“Mogo/LSPA” komforta zonā, čempioni – piektie un ar sastāva problēmām

Latvijas hokeja virslīgā aizvadīts pirmais mēnesis un lieli pārsteigumi nav notikuši, ja vien neskaita esošo čempionu “Olimp/Venta 2002” atrašanos turnīra tabulas piektajā vietā. Klubi aizvadījuši pa sešām, septiņām spēlēm un intriga vēl tikai priekšā, tajā paša laikā “Mogo/LSPA” nesenā uzvara ar 12:0 pār “Prizmu/Pārdaugavu” neko iepriecininošu par čempionātu neliecina. Diez vai šādus rezultātus alkst redzēt hokeja entuziasti.

Jaunā sezona gan sākās ar nelielu izbīli vairākiem līdzjutējiem, kuri bija devušies uz “Mogo/LSPA” pirmo mājas spēli un palikuši aiz durvīm. Kā stāsta zinātāji, mājiniekiem uz spēli nav bijis norīkots cilvēks (vai arī ierīce), kas noskanē Covid-19 sertifikātus. Cik zināms, to var izdarīt ar viedtālruni un tajā esošu aplikāciju, taču, acīmredzot, skatītāji bijuši otrajā plānā. Jaunākā informācija liecina, ka tagad klubs šādu iespēju nodrošina un pēdējos mačos līdzjutēji ar derīgiem Covid-19 sertifikātiem tikuši iekšā.

Ko klubs nebija spējis sakārtot ārpus laukuma, to paveica laukumā. Aizvadītajos septiņos mačos “Mogo/LSPA” zaudējuma rūgtumu nav izjutis. Pārspēti savā laukumā gan čempioni “Olimp/Venta 2002” ar 3:1, gan arī ambiciozā “Zemgale/LLU” ar 6:0 un Normunda Sējēja vadītā HK “Liepāja” (4:1). Vēl divas sagrāves per “Prizmu” un “Daugavpili” Ģirta Ankipāna padotajiem dod pirmo vietu turnīra tabulā. Arī rezultatīvāko spēlētāju sarakstā “Mogo/LSPA” ir vadošajās vietās – pirmajā desmitniekā atrodas pieci hokejisti no šī kluba. Līderis ar 15 punktiem ir Elvis Želubovskis, 4. vietu ar 13 punktiem dala Gatis Gricinskis un Deivids Sarkanis, kurš pēc gada Zviedrijā atgriezies komandā, septītais ar 12 punktiem ir gados jaunais uzbrucējs Rūdolfs Polcs, bet vietu zemāk ir pieredzējušais aizsargs Krišjānis Rēdlihs (10). Rēdlihs pēdējā mačā izcēlās ar hat-trick.

Aiz “Mogo/LSPA” tabulā seko Arta Ābola vadītā “Zemgale/LLU”, kas rudenī jau divreiz pārspēja čempionus. Sezonas atklāšanas spēlē ar 7:4, bet aizvadītajā sestdienā savā laukumā ar 2:1. Mājiniekiem ārpus sastāva palika Mārtiņš Porejs, Kirils Tambijevs, Jānis Švanenbergs un Edgars Kulda, savukārt pie “Dinamo” jau kopš sezonas sākuma atrodas talantīgais aizsargs Patriks Ozols. Tikmēr no “Dinamo” lejā nonāca aizsargs Ernests Ošenieks, bet debiju piedzīvoja baltkrievs Andrejs Zajats un jaunais Rūdolfs Muraško.

Izskatās, ka jelgavniekus sezonā uz priekšu vilks Artūrs Ozoliņš un Patriks Zabusovs, kuri rezultatīvāko spēlētāju sarakstā ir pirmajā trijniekā. Arī Tambijevs pieskaitāms viņiem. Visticamāk, ieskriesies arī Roberts Jekimovs, kuram šis ir otrais gads Latvijā pēc ilgākas pauzes. “Pagaidām spēlējam kā pa kalniem un trūkst stabilitātes. Jāuzsver, ka komandā ir arī jauni spēlētāji. Pērn, kad čempionāta sākumā daudzi nebija devušies uz ārzemēm, līmenis šeit bija labs. Jaunie spēlētāji virslīgā var sagatavoties pasaules U-18 čempionātam un viņiem spēles pret mums ir laba pieredze. TOP 4 komandu starpā spēles ir interesantas,” atzīst Jekimovs, kurš sakrājis 6+3.

