“US Open” – otro gadu pēc kārtas bez Ostapenko un vai Džokovičs sasniegs “Grand Slam” “blekdžeku”?

No 30. augusta līdz 12. septembrim ASV, Ņujorkā, norisināsies tenisa sezonas noslēdzošais “Grand Slam” raudzes turnīrs “US Open”. Tas būs aizraujošs ne tikai ar to, ka klātienē to varēs vērot maksimāli pieļaujamais skatītāju skaits, bet arī, jo tajā “blekdžeku” jeb savu 21. “Grand Slam” titulu centīsies izcīnīt serbs Novāks Džokovičs. Ja viņam tas izdosies, viņš būs nošāvis divus zaķus ar vienu šāvienu – ne tikai kļuvis par visu laiku “Grand Slam” tituliem bagātāko tenisistu, bet arī kā būs uzvarējis visos četros kalendārā gada “Grand Slam” turnīros, kas atklātajā ēra (kad amatieri var spēlēt kopā ar profesionāļiem) ir izdevies tikai austrālietim Rodam Lavarem (1969. gadā).

Savukārt sieviešu sacensībās lielākā intriga latviešu līdzjutējiem būs vai Anastasija Sevastova beidzot pārtrauks ieilgušo zaudējumu sēriju un vai Naoma Osaka spēs atgūties un uzvarēt sev tik ļoti mīļajā turnīrā.

2021. gada ASV atklātais čempionāts noslēgs kulmināciju ASV rīkoto turnīru sērijai jeb Ziemeļamerikas vasaras sezonai, kurā kopumā tiks aizvadītas deviņas WTA un ATP tūres sacensības

Vīriešiem – atkal bez Federera un Nadala

Augusta vidū vienā dienā parādījās uzreiz divas sliktas ziņas tenisa līdzjutējiem, jo tika paziņots, ka turnīrā nepiedalīsies nedz Rodžers Federers, nedz Rafaels Nadals. Šosezon visos iepriekšējos trīs (“Australian Open”, “French Open” un Vimbldonā) uzvarējis ir Džokovičs .Tāpat starp šīm trīs leģendām notiek sacensība – visvairāk izcīnīto “Grand Slam” titulu, visiem šobrīd esot pa 20. Džokovičam ir iespēja šo neklātienes sacensību pavērst sev par labu. Un šķiet, ka Federers ar Nadalu vairāk nekrās šos titulus, kamēr Džokovičam ir iespēja veikt lielu atrāvienu. Par viņa mērķiem spēlēt vēl ilgi apliecina arī nesen noslēgtais piecu gadu sponsorēšanas līgums ar “La Costa”. 34 gadus vecais serbs ir gatavs uzvarēt vēl daudzus gadus.

Konkurence vīriešu tenisā pēdējā desmitgadē, it īpaši “Grand Slam” turnīros, bijusi maza. Runa nav par konkurētspējīgiem tenisistiem, bet gan to, ka “Lielais trijnieks” ar pāris izņēmuma gadījumiem nosmeļ visu krējumu. Statistika ir nepielūdzama – pēdējos 12 gados bez nosauktā trio vēl to kādu no “Grand Slam” uzvarējis Stans Vavrinka (2x), Endijs Murejs (3x), Marians Ciličs (1x) un Dominiks Tīms (1x), bet, ja rokamies vēl dziļāk pagātnē, sākot no 2004. līdz 2009. gadam, tad no 24 iespējamiem “Grand Slam” tituliem 14 izcīnīja Federers, sešus Nadals, vienu Džokovičs un tikai pie trīs kausiem tika kāds cits. Lūk, cik ilgi vērojama “Lielā trijnieka” dominance!

Runājot par “US Open” tituliem, tad Džokovičam tādi ir trīs, Nadalam četri, bet Federeram pieci, pēdējo gan izcīnot tālajā 2008. gadā. Šoreiz abas dzīvās tenisa leģendas savu titulu klāstu nevarēs papildināt.

Šī gada turnīrā tomēr jābūt piesardzīgiem, jo Džokovičs, iekļūstot Olimpisko spēļu pusfinālā, turpinājumā zaudēja abos atlikušajos mačos un palika bez medaļas. Vēlāk viņš atzina, ka spēlējis ar pleca savainojumu un tagad galvenais fokuss bija atgriezties uz “US Open”, kur viņš būs galvenais favorīts uz uzvaru. Ar veselību, vismaz cik publiski ziņots, viss esot kārtībā. Ļoti labu formu šobrīd uzņēmis ir Saša Zverevs (ATP #4), kurš uzvarēja Sinsinati “Masters” turnīrā. Cīņā noteikti vēlēsies iesaistīties arī pērnā gada “US Open” čempions Dominiks Tīms (ATP #6), kurš aizraujošā finālā piecos setos, atspēlējot divu setu un breika deficītu, uzveica iepriekš piesaukto Zvereru. Turnīra sastāvu dalībnieku vidū būs vēl divi citi šo sacensību čempioni Stans Vavrinka (ATP #31) un Mario Ciličs (ATP #36), kā arī divu “Grand Slam” finālists un šobrīd pasaules ranga otrā rakete Daņils Medvedevs.

Pie favorītu pulka noteikti jāpieskaita arī ATP ranga ceturtā rakete Stefans Cicips, kurš bija tikai viena seta attālumā, lai šogad “French Open” finālā uzveiktu Džokoviču, tāpat arī pasaules septītais numurs un ATP tūrē otrais šosezon visvairāk uzvaru izcīnījušais tenisists Andrejs Rubļevs, kā arī Mateo Beretīni, kurš šogad sasniedza Vimbldonas finālu un Denis Šapovalovs, kurš Vimbldonā tika līdz pusfinālam.

