Girgensons atgriežas, Merzļikinam, Bļugeram un Balceram jauni līgumi – ko gaidīt no latviešiem NHL?

Naktī no otrdienas uz trešdienu pēc Latvijas laika startēs Nacionālās hokeja līgas (NHL) jaunā sezona. Laukumā dosies četri Latvijas izlases hokejisti. Jau atklāšanas spēlē piedalīsies Teodors Bļugers, bet turpinājumā cīņā iesaistīsies arī Rūdolfs Balcers, Elvis Merzļikins un Zemgus Girgensons, kurš savainojuma dēļ izlaida visu pagājušo sezonu. Ko sagaidīt no latviešiem un viņu pārstāvētajām komandām?

Latviešu pārstāvēto komandu pirmās spēles

Pitsburgas “Penguins” – 13. oktobrī pulksten 2:30 viesos pret Tampabejas “Lightning”

Bufalo “Sabres” – 15. oktobrī pulksten 2:00 savā laukumā pret Monreālas “Canadiens”

Kolumbusas “Blue Jackets” – 15. oktobrī pulksten 2:00 savā laukumā pret Arizonas “Coyotes”

Sanhosē “Sharks” – 17. oktobrī pulksten 5:00 savā laukumā pret Vinipegas “Jets”

Kad vājie kļūst vēl vājāki

Jau desmit sezonas pēc kārtas bez izslēgšanas spēlēm palikusi Bufalo “Sabres”. Diez vai sērija jaunās sezonas beigās pārtrūks – joprojām viss krāsojas drūmos toņos. Starpsezonu pavadīja nesaskaņas starp menedžmentu un kapteini Džeku Aikelu, kurš nevarēja noslēgt pagājušo sezonu kakla savainojuma dēļ. Centra uzbrucējam nepieciešama operācija, bet “Sabres” un Aikela domas atšķiras jautājumā, kādu operāciju izvēlēties. Klubs uzstāj uz vienkāršāko, bet tādu, kas būs jāatkārto reizi desmit gados. Aikels vēlas operāciju, kas nekad nav veikta NHL spēlētājam, taču veiksmīgi izdarīta citu sportu pārstāvjiem.

Sakarā ar strīdu Aikels “Sabres” kreklā vairs nespēlēs. Taču viņš vēl nav aizmainīts uz citu komandu, jo Bufalo ilgi nedarīja pieejamu medicīnisko informāciju citām vienībām. Maksāt lielu atlīdzību par kaķi maisā – neviens tā nedarīs.

Foto: TT

Starpsezonā “Sabres” pameta vadošais vārtsargs Līnuss Ullmarks, kurš kā brīvais aģents pievienojās Bostonas “Bruins”, pirmās maiņas uzbrucējs Sems Reinhārts, kurš pagājušajā sezonā ar 54 spēlēs savāktajiem 40 punktiem bija komandas rezultatīvākais spēlētājs, un Rasmuss Ristolainens, par kuru Filadelfijas “Flyers” maiņas darījumā atdeva drafta pirmās kārtas izvēli. Klāt nav nācis neviens spēlētājs, kurš būtu gatavs aizpildīt vakances. Te jāatgādina, ka pagājušajā sezonā 56 mačos tika izcīnītas vien 15 uzvaras.

Pēc vienas sezonas izlaišanas gatavs atgriezties ierindā ir Zemgus Girgensons, kurš pērn treniņnometnē guva smagu traumu. Pēdējā pārbaudes spēlē Girgensons izcēlās ar mazākumā gūtiem vārtiem, un tieši nevienādos sastāvos viņš dos galveno pienesumu. Vienādos sastāvos Girgensona lomai nevajadzētu atšķirties no iepriekš redzētās – ceturtās maiņas malējais uzbrucējs. Spēlētājs, kurš ar attieksmi un padarīto melno darbu centīsies sekmēt “Sabres” uzvaras, bet – jāšaubās, ka komandai izdosies izrāpties no savas divīzijas pēdējās vietas.

Vai Merzļikins spēs aizvilkt “Blue Jackets” līdz play-off?

Nepilnu mēnesi pirms jaunās sezonas sākuma pie naudīgākā līguma Latvijas hokeja vēsturē tika Elvis Merzļikins, parakstot piecas sezonas ilgu un 27 miljonus dolāru vērtu vienošanos ar Kolumbusas “Blue Jackets”, kas spēkā stāsies nākamajā vasarā. Vēl jāaizvada pēdējā sezona iepriekšējā līguma ietvaros, kas paredz četru miljonu algu sezonā.

Merzļikina jaunais līgums šķietami atrisinājis “Blue Jackets” vārtsargu dilemmu, taču – komandā joprojām ir Jonass Korpisalo, un soms ir gatavs cīnīties par savu vietu. Jādomā, ka priekšroka tomēr tiks dota Merzļikinam, tomēr – ne vairāk par 50 spēlēm.

Foto: TT

Kolumbusas galvenais lēmums pēc pagājušās sezonas beigām bija šķiršanās no galvenā trenera Džona Tortorellas. Viņa vietā stājies Breds Larsens, kurš iepriekš strādāja par Tortorellas asistentu. Pie jauna līguma ticis arī Zaks Verenskis, kamēr cits vadošais aizsargs Sets Džounss nonācis Čikāgas “Blackhawks” rindās, atbrīvojot vietu “Blue Jackets” pirmajā aizsargu pārī. Uzbrukumā izmaiņas ienesa maiņas darījums – Kems Atkinsons tika aizsūtīts uz Filadelfijas “Flyers”, pretī saņemot Jakubu Vorāčeku, kurš jau iejuties Kolumbusas pirmajā virknējumā kopā ar Patriku Laini. Tomēr komandas rīcībā nav kārtīga pirmās maiņas centra, ko likt viņiem blakus. Tieši tas ir “Blue Jackets” galvenais trūkums.

