Kas notiek NHL: Ovečkins biedē vārtsargus un rekordus, nožēlojamā Čikāga, perfektā Karolīna

Nacionālajā hokeja līgā (NHL) aiz muguras pirmais mēnesis. Joprojām bez neviena zaudējuma ir tikai viena komanda, savukārt bez uzvarām – pat divas. Kādus secinājumus varam izdarīt pēc atklāšanas mačiem?

Metropoles divīzija

Galvgalī atrodas Karolīnas “Hurricanes” – vienīgā komanda ar perfektu bilanci. Astoņas spēles un astoņas uzvaras. Vasarā lielus jautājumus raisīja lēmumi ļaut aiziet vadošajam aizsargam Dagijam Hamiltonam un vadošajam vārtsargam Aleksam Nedelkovičam. Ja Hamiltona pienesumu “Hurricanes” izlēma aizstāt ar vairākiem papildinājumiem aizsardzībā, tad vārtos tika parakstīts brīvais aģents Frederiks Andersens. Dānis, kurš iepriekš bija Toronto “Maple Leafs” pirmais numurs.

Andersens izcīnījis septiņas no astoņām komandas uzvarām, un viņš tuvojas NHL rekordam. Garāka uzvaru sērija pirmajos mačos kopā ar jauno komandu padevusies tikai pieciem vārtsargiem. Rekords ir deviņas uzvaras pēc kārtas, un to dala Tajs Konklins (Pitsburgas “Penguins”) un Rejs Emerijs (Otavas “Senators”).

Metropoles divīzijas otrajā vietā atrodas Vašingtonas “Capitals”. Aleksandrs Ovečkins 36 gadu vecumā ir NHL labākais snaiperis – viņš astoņās spēlēs guvis deviņus vārtus. Ovečkinam nepieciešami vēl divi precīzi metieni, lai līgas vēsturē labāko snaiperu sarakstā panāktu ceturtajā vietā esošo Bretu Halu. Trešajā vietā esošais Jaromīrs Jāgrs ir 27 vārtu attālumā. Vārtu guvēju sarakstā Ovečkins ir pirmais, bet sakrātajos punktos viņam priekšā atrodas tikai Konors Makdeivids.

Šo divīziju uzskata par spēkos vislīdzvērtīgāko. Pēdējo vietu ar astoņās spēlēs sakrātajiem astoņiem punktiem ieņem Teodora Bļugera pārstāvētā Pitsburgas “Penguins”. Vēl gan par agru sākt zvanīt trauksmi, jo tikai nupat ierindā atgriezies komandas kapteinis Sidnijs Krosbijs, vismaz līdz decembrim nespēlēs Jevgeņijs Malkins un Covid-19 protokola dēļ no ierindas izkrita arī trešais centrs Džefs Kārters, kā arī aizsardzības līderis Kriss Letangs. “Penguins” sezonas ievadā cīnījusies ar lielām sastāva problēmām, tāpēc nekas nav zaudēts.

Tikmēr ceturtajā vietā pārsteidzoši atrodas Kolumbusas “Blue Jackets”. Galvenais iemesls – Elvis Merzļikins un viņa parādītais sniegums. Ar 93,9% atvairīto metienu viņš ieņem devīto vietu. Ar Merzļikinu vārtos Kolumbusa uzvarējusi četrās no piecām spēlēm, bet vienīgais zaudējums tika piedzīvots, pašiem neiemetot nevienus vārtus. “Blue Jackets” aizsardzībā gan sākušas parādīties traumas, un komandu joprojām nevajadzētu pieskaitīt reālām play-off dalībniecēm.

