, bet gan vārtu līnijas. Ja vārtsargs neķer, tad ir grūti izcīnīt uzvaras, savukārt, ja spēle iet, tad nākamais posms ir aizsargi, kuriem sekmīgi jātiek no zonas ārā ar ripu un jāuzsāk uzbrukums. Latvijas valstsvienībai pretī nāks labas komandas un arī ripas atņemšanai būs liela nozīme. Ja sekmīgi tiksim ārā no zonas, tad nākamais posms ir uzbrukums, kas mums solās būt jaudīgs. Ceru, ka viss saliksies kopā un nostrādās. Izlasei ir jauns galvenais treneris, taču hokejs ir labi zināms, atliek piekoriģēt tikai dažas nianses.”

Latvijas hokejistiem neilgā laika posmā šis būs jau otrais nozīmīgais turnīrs savu skatītāju priekša. Maijā Rīgā norisinājās pasaules čempionāts. Rēdlihs saka, ka gaidāmajā turnīrā ir krietni lielāka likme nekā tā bija pavasarī.

“Čempionāts mājās bija goda lieta, kurā puiši vēlējās labi nostartēt, taču čempionāti notiek katru gadu, bet olimpiskās spēles reize četros gados. Pasaules čempionātā ir vairākas spēles un Latvijas izlasei nekad nav bijis uzstādīts mērķis izcīnīt zeltu, svarīgi ir pēc iespējas labāk nospēlēt, taču olimpisko spēlu kvalifikācijas uzdevums ir ļoti konkrēts – ceļazīme uz Pekinu.”

“Visi uzskata, ka netikšana uz Pekinu būs traģēdija, bet sportā vairākkārt ir bijušas situācijas, ka rezultāts nav bijis tāds, kādu paredz. Tāpēc es nevēlos izlases puišiem uzlikt spiedienu. Es zinu, kāds ir sports. Vienmēr var kaut kas noiet greizi, īpaši, ja tā ir viena svarīga spēle. Es vēlētos redzēt maksimāli labu sniegumu un atdevi. Ja nesanāks, es tik un tā būšu atbalsts viņiem un jutīšu līdzi. Zinu, ka izšķirošajā spēlē var piedzīvot zaudējumu. Ja komanda aizvadītu septiņus play-off mačus, tā būtu pilnīgi cita runa, bet šādā turnīrā vienā spēlē var notikt daudz kas. Šeit arī slēpjas sportiskais kaifs, ka nekad nevar zināt, kas var notikt. Ja puiši sevi spēlēm atdos simtprocentīgi, izlase Rīgā izcīnīs ceļazīmi uz Pekinas olimpiskajām spēlēm, taču, sports ir sports un dzīvē var gadīties visādi,” piebilda bijušais hokejists.

sportapils