“No mums šeit Artis Ābols prasa maksimumu. Ir vairāki iemesli, kādēļ atgriezos mājās. Viens no tiem ir, ka kopā ar sievu iestājamies studēt Latvijas Sporta Pedegoģijas akadēmijā, savukārt bērnam būtu labi iet šeit bērnudārzā, lai nebūtu apkārt pārāk daudz valodu, kā tas bija tad, kad spēlēju ārzemēs. Primāri man ir pabeigt studijas. Līdz brīdim, kad pabeigšu augstskolu, manas leģionāra gaitas ir beigušās,” piebilda uzbrucējs, kurš LSPA apgūst fizioterapiju.

Iespējams, ka aizvadītajā abu komandu spēlē būtu pa kādam līdzjutējam vairāk, ja vien spēles sākuma laiks LHF mājas lapā nebūtu norādīts 15.00. Interesanti, ka “Zemgales/LLU” mājas lapā vienā no rakstiem mača sākuma laiks tika minēts pulksten 18.30, bet kluba Facebook lapā – 17.00. Vienai spēlei trīs dažādi sākuma laiki! Sazinoties ar kluba direktoru Aivaru Zeltiņu tika iegūta vajadzīgā informācija, taču lūgums federācijai un klubiem sakārtot vismaz publisko telpu.

Tikmēr čempioni “Olimp/Venta 2002” sezonas ievadā zaudējuši visiem vadošajiem klubiem, bet komandas galvenais treneris Maksims Širokovs pagaidām ir mierīgs. “Neskatoties uz trūkumiem sastāvā, pret vcečempioniem aizvadījām labu spēli. Par pašatdevi nevienu sliktu vārdu nevaru pateikt. Mūsu lielākā problēma pagaidām ir vartu gūšanas realizācija. Vārtu priekšā nedaudz kaut kas trūkst, metieni lido visur, tikai ne vārtos. Nedaudz pietrūkst un šis “nedaudz” bija spēlē ar liepājniekiem, jelgavniekiem un arī “Mogo/LSPA”. Mēs strādāsim pie realizācijas,” sola Širokovs.

Čempionu rindas palikušas tukšākas. Kaspars Saulietis un Koba Jass ir traumēts, ārpus pieteikuma Jelgavā palika Georgijs Pujacs, kurš jutās apslimis un Edijs Brahmanis. Klubu ir atstājis pieredzējušais aizsargs Aleksandrs Jerofejevs, kurš atradis komandu Čehijas otrajā līgā – VHK “Vsetin”. 37 gadus vecais aizsargs jaunajā komandā būs vienīgais ārzemnieks. Prom no “Olimp/Venta 2002” devies uzbrucējs Kirils Galoha. Širokovs gan piebilst, ka Galoha sezonas laikā varētu atgriezties atpakaļ.

Tikmēr par savu atgriešanos laukumā treneris ir izvairīgs. “Ja būs nepieciešamība un kadru trūkums, varbūt atgriezīšos laukumā,” smejoties saka Maksims, kurš nav īsti pārliecināts, kā spēļu trūkums varētu ietekmēt viņa sniegumu. Viņš neizslēdz iespēju, ka varētu palīdzēt gaidāmajā Kontinentālajā kausā. “Galvenais treneris klubam netiek meklēts un esmu gatavs palikt uz soliņa arī līdz sezonas beigām. Ja jutīšu, ka es varu reāli palīdzēt spēlētājiem laukumā, tad es varbūt arī spēlēšu. Tāpat domājam, kurus spēlētājus piesaistīt Kontinentālajam kausam, taču tas nav tik vienkārši. Uzskatu, ka būtu godīgi uz turnīru doties ar to tiem čaļiem, kuri to ir pelnījuši. Neatkarīgi kāds būs mūsu sastāvs, uz spēlēm dosies tie, kuri izcīnīja vietu piedalīties Kontinentālajā kausā. Tas būtu godīgi pret viņiem.”

Par situāciju virslīgas tabulā Širokovs ir kritisks, taču atzīst, ka vieglu spēļu nav. “Piektā vietā nav tā labākā, taču neviens neteica, ka būs viegli. Visi punkti nāk smagi, bet domāju, ka mēs tiksim pie tiem. Par spēles saturu, kā arī taktiku un spēli mazākumā man nav ko pārmest komandai. Jau teicu, ka nespējām realizēt savus momentus, bet visi viens otru atbalsta. Tas ir mūsu raksturs un mēs nepadosimies.”

Tikmēr čempionu rindām pievienojies uzbrucējs Martins Lavrovs, kurš pērn dažas spēles aizvadīja “Prizmā”. Hokejists ģimenes apstākļu dēļ vēlas palikt mājās un nedoties prom. “Ar klubu pārrunas bija ilgāku laiku, līdz atradām kopsaucēju. Ar komandu kopā esmu nedaudz vairāk par nedēļu. Šī man bija pirmā spēle pēc ilgāka laika, neesmu spēļu ritmā,” secina Lavrovs, kurš plāno palikt klubā līdz sezonas beigām.

sportapils