Ar kādiem modes zīmoliem sadarbojas futbola grandi?

Pēdējo pāris dekāžu laikā aizvien biežāk varam redzēt, ka elites modes zīmoli veido kopīgas kolekcijas ar sporta zīmoliem vai kādu konkrētu sportistu. Taču šobrīd luksusa brendi aizvien biežāk piekopj praksi sadarboties ar veselām organizācijām un futbola klubiem, lai vērstu uzmanību uz to, ka sportisti ikdienā vadās pēc modes tendencēm. Un tā ir ļoti liela nauda. Tomēr arī reklāma ir pietiekami iespaidīga, ņemot vērā multimiljonu auditoru teju visā pasaulē.

Sadarbības ar modes zīmoliem futbola klubiem ir svarīgas, lai spētu savas komandas līdzjutējiem izcelt citā gaismā. Tādas ir mūsdienu tendences, ņemot vērā pieaugošo sociālo tīklu ietekmi uz organizāciju vai sporta komandu publisko tēlu. Tādēļ klubi nesnauž un iet līdzi laikam.

“Hugo Boss” plašākai sabiedrībai palika zināms, kad tas šuva formas tērpus nacistu armijai, bet šobrīd tas “apģērbj” vairākus futbola klubus. 13-kārtējie UEFA Čempionu līgas kausa ieguvēji un 34-kārtējie “La Liga” uzvarētāji Spānijas grands Madrides “Real” ir pazīstamākais no tiem. Abu pušu sadarbība aizsākās 2016. gadā un kopš tā brīža “Hugo Boss” ir “Real” oficiālais modes partneris un tas šuj tērpus futbolistiem, kuri paredzēti publiskajos pasākumos. Pēdējais uzvalka modelis bija izgatavots no auduma ar smalku rūtainu apdruku. Zīmolam ir arī līgums ar “Real” basketbola klubu.

Foto: hugoboss.com

Un “Hugo Boss” sadarbojas ne tikai ar “Real”, bet arī ar tās niknākajiem sāncenšiem “Barcelona”, Mančestras “United” un “Tottenham”.

Arī Parīzes “Saint-Germain” klubam ir sadarbība ar “Hugo Boss”, vienlaikus tas septembra sākumā paziņoja par līgumu ar “Dior”. Tas nozīmē, ka oficiālos komandas pasākumos (ierašanās uz/no spēlēm, preses konferences un citi publiski pasākumi) futbolisti tiek tērpti vīriešu apģērbu līnijas radošā direktora Kima Džonsa, kurš ir strādājis “Louis Vuitton” ar “Supreme” brendu, kā arī izdevis pasaules slavenā repera Trevisa Skota apģērbu līniju, speciāli rādītā kolekcijā. Tajā ietilpst viegla virsjaka “Harrington”, adīti džemperi un polo krekli ar PSG simboliku, kā arī melnas sportiska tipa jakas. Savukārt uz oficiālajām reizēm tika radīts kašmira mētelis un uzvalks. Tāpat futbolistiem izstrādāti dažādi aksesuāri. “Dior” izstrādā arī sporta apģērbu un formas Parīzes klubam.

Līdzīgs stāsts ir ar “Barcelona”, kura arī skaitās kā sadarbības partneris “Hugo Boss”, taču ciešāka saikne komandai ir ar “Thom Browne”, kuras dizaineri izstrādāja “Barca” spēļu formas 2018. un 2020. gada sezonām.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Thom Browne (@thombrowne)

Tiesa, ārpus spēļu režīma piedāvātais tērpu risinājums bija gana interesants.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Thom Browne (@thombrowne)

Pats dizaineris savu kolekciju komentēja šādi: “Man ir liels gods izgatavot tērpus komandai, ar kuru man ir kopīgas vērtības. Apģērbs palīdz spēlētājiem izrādīt savu individualitāti, vienlaikus turpinot veicināt komandas garu un biedriskumu. Pasaules labākie futbolisti ir etalons bērniem, pēc kā daudzi gūst iedvesmu. Cerams, ka ar mūsu palīdzību tas tikai to vairos un iedvesmos jaunākās paaudzes.”

Tikmēr konservatīvais Londonas “Arsenal” sācis sadarboties ar Losandželosā bāzēto kompāniju “424”, kas vairāk pazīstama kā ielu stila drēbju izplatītāja. Tas daudzus Lielbritānijā pārsteidza, zinot ieturēto kluba publisko tēlu. Kolekcijas galvenais dizaineris Giljermo Andrade ir labos draugos ar “Arsenal” spēlētāju Hektoru Bellerinu. Tieši šī pazīšanās noveda līdz tam, ka abas puses noslēdza līgumu.

Foto: 424

Savukārt pazīstamākais Itālijas klubs Turīnas “Juventus” sadarbojas ar savas valsts vienu no atpazīstamākajiem zīmoliem “Loro Pian”, kas jau ir izveidojis vairākas unikālas apģērbu kolekcijas tieši “Juventus” vajadzībām. Galvenais akcents – brūna toņa kašmīra džemperi. Galvenajam trenerim Masimiliano Alegri gan ir individuāli šūts uzvalks, kas izgatavots no smalkas Tasmānijas merino aitas vilnas.

Foto: Torino “Juventus” Instagram

Šī sadarbība, šķiet, vairāk par labu nāks tieši “Loro Pian”, kas tādējādi kļuvuši atpazīstamāki jaunās paaudzes vidū, jo šobrīd uzņēmums vairāk veidoja apģērbus, kas piemērota nedaudz vecākai auditorijai.

Kas interesanti, ka klubi aizvien biežāk sāk sadarboties vairākiem zīmoliem vienlaicīgi. Vienam dots uzdevums izstrādāt spēļu un treniņu formas, citiem – ārpus laukuma pasākumiem, vēl ir modelis, kad modes trends sadarbojas ar spēļu formas sagatavošanu. Tā piemēram, Parīzes “Saint-Germain” sadarbība ar “Nike” par sporta spēļu formu gatavošanu ir jau 25 gadus, taču šogad tika pieņemts lēmums uz formas likt arī “Dior” logo. “Real” ir 22 gadu sadarbība ar “Adidas”. Ilgtermiņa sadarbības, kas vēl nav tik izplatītas ar modes dizaineriem. Bet ņemot vērā mūsdienu trendus, tas noteikti notiks un drīzumā varam gaidīt arī simtiem miļjonu eiro vērtu līgumu slēgšanu.

sportapils