Dzierkals sūta sveicienu Vītoliņam jeb labākais latviešu leģionārs

Mārtiņš Dzierkals ir karsts. Aptuveni tā var raksturot šobrīd 24 gadus veco Latvijas hokejistu, kurš šosezon pārstāv Čehijas augstākās līgas komandu HC “Škoda Plzen”. 13 spēlēs seši gūti vārti un 10 rezultatīvas piespēles uzbrucēju ierindo sestajā vietā čempionāta rezultatīvāko spēlētāju sarakstā. Mārtiņš ir arī Plzeņas kluba rezultatīvākais hokejists. Treneri viņam uzticas un par to liecina arī hokejista pavadītais laiks uz ledus. Pēdējās piecās spēlēs (tajās klubs guva uzvaras) Mārtiņa spēles laiks bija 20:41, 17:07, 17:40, 20:15 un 21:37, kas vidēji mačā veido gandrīz 20 minūtes. Dzierkals šobrīd ir labākais latviešu ārzemnieks Eiropā.

Mārtiņ, kā Tev veselība?

Paldies, viss ir kārtībā gan man, gan komandas biedriem. Rīt spēle un gatavojamies tai (saruna notika pirmdien pirms spēles ar Prāgas “Sparta”).

Kāda šobrīd ir pandēmijas situācija Čehijā?

Neesmu dzirdējis, ka kāds man pazīstams šeit būtu saslimis. Kopumā situācija valstī ir apmierinoša, taču dzirdēju, ka Latvijā ir krietni sliktāk.

Pēdējā spēlē izbraukumā pret Karlovi Vari “Energie” Tu spēlei nebiji pieteikts.

Jā, tā ir taisnība.

Coach decision (trenera izvēle)?

Nē, man bija personīgi iemesli, kādēļ nevarēju šajā spēlē piedalīties. Tie saistīti ar manu ģimeni, bet nākamajā spēlē jau būšu ierindā.

Priekšā liela spēle savā laukumā pret spēcīgo Prāgas “Sparta”, kuras rindās šogad ir daudzi pazīstami un labi spēlētāji.

Prāga ir spēcīga komanda, viena no TOP vienībām līgā, bet mēs arī esam stipri. Pie manis ieradies ciemos brālis, tā man būs papildu motivācija rītvakarā mačā.

Ar ko skaidro savu līdzšinējo labo un rezultatīvo sniegumu Plzeņas rindās? 12 spēlēs 6+8. Pēdējā laikā Latvijā par tevi vairāk sāk runāt.

Patīkami, ka mani tur piemin. Komanda ir vinnējusi sešas spēles pēc kārtas. Es daudz spēlēju, vidēji uz ledus pavadu ap 20 minūtēm mačā. Spēlēju gan vairākumā, gan mazākumā. Treneris man uzticas. Jau pērn Rīgas “Dinamo” rindās Pēteris Skudra man daudz uzticējās. Pašam ir pārliecība pār saviem spēkiem. Man laikam viss izdodas. Sen tā nav bijis.

Tu pēdējās spēlēs biji vienā maiņā ar Tomašu Mertlu un Martinu Langu. Viņi ir tavi pastāvīgie maiņas biedri?

Jā, pēdējos mačos treneris mūsu trijnieku nejauc ārā.

Jums ir spēcīgs sastāvs ar vairākiem labiem vietējiem spēlētājiem, kā arī leģionāriem. Trīs zviedru hokejisti, pieredzējušais slovāku aizsargs Dominiks Graņāks, čehs Jakubs Kindls, kuram virs 300 spēlem NHL, Mihals Bulirs, kurš rezultatīvi spēlēja Liberecā un jau minētais Tomašs Mertls. Protams, jāizceļ arī Tevi starp līderiem.

Piekrītu, ka mums sastāvs ir kaujasspējīgs. Komanda ir ļoti forša un saliedēta. Mani ļoti labi uzņēma komandā, un atmosfēra tajā ir pozitīva. Jāteic, ka esmu patīkami pārsteigts par visu šeit.

Ar ko vēl Plzeņa izceļas? Kādi faktori jūs izvirza favorītu statusā?

Mums vēl jāapstiprina laukumā šis favorītu statuss. Pēdējā laikā viss ir labi, bet sezonas sākums gan kliboja. Pēdējos mačos esam adaptējušies un viss sanāk arvien labāk. Klubam ir augsti mērķi.