Atlantijas okeāna divīzija

Ja jāmeklē divīzija, kurā viss sagriezies kājām gaisā, tad varam apstāties pie Atlantijas okeāna divīzijas. Pēdējā vietā atrodas Monreālas “Canadiens”, kas uzvarējusi tikai divās no desmit spēlēm. Komanda, kas pagājušajā sezonā spēlēja Stenlija kausa finālā. Tomēr – šādus rezultātus nedrīkst saukt par milzu pārsteigumu. Neilgi pirms sezonas NHL palīdzības programmā pieteicās komandas pirmais numurs Kerijs Praiss, un pagaidām nav zināms, kad viņš atgriezīsies. Savainojuma dēļ nespēlē kapteinis un aizsardzības balsts Šejs Vēbers. Iespējams, viņu laukumā vairs neredzēsim. Uzbrukumā tika pazaudēts labākais centrs Filips Dano, kurš kā brīvais aģents pievienojās Losandželosas “Kings”. Aizlāpīt šādus krāterus ģenerālmenedžerim Markam Berževēnam nav izdevies. Turklāt izskatās, ka arī viņam šī būs pēdējā sezona Monreālā, jo nav apmierinājis vadības izteiktais līguma pagarināšanas piedāvājums.

Ārpus izslēgšanas spēļu zonas pašlaik atrodas gan Bostonas “Bruins”, gan Toronto “Maple Leafs”. Grūti iedomāties, ka tāpat būs arī regulārās sezonas noslēgumā. Smagnēji sākusi iepriekšējo divu gadu čempione Tampabejas “Lightning”, turklāt trauma atkal pielavījusies Ņikitam Kučerovam.

Negaidīti labi sezonu sācis gan Zemgus Girgensons, gan Bufalo “Sabres”. Ja vakar Losandželosā nebūtu muļķīgi izlaista uzvara, komandai būtu seši panākumi astoņos mačos. Tā vietā – piecas uzvaras. Analītikas dati rāda, ka “Sabres” labie rezultāti nav tikai veiksme – komanda tiešām demonstrē labu hokeju. Latiņa pacelta augstu. Vai izdosies to noturēt ilgāk par pirmajām spēlēm? Girgensons astoņos mačos izcēlies ar trim vārtiem un trim piespēlēm.

Tāpat pirmajos mačos pārsteigusi Detroitas “Red Wings”, kuras uzbrucējs Tailers Bertuci jau pirmajā spēlē izcēlās ar četriem vārtiem. Viņš ir vienīgais NHL spēlētājs, kurš joprojām nav vakcinējies un neplāno to darīt. Tādējādi Bertuci nevar piedalīties izbraukuma spēlēs, kas notiek Kanādā. “Red Wings” oktobrī uz Kanādu devās divas reizes un abās spēlēs zaudēja. Ilgi par vakcīnu domāja Ņūdžersijas “Devils” vārtsargs Makenzijs Blekvuds, kurš beigās izšķīrās par labu tai, jo nevēlējās uzmest komandas biedrus.

Centrālā divīzija

NHL palikušas tikai divas komandas, kurām uzvarēto spēļu ailē joprojām ir nulle, un abas atrodas Centrālās divīzijas pagrabā. Ja Arizonas “Coyotes” nav pārsteigums, jo virknē prognožu komanda bija atrodama visas līgas pēdējā vietā, tad Čikāgas “Blackhawks” gan ir negatīvs pārsteigums. Tikai divi punkti deviņās spēlēs, turklāt šajā nogrieznī komanda vadībā pabijusi nieka 24 minūtes un 16 sekundes. Lai pirmo reizi iegūtu vadības grožus, bija nepieciešamas septiņas spēles. Duelī pret “Maple Leafs” tika iegūts 2:0 pārsvars, taču tas tika palaists vējā, zaudējot pagarinājumā.

“Blackhawks” starpsezonā ieguva pagājušās sezonas Vezinas trofejas ieguvēju Marku Andrē Flerī, pēc izlaistas sezonas ierindā atgriezās kapteinis Džonatans Teivzs, bet aizsardzībā no Kolumbusas tika iegūts Sets Džounss, ar kuru tūdaļ tika parakstīts 76 miljonus dolāru vērts līgums. Līgums, kas spēkā stāsies tikai nākamajā vasarā, bet Džounss jau tagad izskatās pagalam vāji. Deviņās spēlēs viņš iekrājis -10 lietderības koeficientu un, iespējams, ir pat sliktākais “Blackhawks” aizsargs. Gaidāmais astoņu gadu līgums būs ļoti sāpīgs.

