Zubova ēras beigas Rīgā: ko runā aizkulisēs?

NHL Slavas zālē uzņēmtā Sergeja Zubova stāsts ar Rīgas “Dinamo” ir noslēdzies, un noticis tas ir netipiski: komanda beidzot pēc pāris gadu pauzes spēj iekrāt arī uzvaras, un dzīvs ir sapnis par vienības atgriešanos Gagarina kausa izslēgšanas spēlēs. Leģendārā Zubova aiziešana no Rīgas, īpaši šādā gaismā, raisa daudz jautājumu… Jo pavisam neilgi pēc aiziešanas, viņš pieteikts kā Krievijas jaunatnes izlases konsultants.

Zubova aiziešana notika vienā dienā ar Latvijā pasludināto lokdaunu, bet oficiāli un neoficiāli kuģa pamešana pamatota ar ģimenes apstākļiem, kas, protams, ir svēta lieta, tomēr līdzjutēji grib zināt vairāk, jo ģimenes lietas sakārtotas gana ātri, lai mestos palīgā tēvzemei. Pēc Zubova dezertēšanas “Dinamo” piedzīvojusi trīs zaudējumus pēc kārtas, divās spēlēs pēc kārtas pat negūstot vārtus. Viens no komandas pieredzējušajiem aizsargiem Oskars Cibuļskis pat atļāvies komentēt notikušo: “Mums noteikti jāsadusmojas par šo situāciju, ka ar mums tā izdarīja.”

Skaidrs, ka komandā uzreiz radusies nestabilitāte un neziņa. Ja no hokejistiem nāk tādi komentāri, tad, vairāk kā saprotams, ka treneris savus iemeslus saviem padotajiem cilvēcīgā manierē nav pastāstījis. Vilšanās par to, ka darbs netiek turpināts un komanda tiek “uzmesta”. Zubovs, kā viņš pastāstīja Krievijas medijiem, šobrīd atrodas Ņujorkā un risina ģimenes problēmas, protams, neieslīgstot detaļās, bet piemetināja, ka viss darba fokuss ir vērsts uz Krievijas hokeja federāciju: “Vēlos pateikt paldies “Dinamo” vadībai un kluba līdzjutējiem. Sekmīgi iesākām sezonu, iekļuvām labāko astotniekā un tikām atbalstīti. Tomēr ģimenes apstākļu dēļ man bija jālido uz ASV un jānoslēdz darbs Rīgā. Esmu Ņujorkā un risinu ģimenes jautājumus, ceru, ka drīzumā viss nostāsies savās vietās.”

Foto: Raimonds Volonts

Rīgas “Dinamo” padomes priekšsēdētājs Juris Savickis norādīja, ka Zubova vēlme pamest komandu nebija pavisam negaidīta. Šis fakts liek domāt, ka jau no sākta gala Zubovam un “Dinamo” komandai bijušas zināmas nesaskaņas. Kluba vadība pat ļāvusi Zubovam strādāt ar Krievijas izlasi, kas ir pašsaprotami, bet darbs ar jauniešu izlasi Kontinentālās hokeja līgas vienības trenerim nav savienojams ar darbu klubā. Starptautisko turnīru pauzē “Dinamo” noteikti spētu Zubovam dot iespēju pievienoties Krievijas izlasei.

Iespējams, ka piedāvājums darboties ar jauniešu izlasi bija viens no iemesliem, kas Zubovam lika izšķirties par attiecību pārtraukšanu ar Rīgas komandu. Ja Zubovs strādātu vien ar pieaugušo izlasi, ko “Dinamo” vadība akceptēja, noteikti komanda arī varētu Zubovam dot iespēju sakārtot “ģimenes apstākļus”, vienlaikus attālināti dodot padomus vietas izpildītājam Valērijam Kuļibabam. Šāds risinājums būtu cilvēcīgs ne tikai no kluba, bet arī trenera skatpunkta.

Zīmīgi, ka Zubova aiziešana, kā runā pilsētā, notikusi pēc tam, kad nokārtotas visas finansiālās saistības. “Dinamo”, kas nav spējusi sasniegt līgas noteiktos algu griestus, grāmatvedībai klāt neesmu bijis, bet baumots, ka atalgojums kavējies divus mēnešus, kas gan nešķiet kā iemesls, lai pamestu komandu. Tomēr tas var tikt uzsvērts kā signāls, kurš Zubovam nav paticis. Komandai jādomā par pastiprinājumu, bet kase ir tukša. Skaidrs, ka Zubovs nedzīvo no algas līdz algai, jo NHL karjerā hokejists nopelnījis pietiekami daudz, tomēr šādam speciālistam tas varētu raidīt signālus, ka komandas vadība viņu neuztver pārāk nopietni. Hokejs ir rezultātu bizness un, iespējams, labāk aiziet, kamēr rezultāts ir apmierinošs.

