Stadionā ielaiž tikai bērnus, un tie izsvilpj melnādainu futbolistu

Cīņa ar rasismu notiek visā pasaulē, taču tā arī varētu būt nebeidzama. Vakardienas UEFA Eiropas līgas spēlē starp Prāgas “Sparta” un Glāzgovas “Rangers” stadionā tika ielaisti tikai bērni, taču viņi, ņēmuši piemēru no gados vecākajiem komandas līdzjutējiem, izsvilpa pretinieku melnādaino spēlētāju.

Augustā “Sparta” cīnījās UEFA Čempionu līgas kvalifikācijas turnīrā un vienā no kārtām tikās ar “Monaco”. Francijas komanda izcīnīja uzvaru ar 2:0, bet Monako spēlētājs Aureljēns Šuameni pēc mača sūdzējās UEFA par to, ka “Sparta” veltījuši viņam rasistiskus saukļus.

Pastāvēja liela iespēja, ka “Sparta” pirmo Eiropas līgas mājas spēles aizvadīs bez skatītājiem, taču beigās tika izlemts, ka stadionā tiks ielaisti 10000 bērni vecumā līdz 14 gadiem. Uz spēli ieradās arī vairāki žurnālisti, taču bērnu rīcība viņus pārsteidza.

“Rangers” rindās spēlē Glens Kamara. Pavasarī citas Prāgas komandas “Slavia” futbolists Ondrejs Kudela veltīja viņam rasistiskus izteicienus. “Slavia” pārstāvis par to nepalika nesodīts, jo UEFA piešķīra viņam 10 spēļu diskvalifikāciju, līdz ar to čehs nevarēja palīdzēt savai valstsvienībai Eiropas čempionātā.

Ceturtdienas vakarā katru reizi, kad Kamara pieskārās bumbai, stadionā esošie bērni sāka viņu izsvilpt. “Vēl depresīvāk nevar būt,” rakstīja žurnālists Džordans Kempbels. Arī citi preses pārstāvji pauda sašutumu par stadionā notiekošo.

Pirms spēles, kamēr pārējie futbolisti stāvēja kājās, Kamara nostājās uz viena ceļgala, taču viņš nebija vienīgais “Rangers” spēlētājs, kurš to darīja. Šī jau ilgāku laiku ir ierasta prakse dažādos sporta veidos, sportistiem paužot savu atbalstu cīņai ar rasismu un cilvēku vienlīdzību.

16 minūtes pirms mača beigām Kamara saņēma otru dzelteno kartīti, līdz ar to vakars viņam bija noslēdzies, bet “Rangers” piedzīvoja zaudējumu ar 0:1.

sportapils