Protams, nedrīkst nepieminēt skandālu, kas pavadījis “Blackhawks” sezonas sākumu – izmeklēšanas rezultātā tika atklāts, ka kluba vadība 2010. gadā, kad tika izcīnīts pirmais no trim Stenlija kausiem piecu gadu laikā, piesegusi video treneri, kurš seksuāli izmantoja jauno talantu Kailu Bīču. Pēc izmeklēšanas atklājumiem amatu zaudēja visi, kuri joprojām strādāja klubā, ieskaitot ģenerālmenedžeri Stenu Boumenu.

Vēl tikai ieskrienas Kolorado “Avalanche”, ko joprojām gribētos saukt par Stenlija kausa galveno pretendenti. Sezonas pirmās spēles nācās aizvadīt bez līdera Neitana Makinona, kuram bija pozitīvas Covid-19 analīzes. Kolorado no līderes Sentluisas “Blues” iepaliek četrus punktus, kaut komandu gūto vārtu starpība ir krietni atšķirīga – “Blues” ir +14, bet “Avalanche” -3.

Klusā okeāna divīzija

Pirms sezonas tika gaidīts, ka pirmās vietas liktenis izšķirsies cīņā starp Edmontonas “Oilers” un Lasvegasas “Golden Knights”. Ja Konors Makdeivids savu komandu ved uz priekšu, būdams rezultatīvākais NHL spēlētājs, tad Lasvegasas principiālākais pretinieks ir savainojumi. Vasarā veiktās operācijas dēļ vēl ilgu laiku nebūs pieejams Alekss Taks, bet jau sezonas gaitā traumās iedzīvojās Makss Pačioretī un komandas kapteinis Marks Stouns. Viņi ir uzbrukuma līderi. Paliekot bez trim vilcējiem, jebkurai komandai būtu milzu problēmas. “Golden Knights” ir vienīgā komanda, kas šosezon vēl nav realizējusi vairākumu.

“Oilers” labs papildinājums bijis Zaks Haimens. Iepriekš Toronto vadošajās maiņās spēlējušais uzbrucējs jūlijā parakstīja septiņu gadu līgumu 38,5 miljonu vērtībā. Gana meistarīgs, lai spēlētu pirmajās maiņās, turklāt gana nepiekāpīgs, lai ietu stūros, stāvētu vārtu priekšā un partneru vietā paveiktu melno darbu. Pirmajās septiņās spēlēs “Oilers” rindās Haimens izcēlies ar sešiem vārtiem.

Ar četrām uzvarām pēc kārtas sezonu sāka Rūdolfs Balcers un Sanhosē “Sharks”, bet sekoja trīs zaudējumu sērija. Kreisās malas uzbrucējs sezonas pirmos vārtus iemeta pirmajā spēlē, taču turpinājumā sekojis klusums. Balcers sevi labi pierādījis mazākumā, “Sharks” izmantojot taktiku, kurā viens uzbrucējs atrodas zemāk, gandrīz vai kļūstot par trešo aizsargu laukumā. Tas tiek darīts ar nolūku, lai neļautu izdarīt diagonālās piespēles, kas jebkuram vairākumam ir pats nāvējošākais ierocis. Klusā okeāna divīzija ir pietiekami vāja, lai “Sharks” varētu pacīnīties par play-off pozīciju.

Sākums skarbs izvērties debitantei Sietlas “Kraken”. Komanda tika uzbūvēta ar mērķi spēlēt no aizsardzības, taču tikai vienā no pirmajām sešām spēlēm izdevās ielaist mazāk par četriem vārtiem, un pat šajā mačā tika piedzīvots zaudējums – 1:2 pagarinājumā pret Kolumbusu. Sezonas ievads Sietlai bijis izaicinājums, bet vēlreiz jāpiesauc vājās divīzijas faktors. Jo “Sharks”, kas atrodas četras pozīcijas augstāk, ir vien trīs punktus priekšā. Citas komandas varam norakstīt jau tagad, bet Centrālajā divīzijā tādu pagaidām nav.

sportapils