NBA sezonas priekšvakarā – kādus mājasdarbus paveikušas latviešu pārstāvētās komandas?

Vairs nav palicis daudz līdz jaunās NBA sezonas pirmajam centra iemetienam. Jau naktī uz 19. oktobri tiks aizvadītas jaunās sezonas pirmās spēles. Latviešu leģions pāri okeānam ir samazinājies vairāk par pusi, tomēr abi smagsvari – Kristaps Porziņģis un Dāvis Bertāns turpinās rūpēties par Latvijas līdzjutēju daudzām negulētām naktīm.Kādas pārmaiņas abu latviešu pārstāvētās komandas piedzīvoja vasarā un uz ko tās var pretendēt šosezon?

Dalasas “Mavericks” ar izcilo saspēles vadītāju Kidu pie grožiem. Vai uzlabos saspēli starp KP un Dončiču?

Dalasas klubā notikušas lielas pārmaiņas, tomēr tās (vismaz pagaidām) nav skārušas vienības redzamāko daļu – spēlētājus. Pārkārtojumi veikti vadības štābā. Kamēr vēl turpinājās pagājušā sezona, “Mavericks” divās dienās paziņoja, ka komandas ģenerālmenedžeris vairāk nebūs Donijs Nelsons, kurš šajā amatā bija 24 sezonas, un būs jauns galvenais treneris, jo Riks Kārlails pēc 13 sezonām neturpinās darbu šajā amatā.

Protams, ka tas daudziem bija liels pārsteigums, tomēr eksperti spekulēja, ka pie vainas varētu būt Luka Dončičs. “Mavericks” brīnumbērna un galvenā trenera attiecības nebija tās labākās, kā rezultātā organizācija uztraucās par to, kas varētu notikt nākotnē. Redzams, ka Dončičam tiek veidoti siltumnīcas apstākļi, kamēr komandas īpašnieks Marks Kjubans redz slovēnī titula pretendentes galveno asi. Iespējams, ka neviennozīmīgā vide lika domāt par pārmaiņām kabinetos, kur gan Nelsons, gan Kārlails bija jau kā “mēbeles”.

Komandas vadības groži tagad uzticēti Džeisonam Kidam, kurš pats uzskatāms par Dalasas komandas leģendu. Tieši viņš vadīja saspēli, kamēr garajā galā darbojās Dirks Novickis, izcīnot NBA čempionu titulu. Tagad Kidam priekšā cits izaicinājums – kā salāgot Dončiča spēles manieri, neapdalot citu Eiropas torni Porziņģa personā. Lai gan bijušā saspēles vadītāja panākumi galvenā trenera amatā līdz šim nav bijuši iespaidīgi, tomēr uzticības kredīts no Kjūbana puses ir liels. Par ģenerālmenedžeri kļuvis “Nike” funkcionārs Niko Herisons, un viņa pirmais darbiņš bija lidojums uz Eiropu, kur oficiāli tika pagarināts līgums ar Dončiču uz četrām sezonām par iespaidīgiem 207 miljoniem ASV dolāru.

Darbības tika veiktas arī ar “otrā plāna aktieriem”. Vasarā izdevās noturēt Timu Hārdaveju un Bobanu Marjanoviču, bet maiņas darījumā ar Bostonas “Celtics” tika iekļauts Džošs Ričardsons. Dalasa ieguva jauno un perspektīvo Mozesu Braunu, kurš debijas sezonā sevi apliecināja kā labu centra spēlētāju Oklohomsitijas “Thunder” rindās. Komandas rindas papildināja arī snaiperis Redžijs Buloks un Stērlings Brauns, kā arī noslēgts līgums ar Porziņģa bijušo komandas biedru no “Knicks” laikiem Frenku Nilikinu, ko savulaik Dalasa apsvēra draftēt 2017. gadā.

Foto: TT

Daudz tika spekulēts par Kristapa Porziņģa nākotni Dalasā. Aizvadītajā sezonā Porziņģis neparādīja to labāko sniegumu, turklāt izslēgšanas mačos viņš kļuva vairāk var lomas izpildītāju, jo liepājnieks daudz laika pavadīja ārā uz perimetra, skatoties, kā ar bumbu dejo Dončičs. Komentāros presē latvietis teica, ka viss kārtībā, darīs visu, kas nepieciešams, lai komanda uzvarētu, taču kopumā ar situāciju viņš nebija apmierināts.

Pirms jaunās sezonas Porziņģis ir labā noskaņojumā un apņēmības pilns parādīt labāko basketbolu laukumā. “Katras sezonas sākumā ir liela enerģija un prieks, bet šajā sezonā ir “jauns gaiss” ģērbtuvē, jo mums apkārt ir jauns galvenais treneris un ne tikai. Visai organizācijai pārmaiņas nākušas par labu. Vēlos izmantot savas labākās īpašības laukumā, jo tas man dos pārliecību. Treneris vēlas, lai laukumā jūtos komfortabli, un varu doties pie viņa, ja uzskatu, ka vēl citādāk varu palīdzēt komandai,” sacīja Porziņģis.