Aprunājoties ar Krievijas kolēģiem, nākas dzirdēt ļoti daudz dažādu stāstu, ka Zubova karjeras līkločiem allaž blakus bijusi viņa sieva Irina. 1998. gadā Zubovs netika izsaukts uz Krievijas izlasi Nagano olimpiskajās spēlēs, tieši sezonā, kad viņš savāca visvairāk piespēļu starp visiem Nacionālās hokeja līgas aizsargiem. 1997. gada starpsezonā Zubovs un citi Krievijas NHL spēlētāji piedalījās “Spartak” kausa izcīņā, apvienojoties “Krievijas zvaigžņu” komandā. Pēc turnīra noslēguma, saprotams, notika svinības.

Vairāki spēlētāji devās uz banketu restorānā, kur Zubovs iesaistījās konfliktā ar vairākiem čečenu tautības kungiem. Zubova sieva, skaistule būdama, pievērsa kāda turnīra organizatora drauga uzmanību, un Zubovam tas nepatika. Saprotams, ka iesaistītie bija nedaudz iereibuši. Kautiņa rezultātā gan Zubovs, gan viņa sieva astoņus gadus neatgriezās Krievijā. Pēc incidenta Zubovs arī saņēma skaidru vēsti – Krievijas izlasē viņš savu kāju vairs nespers. Protams, tas bija “sen un vairs nav taisnība”, bet zināmu fonu Zubova stāstam tas piešķir, tāpat kā regulāras pazušanas no komandas “ģimenes apstākļu” dēļ regulārās NHL sezonas laikā.

Zubovs bija superzvaigzne, tāpēc tas viņam allaž tika piedots. Interneta dzīlēs arī atrodama informācija, ka reiz Sergejs ticis arestēts, jo vairs nav spējis Irinu izturēt… Arī šajā, Rīgas gadījumā, viņai, visticamāk, bijusi noteicošā loma. No kaimiņzemes ziņots, ka peripētijās ar aiziešanu no “Dinamo”, Zubovs sagājis ragos ar savu aģentu, kurš nav centies nostāties sievas pusē. Nav zināms, kā pret vakcināciju attiecas Zubova sieva, tomēr šis jautājums Zubova kontekstā ir miglā tīts. Galvenā trenera vakcinācijas statuss, tāpat kā viņa privātā dzīve, ir tikai un vienīgi viņa darīšana, tomēr arī šis variants, kā viens no mazākiem vai lielākiem faktoriem, izskanējis “Arēna Rīga” tuvumā.

Foto: LETA

Komandas ģenerālmenedžeris Edgars Buncis augusta vidū paziņoja, ka visi spēlētāji un personāls ir saņēmuši vakcīnu, bet baumas par Zubovu nekur nepazuda. Šie “ģimenes apstākļi” arī izskaidro, kāpēc Zubovs tik strauji atrada jaunu nodarbošanos, jo process un jautājumu risināšana notikusi jau kādu laiku. Sarunas ar kluba vadību, aģentu, sievu, vakcinācijas lietas… Lai gan sākotnēji izskanēja baumas, ka treneris varētu pievienoties Dalasas “Stars” organizācijai, iespējams, pat kā AHL kluba galvenais treneris, Zubovs ātri vien atrada darbu Krievijā. Trenera asistenta lomā viņš būs kopā ar Krievijas izlasi gan pārbaudes turnīrā “Karjala Cup”, gan U-20 Pasaules čempionātā. Ar viņu kopā Krievijas izlasei asistēs arī bijušais Latvijas hokeja izlases galvenais treneris Oļegs Znaroks.

Kluba padomes priekšsēdētājs Juris Savickis norādīja, ka jauns galvenais treneris netiek meklēts. Kuļibabam palīgos uz ātru roku nolīgts Aleksandrs Ņiživijs. Lai gan šur tur izskan baumas, iesaistot vairāku somu treneru uzvārdus, kā arī Krievijas portālos parādījies Latvijas izlases galvenā trenera Harija Vītoliņa variants, jauns treneris, visticamāk, komandai tiks dots tikai katastrofas gadījumā.

Skaidrs, ka privātā dzīve stāv pāri visam, un “Dinamo” vadībai neatlika nekas cits, kā pieņemt trenera vēlmi. Zubovs, uzņemoties šo amatu, pieņēma arī pamatīgu izaicinājumu – no bedres izvilkt klubu, kas aizvadīto sezonu noslēdza pēdējā vietā. Nav daudz pieredzējušu speciālistu, kuri būtu gatavi ko tādu uzņemties, riskējot ar turpmāko karjeru. Treneris ar sarežģīto izaicinājumu tika galā veiksmīgi. Komanda jau sezonas sākumā pārspēja iepriekšējās sezonas rezultātus, bet darba augļus diemžēl līdz galam novērtēt nesanāks.

Zubova aiziešanai, visticamāk, nav viens konkrēts iemesls. Tā bija vairāku mazu un ne tik mazu faktoru sakritība, attiecības ar vadību, attiecības ar ģimeni, skatījums un viedoklis par dažādiem jautājumiem, kas viņam lika nosliekties par šādu soli un pamest potenciālu “play-off” komandu. Paldies speciālistam var teikt par Nikolaja Jeļisejeva karjeras reanimēšanu, kā arī līdzjutēju uzmundrināšanu pēc nožēlojamas iepriekšējās sezonas, tomēr pēkšņā trenera aiziešana ielikusi pamatīgu darvas karoti “Dinamo” medus mucā.

sportapils