Pie durvīm klauvē debitante. Sietlas “Kraken” spīdēs ar vārtsargiem un stabilo aizsardzību

Šonakt ar divām spēlēm startēs Nacionālās hokeja līgas (NHL) jaunā sezona. Pirmo reizi – ar 32 komandām ierindā. Sietlas “Kraken” debijas maču aizvadīs izbraukumā pret Lasvegasas “Golden Knights”, kas ir otrā jaunākā komanda vairāk nekā simts gadus senajā līgā. Lasvegasa savā pirmajā gadā šokēja ar aizkļūšanu līdz Stenlija kausa finālam. Kas tiek prognozēts “Kraken”?

Spēcīgākā līnija – vārtsargi

Paplašināšanās draftā Sietlas “Kraken” ieguva divus spēcīgus vārtsargus, kuriem bija beigušies līgumi. Jaunpienācējai tika dota priekšroka sarunās ar brīvajiem aģentiem, un tas rezultējās Filipa Grūbauera un Krisa Drīgera iegūšanā. Pirmais parakstīja sešu gadu miljonu par 35,4 miljoniem dolāru, bet Drīgers vienojās par divreiz īsāku termiņu un 10,5 miljoniem.

29 gadus vecais Grūbauers pagājušajā sezonā sargāja Kolorado “Avalanche” vārtus. Komanda, kas gan pērn, gan šajā sezonā tiek pieskaitīta pašām galvenajām favorītēm cīņā par Stenlija kausu. Vācietis pagājušajā sezonā aizvadīja 40 spēles, kurās atvairīja 92,2% metienu un tika nominēts Vezinas trofejai, ko pasniegt NHL labākajam vārtsargam.

Foto: TT

Aiz muguras ir laiki, kad komandām bija ļoti izteikts pirmais numurs. Vadošās komandas rēķinās ar diviem stabiliem vārtsargiem, un tā ir arī “Kraken” gadījumā. Drīgers pagājušajā sezonā, spēlējot par teju minimālo algu, no Floridas “Panthers” vārtiem pārliecinoši izkonkurēja 70 miljonu līgumu parakstījušo Sergeju Bobrovski. Atļauties divus gana labi apmaksātus vārtsargus Florida nevarēja, tāpēc Drīgers tika palaists uz brīvām kājām un nonāca Sietlā.

Kā liecina Ziemeļamerikas portāla The Athletic izveidotais statistikas modelis, Grūbauers un Drīgers, kopā saskaitot svarīgākos analītikas rādītājus, veido trešo labāko vārtsargu tandēmu NHL. Tieši tāpēc komandai jau pirmajā pastāvēšanas sezonā tiek prognozēta iekļūšana izslēgšanas cīņās.

Ar veterānu priekšgalā

Ja iespējams aizsardzību uzbūvēt ap citas komandas kapteini, kurš iederas pirmajā pārī, iespēja ir jāizmanto. Pat ja minētajam spēlētājam ir jau 38 gadi. Marks Džiordano, kurš astoņas sezonas pēc kārtas pildīja Kalgari “Flames” kapteiņa funkcijas, palika neaizsargāts paplašināšanās draftā un kļuvis par Sietlas “Kraken” līderi. Ne velti – pirms diviem gadiem viņš saņēma Norisa trofeju kā NHL labākais aizsargs. Tosezon Džiordano 78 spēlēs savāca 74 punktus. Dienu pirms sezonas sākuma Džiordano tika prezentēts kā “Kraken” vēsturē pirmais kapteinis.

Ja Džiordano karjeras labākie gadi ir aiz muguras, tad otrā pāra kreisās malas aizsargam Vinsam Danam viss vēl ir priekšā. 24 gadus vecais hokejists bija iestrēdzis Sentluisas “Blues” sistēmā, netiekot pie kārtīgas iespējas. Labs slidojums, pārredz laukumu un prot atdot pirmo piespēli. Dana plusi slēpjas viņa aizsardzības instinktos, un tas pierādījās arī sagatavošanās posmā – pēdējās divās pārbaudes spēlēs viņš iemeta trīs vārtus. Jāpiezīmē – “Kraken” pārbaudes mačos sakrāja 4-2 bilanci.

