Vai pasaule ir gatava sievietei Džeimsa Bonda lomā?

Šīs nedēļas lielākais notikums pasaules izklaides industrijā noteikti ir sen gaidītās Džeimsa Bonda filmas “Nav laiks mirt” (“No Time To Die”) pirmizrāde. Latvijā un visā pasaulē tā notiks jau šajā ceturtdienā, 30. septembrī. Šī būs pēdējā no “bondiānas” filmām, kur slavenā aģenta 007 lomu atveidos Daniels Kreigs. Kā parasti šādās reizēs, pasaules mediji nebeidz trīt mēles par to, kurš no aktieriem tad būs nākamais pasaulē slavenākais spiegs.

Interesanti, ka apspriesto kandidātu sarakstā šoreiz ir atrodamas arī dāmas. Tiesa gan, “Betsafe” bukmeikeri ir visai kritiski noskaņoti par iespēju leģendārā spiega lomā redzēt sievieti. Starp daiļā dzimuma pārstāvēm pašlaik galvenā favorīte ir seriālā “Troņu spēles” zvaigzne Emīlija Klārka, kuras izredzes tikt pie lomas vērtētas ar 1,5% iespējamību. Savukārt varbūtība redzēt Andželīnu Džoliju aģenta 007 lomā vērtēta vien ar 1%.

Ja runājam par galvenajiem favorītiem uz Džeimsa Bonda lomu, tad “Betsafe” ieskatā tie ir Toms Hārdijs (Tom Hardy) , Redžijs-Žans Peidžs (Rege-Jean Page) un Džeimss Nortons (James Norton). Zīmīgi, ka visi nosauktie aktieri ir briti.  Iespējams, Holivuda vēlas pamainīt arī savu imidžu, jo jau vairākus gadus pie favorītiem tiek pieskaitīts arī Aidriss Elba (Idris Elba).

Toms Hārdijs Latvijā plašāk pazīstams kā galvenās lomas atveidotājs filmā “Trakais Makss: skarbais ceļš” (“Mad Max: Fury Road”). Redžijs-Žans Peidžs plašāku atpazīstamību iemantojis pēc Hestingas hercoga atveidošanas populārajā “Netflix” seriālā “Bridžertona” (“Bridgerton”). Savukārt Džeimsa Nortona līdz šim nozīmīgāko lomu sarakstā ietilpst aktierdarbi oskarotajā filmā “Mazās sievietes” (“Little Woman”) un seriālā “Melnais spogulis” (“Black Mirror”). Savukārt, Aidris Elba, filmējas ļoti bieži un mazākās lomās redzams pēdējos gados pat vairākās filmās gadā. Latviešu auditorijai varbūt palicis labāk atmiņā TV seriāls “Luther”, kur brits teju 10 gadus spēlēja galveno seriāla varoni.

Jau pirms gada izskanēja nopietnas baumas par to, ka galvenais kandidāts un sērijas turpinātājs varētu būt Hārdijs, izvirzot viņu līdera pozīcijās. Tomēr nevienam negaidītā pandēmija pamainīja plānus Holivudai, pārceļot esošo filmas pirmizrādi par pusotru gadu. Lai gan vēl joprojām daudzi uzskata, ka Hārdijs kļūs par nākamo Bondu, ļoti iespējams, ka jaunās sāga tiks pārcelta, kas var pamainīt situāciju un var parādīties, kāds gados jaunāks kandidāts.

Filmas “Nav laiks mirt” pirmizrāde ir zīmīga vairāku iemeslu dēļ. Tā ir pēdējā “bondiānas” filma, kur slaveno aģentu 007 atveidos Daniels Kreigs. 53 gadus vecais aktieris šo lomu spēlēs jau piekto reizi. Turklāt filmas pirmizrāde Covid-19 pandēmijas dēļ atlikta vairākas reizes – tā notiks pusotru gadu vēlāk. Sākotnēji bija iecerēts, ka filma uz ekrāniem nonāks jau 2020. gada aprīlī.

Runājot par Džeimsa Bonda filmām, nevar nepieminēt to tituldziesmas, kas daudzās valstīs iekaro topu virsotnes. Šoreiz par dziesmas izpildītāju izraudzīta amerikāņu zvaigzne Billija Ailiša (Billie Eilish). Zīmīgi, ka viņa ir visu laiku jaunākā Džeimsa Bonda tituldziesmas ieraksta autore. Brīdī, kad māksliniece iedziedāja dziesmu “No Time to Die”, viņai bija vien 18 gadi. Ja ierasti Džeimsa Bonda filmas tituldziesmu laiž klajā vien neilgi pirms pirmizrādes, tad šoreiz tā nonākusi pie klausītājiem jau 2020. gada februārī. Skaņdarbs paspējis gan gozēties Īrijas, Lielbritānijas un citu valstu dziesmu topu pirmajā vietā, gan iegūt “Grammy” balvu par labāko dziesmu, kas sarakstīta filmai.

Lai kurš aktieris arī tiktu izraudzīts nākamā britu superaģenta lomai, ir pilnīgi skaidrs, ka viņš vai viņa iegūs slavu un atpazīstamību visā pasaulē. Džeimsa Bonda filmu sērija ir pasaulē visilgāk bez pārtraukuma iznākusī filmu franšīze. Pirmā filma – “Dr. No” – tika izrādīta pirms 59 gadiem. Tajā galveno lomu atveidoja skotu aktieris Šons Konerijs, kurš lielākajai daļai skatītāju joprojām nāk prātā, piesaucot ikonisko slepeno aģentu 007. Leģendāro britu spiegu vairākkārt atveidojuši arī tādi aktieri kā Rodžers Mūrs (Roger Moore), Timotijs Daltons (Timothy Dalton) un Pīrss Brosnans (Pierce Brosnan).

Bonda sērijas filmas tradicionāli saistās ar ātriem auto, iespaidīgām pakaļdzīšanās ainām, ieročiem un īpašiem gadžetiem, kā arī spilgtiem citātiem. Tāpat uz ekrāniem katrā no filmām redzama arī kāda dāma, ar kuru Džeimsam Bondam veidojas romantiskas attiecības. Šīs franšīzes vērtība tiek lēsta ap 20 miljardiem ASV dolāru, kas to ierindo starp visu laiku pelnošākajām mediju franšīzēm.

sportapils