Dalībnieku sastāvs kā ierasts ir konkurētspējīgs, turklāt šis ir sezonas noslēdzošais “Grand Slam” turnīrs, kas papildus motivāciju noskaņoties nepalīdz.

Pavisam tuvu, lai iekļūtu pamatturnīrā, bija arī Latvijas labākais tenisists Ernests Gulbis (ATP #195), kurš trešajā un izšķirošajā kvalifikācijas kārtā zaudēja francūzim Kantēnam Alisam (ATP #184). Latvieti pievīla serve – pirmās serves procents bija 41, ar ko ir grūti uzvarēt mačā. Kvalifikāciju izgāja 42 gadus vecais Ivo Karlovičs (ATP #223), kurš tādējādi būs vecākais turnīra dalībnieks.

Vai Sevastova pārtrauks zaudējumu sēriju un ko iespēs Osaka?

Sieviešu vienspēlēs šogad startēs 12 vismaz vienu reizi triumfējušas “Grand Slam” spēlētājas. Piecas no čempionēm šobrīd atrodas WTA ranga labāko desmitniekā. WTA rangā pirmā ir nesen Vimbldonā uzvarējusī austrāliete Ešlija Bārtija, otrajā vietā ir baltkrieviete Arina Sabalenka, bet trešā ir pēdējos trīs gados divreiz “US Open” triumfējusī japāniete Naoma Osaka, kura pēc “French Open” jūnija sākumā līdz Tokijas olimpiādei bija paņēmusi pauzi. Iemesls bija diezgan savdabīgs – mentālās veselības problēmas. Tiesa, līdz galam viņa vēl nav atguvusies, jo savu skatītāju priekšā nespēja izcīnīt nekāda kaluma godalgu. Bet “US Open” zināms kā Osakas iecienītākais turnīrs un viņai ir tikai 23 gadi, turklāt šogad jāaizstāv pērn izcīnītais tituls.

Šogad ierindā neredzēsim leģendāro Serēnu Viljamsu, kurai pēdējo reizi “Grand Slam” titulu izdevās izcīnīt 2017. gadā. Tāpat nepiedalīsies 2020. gada “Australian Open” uzvarētāja un WTA ranga ceturtā rakete, vietējās publikas mīlule Sofija Kenina, kura inficējusies ar covid19.

Toties kortos redzēsim šī turnīra čempioni 2019. gadā kanādieti Bjanku Andresku, 2020. gada “French Open” uzvarētāju polieti Igu Švjateka, kā arī pārīti bijušo pasaules ranga līderu spānietes Garbinjas Muguruzas un Rumānijas pārstāves Simonas Halepas personās. Ar to ierasti spēcīgais “Grand Slam” dalībnieču saraksts nebeidzas. Tām pievienosies spēcīgās čehietes Barbora Krejčikova (esošā “French Open” čempione), kā arī divkārtējā Vimbldonas uzvarētāja Petra Kvitova un baltkrieviete Viktorija Azarenka (ir “French Open” tituls savulaik).

Vietējo līdzjutēju mīlule noteikti būs 2017. gada čempione Sloena Stīvensa, kā arī viņas tautietes, vien 17 gadus jaunā Kori Gaufa (WTA #23) un Dženifera Breidija (WTA #14).

Diemžēl, bet arī šogad Latviju sieviešu vienspēlēs pārstāvēs tikai Anastasija Sevastova (WTA #63), jo Aļona Ostapenko, kura pēc ilgāka pārtraukuma (kopš 2019. gada “Australian Open”) atkal bija tikusi izsēto spēlētāju vidū, atsauca savu dalību “medicīnisko iemeslu dēļ”. Tas tapa zināms vien spēles dienā. Pagājušajā sezonā viņa nedevās uz Ņujorku covid19 pandēmijas dēļ, kas viņai kļuva par pirmo izlaisto “Grand Slam” turnīru karjerā kopš debijas 2015. gada Vimbldonas turnīrā.

Ostapenko labākais sasniegums “US Open” ir 2018. gadā sasniegtais ceturtdaļfināls, savukārt lielāku pieredzi guvušai Sevastovai (devītais “US Open” turnīrs) tas ir pusfināls tajā paša gadā. Sevastova pēdējā laikā cīnās ar dažādiem vidēja līmeņa savainojumiem un kopš jūlija sākuma nav spējusi izcīnīt nevienu uzvaru. Ostapenko būtu bijusi viena no 13 (tagad būs 12) “Grand Slam” čempionēm, kuras mēs redzētu darbībā. Sevastovai izloze piespēlēja čehieti Kateržinu Sinjakovu (WTA #53), bet ņemot vērā viņas fizisko formu, viņa nav uzskatāma par dueļa favorīti. Sevastovai katrs nākamais mačs, ja tādi būs, pretiniekos potenciāli var dot divas top20 spēlētājas.

Tāpat šī būs gan triumfāla atgriešanās, gan atvadīšanās no Ņujorkas veterānei Suaresai Navarro, kura ir divkārtēja “US Open” ceturtdaļfināliste, bet šī gada sākumā pārvarēja Hodžkina limfomu slimību un paziņoja par savu plānu noslēgt profesionālas karjeru gada beigās. Vislielākā pārstāvniecība šogad būs ASV, piedaloties 16 tenisistēm – visām, kas atrodas ranga top100.

Ierasto favorītu lokā noteikti būs Bārtija ar Osaku, taču prognozēt uzvarētāju sieviešu konkurencē paliek aizvien grūtāk – pēdējo piecu gadu laikā 18 notikušajos “Grand Slam” turnīros bijušas 13 dažādas čempiones un gandrīz visas būs redzamas “US Open” kortos!

sportapils