Nesen tikāties ar Jaromira Jāgra pārstāvēto “Kladno” klubu, kuru sagrāvāt ar 8:1. Esmu redzējis vairākus video ar viņa vārtu guvumiem Čehijā, bet kā tu raksturotu viņu sev piederošajā komandā šajā vecumā? Ko 49 gadu vecumā Jāgrs laukumā joprojām spēj paveikt?

Viņš man ir bijis elks jau kopš bērnības, tādēļ man bija ļoti patīkami  ar viņu tikties laukumā. Viņš gan pirmajā trešdaļā guva savainojumu un pēc pārtraukuma laukumā vairs neatgriezās, pārģērbās un atlikušo spēles daļu pavadīja kā trenera asistents uz komandas soliņa. Viņš ir liels meistars, joprojām spēcīgs un gudrs spēlētājs. Nav tik ātrs kā jaunības gados, bet metiens viņam ir labs. Cepuri nost Jaromira priekšā! Visi par viņu Čehijā runā, viņš ir spēlējoša leģenda. Esmu priecīgs, ka sanāca uzspēlēt pret viņu un arī gūt vārtus.

Čehijas līgai tas noteikti ir liels pluss, ka laukumā dodas šāda kalibra zvaigzne. Tiklīdz Kladno pilsētas komanda dodas izbraukumā, tā pieaug pretinieku kluba mājas spēles apmeklētāju skaits.

Taisnība. Ne tikai čehiem viņš ir leģenda, domāju, ka visā hokeja pasaulē apbrīno viņa spēju gūt vārtus šajā vecumā.

Kurus no līgas klubiem pieskaitītu TOP vienībām? Jāmin noteikti Trīņeca, Pardubice…

Jā, šis abas noteikti ir favorītes. Vēl arī Mlada Boleslava, kurā spēlē Māris Bičevskis.

Kādi Plzeņai mēŗķi?

Plzeņa pēdējos piecus gadus regulārajā sezonā ir finišējusi pieciniekā, taču regulārais čempionāts un play-off izcīņa ir divas atšķirīgas situācijas. Pērn komanda izslēgšanas spēļu pirmajā kārtā zaudēja klubam, kurš knapi iekļuva play-off. Mērķis mums ir tikt pēc iespējas tālāk.

Vai Tu jūti, ka Plzeņa ir “Tava komanda” un Tev ir paveicies, ka nokļuvi tieši tur, nevis, piemēram, kādā vājākā klubā?

Es pats arī par to biju aizdomājies. Šeit esmu iejuties labi. Iepriekš karjerā spēlēju klubos, kuriem mērķis bija tikt izslēgšanas spēlēs, bet Plzeņas komandai ir cits mērķis – krietni augstāks. Jāteic, ka arī pati pilsēta ir forša.

Augustā medijos parādījās informācija, ka maiņas darījumā ar Rīgas “Dinamo” Tu esi noslēdzis līgumu ar KHL klubu “Kuņluņ Red Star” un jauno sezonu uzsāksi Ķīnas komandā, taču Tu pats šo informāciju vēlāk noliedzi. Vai vari, lūdzu, precizēt, kādas ir tavas saistības ar šo klubu KHL?

KHL es joprojām esmu “Kuņluņ” vienības īpašumā, un viņi man var piedāvāt līgumu. Nevaru gan pateikt precīzi, līdz kādam vecumam Pekinas klubam es piederu.

Ir teiciens, ja spēle iet no rokas, tad no labām komandām sezonas vidū prom nemūk.

Tieši tā (smejas).

Ja Tu turpināsi demonstrēt tik pat labu sniegumu līdz gadu mijai, tad es Tev redzu vietu sastāvā Latvijas izlases rindās 2022. gada Pekinas ziemas olimpiskajās spēlēs.

Ja mans sniegums nebūtu tik veiksmīgs, es tik un tā vēlētos iekļūt sastāvā. Paldies Tev par novēlējumu!

Izlases trenerim Harijam Vītoliņam drīkstu nodot sveicienu no Tevis? 

(Smejas) Jā, droši! Starpcitu, novembrī esmu saņēmis uzaicinājumu uz Latvijas izlasi, kura piedalīsies pārbaudes turnīrā.

sportapils