“Blue Jackets” atrodas ļoti sarežģītā divīzijā, un visdrīzāk būs jācīnās par nepalikšanu pēdējā vietā. Tas gan būs sarežģīts uzdevums, ņemot vērā, ka tuvākā konkurente Ņūdžersijas “Devils” šovasar ieguva karstāko brīvo aģentu Dagiju Hamiltonu. Ja kāds var glābt Kolumbusas sezonu, tad tam ir jābūt Merzļikinam.

Balcers strauji novecojušajā komandā

Pagājušajā sezonā bez Stenlija kausa izcīņas palika gan Kolumbusas “Blue Jackets”, gan Bufalo “Sabres”, un sarakstam pievienojama arī Sanhosē “Sharks”. Komanda, kas bieži spēlēja Rietumu konferences finālā, 2016. gadā sasniedza arī Stenlija kausa finālu, tomēr līdz trofejai aizsniegties neizdevās. Tika pagarināti līgumi ar līderiem, kuri strauji novecojuši, piesaistīts Ēriks Kārlsons, kurš arīdzan vairs nerāda līdera spēli, un “Sharks” priekšā smags periods.

36 gadus vecajam Brentam Bērnsam ir līgums uz vēl četrām sezonām. 34 gadus vecajam Markam Eduāram Vlasikam – uz piecām. Savukārt 11,5 miljonus pelnošais Kārlsons vairs nav aizsargs, kurš regulāri spēj izšķirt mača likteni. Vismaz ne savas komandas labā…

Uzbrukumā situāciju drūmāku iezīmēja Evandera Keina – pagājušās sezonas komandas rezultatīvākā spēlētāja – skandalozā vasara. Publisks strīds ar sievu un sekojošā izmeklēšana, kurā netika pierādīts tas, ka Keins būtu izdarījis likmes uz “Sharks” spēlēm. Tomēr drīz pēc viņa attaisnošanas tika ierosināta nākamā izmeklēšana. Šoreiz – par vakcinācijas sertifikāta viltošanu. Ja tā izrādīsies taisnība, viņam draud laiks aiz restēm.

Foto: TT

Keins treniņnometnē nebija kopā ar komandu un izlaidīs vismaz sezonas sākumu. Viņš ir “Sharks” vadošais kreisās malas uzbrucējs. Šajā pozīcijā spēlē arī Rūdolfs Balcers, kurš pēc pievienošanās spēja sevi apliecināt arī pirmajās divās maiņās un nopelnīja gribēto divu sezonu līgumu. Līdz ar to Keina prombūtne Balceram var pavērt vairāk iespēju.

Balceram par labu runā tas, ka pērn treneri viņam uzticējās ne tikai vairākumā, bet mazākumā. Ja neesi zvaigzne, ir svarīgi būt lietderīgam vairākās jomās – tad tevis aizstāšana būs sarežģītāks uzdevums. Ar Balceru rēķinās. 82 spēļu sezonā viņa mērķim vajadzētu būt noregulētam uz 35-40 punktiem.

Novecojošais kodols un blakus Bļugers

Pirms Pitsburgas “Penguins” sezonas sākuma lielais nezināmais ir centra uzbrucēju veselība. Jevgeņijam Malkinam būs jāizlaiž vismaz divi mēneši, bet Sidnijs Krosbijs, kuram tika veikta plaukstas locītavas operācija, pagājušās nedēļas nogalē atgriezās komandas treniņos. Tieši no Krosbija un Malkina veselības būs atkarīgs, cik augstu spēs aizsniegties “Penguins” komanda. Logs, kurā vēl ir reāli pacīnīties par titulu, strauji aizveras.

Starpsezonā komandu pameta Brendons Tanevs, kurš regulāri spēlējis vienā virknējumā ar Teodoru Bļugeru – viņu paplašināšanās draftā izvēlējās Sietlas “Kraken”. Ar pieturu Toronto uz Sietlu pārcēlās arī Džereds Makans, kā brīvie aģenti Pitsburgu pameta Frederiks Gudro un aizsargs Kodijs Sisī. Klāt nākuši Dominiks Simons, kurš jau spēlējis “Penguins” rindās, Broks Makgins un veterāns Braiens Boils, kurš izlaida visu pagājušo sezonu, spēlējot vien pasaules čempionātā Rīgā. Protams, jāatceras, ka pagājušās sezonas beigās no Losandželosas “Kings” tika iemainīts Džefs Kārters, kuram iejušanās jaunajā komandā nesagādāja nekādas problēmas – 11 punkti 14 spēlēs.

Foto: TT

Bet – Kārteram ir jau 36. Malkinam – 35. Krosbijam – 34. Starp pamatsastāva “Penguins” centra uzbrucējiem jaunākais ar lielu atrāvienu ir tieši Bļugers, kurš, tāpat kā Balcers, noslēdza jaunu divu gadu līgumu, savu algu palielinot trīs reizes. Kad visi būs veseli, skaidrs, ka Bļugers tiks izmantots ceturtajā maiņā. Pirms Malkina atgriešanās ierindā būs iespējas augstāk. Bļugera maiņa kopā ar Zaku Astonu-Rīsu un Brendonu Tanevu bija viens no labākajiem aizsardzības virknējumiem visā līgā. Kā būs bez Taneva?

“Penguins” izslēgšanas spēlēm kvalificējusies 15 reizes pēc kārtas. Kad komandā ir Krosbijs, Malkins un Kriss Letangs, kuram arī ir 34 gadi, zemāks mērķis nedrīkst būt. Tomēr – pacīnīties par titulu vairs nešķiet diez ko reāli.

sportapils