Kā 18 bijušie NBA spēlētāji centās izkrāpt nepilnus 4 miljonus

Ceturtdienas pēcpusdienā internetu pāršalca ziņas no ASV, jo atklājies, ka kopumā 18 bijušie NBA basketbolisti centušies izkrāpt naudu no līgas, kas piedāvā finansiālo palīdzību arī pēc tam, kad basketbolisti noslēguši karjeras. Jāteic gan, ka veids, kādā tas tika izdarīts, bija ļoti vienkāršs, tāpēc arī vainīgie tika atrasti.

NBA Spēlētāju asociācija ieviesa “NBA Spēlētāju veselības un labklājības plānu”, kā ietvaros spēlētāji var atgūt daļēji naudas līdzekļus par medicīnas pakalpojumiem. Visi bijušie basketbolisti, kas pavadījuši līgā vismaz trīs sezonas, ir iekļauti šajā programmā.

Laika periodā starp 2017. un 2020. gadu 18 spēlētāji iesnieguši viltotus dokumentus, un kopējā atlīdzības pieteikuma summa sasniedza 3,9 miljonus, bet līga atmaksāja 2,5 miljonus.

Kopumā shēmā piedalījās 18 basketbolisti: Tonijs Alens (karjeras laikā nopelnīti 40 miljoni ASV dolāru), Dariuss Mailss (62 miljoni), Sebastians Telfērs (19), Rubens Patersons (37), Glens Deiviss (34), Šenons Brauns (18), Sīdžejs Vatsons (23), Terenss Viljamss (7), Entonijs Vraits (10), Kriss Duglass-Robertss (3), Vils Bainams (17), Melvins Īlajs (14), Džomario Mūns (7), Gregs Smits (3), Alans Andersons (9), Milts Palasio (5), Tonijs Vrotens (3) un Edijs Robinsons (29).

Galvenais “vadonis” bija Viljamss, kuru 2009. gadā draftēja ar kopējo 11. numuru. 2017. gada novembrī viņš iesniedza dokumentus par medicīnas pakalpojumiem 19 tūkstošu vērtībā un saņēma atpakaļ nepilnus astoņus tūkstošus. Pēc tam viņš iesaistīja arī citus bijušos basketbolistus, turklāt par to viņš iekasēja naudu, vismaz desmit basketbolistiem viņam kopumā samaksājot 230 tūkstošus.

Trim spēlētājiem Viljamss kopā ar Andersonu esot nodrošinājuši neīstus medicīnas dokumentus, un neeksistējošs ārsts esot norīkojis sportistus uz fiktīvām operācijām. Tāpat Viljamss esot izlicies par kādas apdrošināšanas kompānijas darbinieku.

Prieki gan nebija ilgi, jo viltojumi nebija izveidoti labi. “Netika izmantotas veidlapas, bija dīvains formatējums un gramatiskas kļūdas,” teikts tiesas materiālos. Tāpat lielu uzmanību piesaistīja tas, ka vairāki dokumenti bija ar vienādiem datumiem.

To, ka netika rūpīgi piedomāts pie dokumentiem, apstiprina šāds piemērs: Gregs Smits vienā dienā esot bijis gan pie ārsta Losandželosā, gan aizvadījis spēli Taivānas basketbola līgā. Deiviss, Alens un Rotens vienā un tajā pašā laikā esot atradušies vienā kabinetā, labojot vienus un tos pašus zobus. Apdrošinātājiem tas šķita aizdomīgi, tāpēc tika uzsākta izmeklēšana.

Prokuroru rīcībā ir ceļojumu ieraksti, e-pasti un GPS dati, kas apliecina, ka spēlētāji brīžiem atradās ļoti tālu medicīnas un zobārstniecības pakalpojumu iestādēm, kuros viņi it kā atradušies. Apsūdzētie basketbolisti arī tikuši apcietināti, bet, piemēram, Telfērs jau izcieš sodu par neatļautu šaujamieroču uzglabāšanu.

sportapils