Sietlā ir izveidota ļoti spējīga aizsardzības līnija, kurā trešais pāris diži neatšķiras no pirmā. Iztrūkst zvaigznes, kas katrā mačā būtu gatava apēst 25 minūtes un neitralizētu pretinieku līderus, bet tas tiek kompensēts ar sastāva dziļumu. “Kraken” nebūs pati rezultatīvākā komanda, bet komandā ir gana talanta, lai ciešajos mačos spētu cīnīties par uzvarām pret jebkuru.

Divkārtējais čempions un sevi pierādījuši snaiperi

Ja aizsardzībā galvenā persona ir Džiordano, tad uzbrukumā par tādu varam saukt Janī Gordu – centra uzbrucēju, kurš divas reizes pēc kārtas kopā ar Tampabejas “Lightning” izcīnīja Stenlija kausu. Viņš kopā ar Bleiku Kolmenu un Bārkliju Gudro veidoja pretinieku neitralizēšanas maiņu, kas spēja sevi pierādīt ne tikai aizsardzībā. Gords pērn 56 spēlēs savāca 36 punktus, būdams ceturtais rezultatīvākais “Lightning” hokejists. Tas viss, vidēji aizvadot 17 minūtes un tikpat kā nespēlējot vairākumā.

Sietlā viņa loma būs krietni lielāka – ilgāks spēles laiks vienādos sastāvos, joprojām svarīgs mazākumā un krietni lielāka iesaiste vairākumā. Tomēr līdz tam vēl jātiek. Starpsezonā Gordam tika veikta pleca operācija. Lai gan viņš pamazām atsācis trenēties kopējā grupā, atgriešanās ierindā nav gaidāma ātrāk par novembra beigām.

Bez Gorda komandā ir vēl vairāki uzbrucēji, kuri zinā, kā nogādāt ripu pretinieku vārtos. Džordans Eberlī (iepriekš Ņujorkas “Islanders”) NHL izcēlies ar 241 vārtiem. Arī Džeidens Švarcs ir spēlējis vadošas lomas. Kad 2019. gadā Sentluisas “Blues” izcīnīja Stenlija kausu, viņš 26 spēlēs guva 20 punktus. Džereds Makans pērn izlauzās, Pitsburgas “Penguins” sastāvā 43 spēlēs izceļoties ar 32 punktiem. Neskatoties uz to, ka starp “Penguins” uzbrucējiem viņam bija tikai 12. lielākais spēles laiks. Sagaidāms, ka Gorda prombūtnē tieši viņš būs pirmās maiņas centrs, spēlējot līdzās Eberlī un Švarcam.

Norakstītie vienojas kopīgai cīņai

Kad Lasvegasas “Golden Knights” sasniedza Stenlija kausa finālu, tas bija šoks visiem. Galvenais trumpis bija vārtsarga Marka Andrē Flerī sniegums un vairāku uzbrucēju uzplaukšana. Viņi tika pie iespējas, kas citās komandās nebija iespējama, un pierādīja savu talantu.

Gaidot sezonas atklāšanas spēles un pētot komandu sastāvus uz papīra, Sietlas “Kraken” pat izskatās daudzološāk nekā Lasvegasas “Golden Knights” pirms sava debijas mača. Flerī tobrīd jau tika norakstīts, aizsardzībā nebija līderu, bet uzbrukumā vārtus gaidīja tikai no Džeimsa Nīla. Viņi bija norakstīti un nevajadzīgi savām vecajām komandām, un tas hokejistus vienoja.

Sietlas “Kraken” būs ciets rieksts jebkuram pretiniekam. Vai komandai ir pa spēkam sasniegt finālu? Visticamāk, ne. Taču Sietlā ir uzbūvēta stabila play-off pretendente ar labu aizsardzību, un tieši tas būs veids, kā “Kraken” krās savas pirmās uzvaras.

sportapils