Tas, ka latvietis ir svarīga “Mavericks” sastāvdaļa, komandas vadība parādīja pēc līguma parakstīšanas ar Dončiču: jaunais galvenais treneris Kids paviesojās Latvijā, lai satiktu Porziņģi. Pēc trīs dienu vizītes treneris sacīja, ka Porziņģis fiziski un mentāli ir labā formā. Tomēr vai kluba žests ir vairāk kā pieklājība, rādīs tikai liepājnieka loma Kida spēles zīmējumā.

Kā jau vienmēr, Rietumu konferencē būs skarba cīņa par vietām izslēgšanas spēlēs. Pirmssezonas veiktajā aptaujā tikai piektā daļa līgas ģenerālmenedžeru uzskata, ka “Mavericks” būs ceturtā labākā komanda konferencē, bet TOP3 komanda netika pieminēta ne reizi.

Pagājušajā sezonā “Mavericks” ierindojās piektajā vietā Rietumos un domājams, ka jaunajā sezonā nekas īpaši nemainīsies. Jā, ir Dončičs, taču starpsezonā veiktās pārmaiņas nebija tik būtiskas, lai komanda pēkšņi cīnītos par pirmajām pozīcijām konferencē. Slovēņu brīnumbērns ir lielisks, bet nepieciešami labāki ieročnesēji. Cerams, ka Porziņģis parādīs, kāpēc savulaik saņēma maksimālo līgumu. Noteikti, ka latvietis ir izsalcis pēc basketbola un gatavs pierādīt visiem, uz ko ir spējīgs. Dalasai vajadzētu iekļūt izslēgšanas spēlēs bez “play-in” turnīra palīdzības.

Vašingtonas “Wizards” ar jaunu galveno treneri un vairākiem “Lakers” spēlētājiem

Bez Porziņģa līgā vairs palicis tikai vēl viens latvietis – Dāvis Bertāns, kurš trešo sezonu pēc kārtas pārstāvēs ASV galvaspilsētas komandu. Iepriekšējā starpsezonā komanda ar lielu pompu ieguva līgas superzvaigzni Raselu Vestbruku, bet “mīlas stāsts” neizvērtās ilgstošs un šajā vasarā no viņa šķīrās. Tas nozīmē, ka komanda atkal būs/ir jaunas indentitātes meklējumos.”Wizards” iesaistījās piecu komandu maiņas darījumā, aizmainot Vestbruku uz Losandželosas “Lakers”, pretī iegūstot Kailu Kuzmu, Kenteivisu Koldvelu-Poupu, Montrezlu Harelu, Spenseru Dinvidiju, Āronu Holideju, Aizeju Todu, kā arī naudu.

Arī Vašingtona starpsezonā piedzīvoja izmaiņas uz komandas tiltiņa, jo tika panākta vienošanās ar Skotu Brūksu, ka viņš vairāk nevadīs “Wizards”. Vašingtonas kluba vadībai bija nepieciešams mēnesis, lai atrastu viņa aizstājēju. Kluba fanu cerības turpmāk centīsies piepildīt Vess Anselds juniors, kuram šī būs pirmā pieredze galvenā trenera amatā, bet iepriekšējos sešus gadus viņš pavadīja Denveras “Nuggets” sistēmā.

“Wizards” ir lielu pārmaiņu priekšā, jo klāt nākusi virkne meistarīgu spēlētāju, jauns treneris. Ir daudz nezināmā. Komanda tiek lipināta kopā no jauna un būs interesanti pavērot kādas lomas tiks atvēlētas spēlētājiem, tajā skaitā Dāvim. Jaunieguvums Dinvidijs savulaik “Nets” rindās demonstrēja ļoti labu sniegumu, ekspertiem viņam piekarinot pat potenciālas superzvaigznes birku. Traumu dēļ tas pagaidām nav izdevies, tomēr  “Wizards” komandā viņam būs visas iespējas atgriezties augstākajā līmenī.Lielākais jautājums ir par to, kas notiks ar Dinvidija pārinieku aizsargu duetā – Bredliju Bīlu. Pēc šīs sezonas viņam ir iespēja izvēlēties – kļūt par brīvo aģentu vai pagarināt līgumu uz vēl vienu sezonu un nopelnīt mazliet vairāk kā 36 miljonus.

Foto: TT

Iepriekš Bīls izteicies, ka nevēlas pamest Vašingtonu, tomēr praksē pierādījies, ka lielās komandu zvaigznes maina domas un grib pievienoties titulu pretendentēm. Vēl būtiska nianse šīs sezonas sakarā – Bīls nav vakcinējies, kas nozīmē, ka atsevišķas spēles viņš izlaidīs saistībā ar noteikumiem ASV štatos.

Paredzams, ka Bertāns spēles jaunā galvenā trenera vadība sāks spēles no rezervistu soliņa un uzdevumi paliks tie paši vecie – realizēt tālmetienus. “Wizards” pagājušajā sezonā iekļuva izslēgšanas spēlēs, zaudējot pirmajā kārtā. Pirms tam Vašingtona pārvarēja “play-in” turnīru un noteikti, ka šajā zonā (7. līdz 10. vieta) komanda atradīsies arī šosezon.

sportapils