No ēdiena piegādātāja līdz paralimpiskajam čempionam – Mihaila Astašova stāsts

Tokijā turpinās paralimpiskās spēles. Katrs no sportistiem ir unikāls, ar savu iespaidīgo dzīvesstāstu, un tāds ir arī Krievijas sportistam Mihailam Astašovam, kurš strādāja ēdiena piegādes servisā, lai piepildītu sapni par paralimpiskajām spēlēm.

Astašovs sākumā Tokijā vēlējās piedalīties kā paratriatlonists, taču viņš netika iekļauts sākotnējā Krievijas pieteikumā uz spēlēm. Lai kvalificētos spēlēm, sportists bija gatavs piedalīties papildu sacensībās. Pirms pusotra gada viņš sāka strādāt ēdienu piegādes servisā “Yandex. Food” un visai ātri kļuva atpazīstams. Daļēji tas tika darīts arī tāpēc, lai būtu nauda, par ko kvalificēties Tokijas spēlēm.

“Es vēlos pateikties ēdienu piegādes servisam par to, ka nolīga mani bez jebkādam problēmām un jautājumiem, ko es nebiju gaidījis, jo iepriekš kādas trīs vai četras reizes man tika atteikts invaliditātes dēļ,” sacīja Astašovs.

“Kāpēc es pieteicos darbam? Pirmkārt, lai uzlabotu pašapziņu un iegūtu jaunu pieredzi. Tas viss netika darīts tikai tāpēc, lai saceltu haipu un iegūtu naudu – es vienkārši vēlējos sevi pārbaudīt jaunā jomā. Nesaprotu, kāpēc tika sacelta tik liela ažiotāža, un, protams, es tam nebiju gatavs, jo dienas laikā kļuvu populārs. Es pat nezināju, ko darīt ar tik lielu popularitāti,” turpināja sportists.

Paralimpiskās spēles, kurām vajadzēja notikt 2020. gadā, tika pārceltas par gadu, un Astašovs pa šo laiku pārkvalificējās no paratriatlona uz riteņbraukšanu. Lai tiktu uz kvalifikācijas sacensībām, Astašovam bija nepieciešami vairāki tūkstoši eiro. Viņam palīdzēja bijušais biatlonists Antons Šipuļins, kurš iepazīstināja Astašovu ar Urālu biznesmeni.

Nepieciešamo summu Astašovs saņēma, un Šipuļins precizēja, ka visa nopelnītā nauda “Yandex. Food” netika izmantota, lai dotos uz sacensībām.

Sportistam izdevās kvalificēties paralimpiskajām spēlēm. Šonedēļ riteņbraukšanas kvalifikācijā viņš uzstādīja jaunu pasaules rekordu, bet pēc tam triumfēja 3000 metru distancē C1 klasē jeb starp dalībniekiem, kuriem ir smagi spastiskuma un atetozes gadījumi un amputētas kājas – Astašovs piedzima bez rokām un kājām.

sportapils