Vēsturiski: par kārtību AHL spēlēs rūpēsies arī 10 tiesneses

Ziemeļamerikā sākusies jaunā NHL sezona, bet pavisam drīz starta šāviens tiks dots arī AHL, kur sacenšas tuvākās NHL rezerves. Pirms jaunās sezonas paziņots, ka tiesnešu sastāvā iekļautas desmit sievietes, tādējādi pietuvinot tam, ka kādu dienu sievietes būs arī uz NHL laukumiem.

Keitija Gueja jau pirmajā dienā kāps uz ledus un tiesās spēli starp “Penguins” un “Phantoms”. Viņa kļūs par pirmo sievieti, kura atbildēs par kārtību AHL spēlē. Vēl sešas dāmas šosezon strādās kā galvenās tiesneses, savukārt atlikušās trīs būs līnijtiesneses.

Pēdējo gadu laikā NHL tiesnešu direktors Stefans Velkoms centies paplašināt talantīgo tiesnešu loku, kas nozīmēja sazināšanos ar bijušajiem hokejistiem – gan vīriešiem, gan sievietēm. “Mēs uzskatām, ka hokeja spēlei ir svarīgi piesaistīt līdzīgi domājošus cilvēkus, kuri bijuši lieliski sportisti un vēlas kļūt par tiesnešiem,” saka Velkoms.

“Ir lieliski redzēt, ka sievietes būs celmlauzes un būs daļa no vīriešu profesionālā hokeja. Mēs uzskatām, ka ir daudz hokejistes, kuras pēc karjeras beigām gribēs dot atpakaļ hokejam, jo liela daļa no nākotnes labākajiem tiesnešiem pašlaik sēž uz soliņiem.”

Visas desmit dāmas ir ar lielu pieredzi, jo tiesājušas gan olimpiskajās spēlēs, gan pasaules čempionātos, kā arī vīriešu un sieviešu koledžu čempionātos, turklāt dažas arī NHL jauno talantu turnīros. NFL un NBA sievietes jau ir daļa no tiesnešu korpusa, un NHL cer tam sekot.

“Pienācis laiks,” saka AHL prezidents Skots Hovsons. “Mēs esam attīstības līga, tāpēc pienācis laiks dot iespēju šīm sievietēm attīstīt karjeru. Manuprāt, mūsu fani būs priecīgi to redzēt, jo ar šo dāmas parāda piemēru visām jaunajām sievietēm pasaulē, ka sports ir pieejams visiem.”

sportapils