Hokeja leģionāri: Ābols kļūst par kapteini, Indrašis visu oktobri meklē vārtus

Latvijas hokeja leģions Eiropā oktobrī kļuvis plašāks, Robertam Mačicam dodoties uz Čehiju, un citāds, Oskaram Batņam Francijas ledu nomainot pret Somijas. Sezonas otrais mēnesis sekmīgs padevās Rodrigo Ābolam, visu oktobri bez vārtiem aizvadīja Miks Indrašis, kura nākotni ieskāvušas baumas, bet Austrijā ar hat-trick izcēlās Latvijas valstsvienības uzbrucējs Renārs Krastenbergs.

KHL

Septembra noslēgumā Miks Indrašis ar astoņiem punktiem 12 mačos bija rezultatīvākais latvietis Kontinentālajā hokeja līgā, bet oktobrī viņš titulu zaudēja, garām palaižot Rīgas “Dinamo” trejaci – Lauri Dārziņu, Nikolaju Jeļisejevu un Oskaru Cibuļski. Indrašis bez vārtiem ir jau 18 spēlēs pēc kārtas, sērijai sākoties septembra vidū. Reizē ar runām par iespējamo aizmainīšanu vai līguma laušanu Indrašis uz vienu maču tika nosēdināts rezervē. Kā nekā – leģionārs, kurš nemet vārtus, un Podoļskas “Vityaz” atrodas Rietumu konferences pēdējā vietā.

Veselības problēmu dēļ no ierindas izkritis “Sochi” aizsargs Jānis Jaks, kurš tika atzīts par KHL pirmās nedēļas labāko spēlētāju savā ampluā. Oktobrī aizvadītas tikai sešas spēles, taču savākti septiņi punkti – divi vārti un piecas piespēles. Neskatoties uz izlaistajiem mačiem, Jaks ar desmit punktiem ir savas komandas rezultatīvākais aizsargs. Taču viņam arī ir sliktākais lietderības koeficients (-12), un visi mīnusi savākti tieši oktobra laikā.

Identiska iemesla dēļ jau kādu laiku nespēlē Vladivostokas “Admiral” uzbrucējs Rihards Bukarts. Arī viņš oktobrī piedalījies sešās spēlēs, izceļoties ar diviem vārtiem un vienu piespēli. Pēc vidēji mačā savāktajiem punktiem viņš ir priekšā visiem “Admiral” līderiem, tomēr pēc veselības likstām būs nepieciešams laiks, lai atgrieztos atpakaļ ierindā. Arī Vladivostokas komanda, tāpat kā “Vityaz” un “Sochi” atrodas ārpus play-off zonas.

Zviedrija

Vekšes “Lakers”, kas septembra izskaņā gozējās kopvērtējuma pirmajā vietā, oktobrī uzvarēja sešās no 11 spēlēm, turnīra tabulā atkāpjoties uz pirmo pozīciju. Jānis Kalniņš ar 90,46% atvairīto metienu ir astotais labākais līgā, bet 2,42 vidēji ielaistās ripas dod devīto pozīciju. Ar septiņām uzvarām Kalniņš ir ceturtajā vietā, līderim ir deviņi panākumi. Pirms sezonas Kalniņš sev izvirzīja mērķi būt Zviedrijā visvairāk uzvaras izcīnījušajam vārtsargam.

Solīds oktobris padevies Rodrigo Ābolam, kurš pirmdien tika pie “Orebro” kapteiņa uzšuves. 11 mačos Ābols guva sešus vārtus un sakrāja 11 punktus. Abos rādītājos viņš ir labākais savā komandā. Līgas griezumā Ābols pašlaik ir 13. rezultatīvākais.

Šveice

Rezultatīvākais latvietis Šveicē ir “Bern” uzbrucējs Kaspars Daugaviņš, kurš oktobrī deviņās spēlēs savāca četrus punktus, bet summā viņam ir desmit punkti 18 mačos. Komandas rangā viņš atrodas sestajā vietā.

Visaugstāk no latviešu komandām atrodas Ronalda Ķēniņa pārstāvētā “Lausanne”, kas iekārtojusies astotajā pozīcijā. Šveicē dalību cīņā par titulu garantē sešas labākās komandas, kamēr septītā līdz desmitā vieta sadala vēl divas ceļazīmes. Ķēniņa kontā ir septiņi punkti, kas sakrāti 19 spēlēs, ik pa brīdim parādoties komandas pirmajā virknējumā.

Par vietu zem saules turpina cīnīties Ženēvas “Servette” duets – Sandis Smons un Deniss Smirnovs. Aizsargs Smons oktobrī pievienoja vienu rezultatīvu piespēli, tādējādi tagad viņa kontā ir divas, kamēr Smirnovs guva savus sezonas pirmos vārtus. “Servette” ieņem priekšpēdējo vietu. Komanda spēlē zem sava līmeņa, un nav palīdzējuši arī papildinājumi. Pašās septembra beigās pievienojās NHL 473 spēles aizvadījušais soms Sami Vatanens, Smonu no pamatsastāva nostumjot uz septītā aizsarga pozīciju.

Vienu punktu priekšā “Servette” atrodas Langnavas “SCL Tigers”. Ivars Punnenovs atvairījis 91,5% metienu. Starp tiem 13 vārtsargiem, kuri šajā sezonā piedalījušies vismaz desmit spēlēs, tas dod astoto vietu. “Tigers” rindās šosezon spēlējuši vēl trīs latvieši – Rihards Melnalksnis, Oskars Lapinskis un Darels Dukurs.

Čehija

Latviešu leģions Čehijā kļuvis plašāks. Pēc līguma laušanas ar Rīgas “Dinamo” uz Zlīnas “PSG Berani” pārcēlies aizsargs Roberts Mamčics, kurš pirmajās trīs spēlēs palicis bez rezultativitātes punktiem, bet var rēķināties ar spēles laiku vairākumā. Zlīna, kurā savulaik ļoti veiksmīgi spēlēja gan Ralfs Freibergs, gan Roberts Bukarts, šosezon ir izteiktas pastarītes lomā.

Pie punkts spēlē grafika turpina pieturēties Mārtiņš Dzierkals. Septembrī viņš deviņos mačos sakrāja deviņus punktus, un tieši tas pats izdevies arī oktobrī. Te jāpiezīmē, ka visus punktus viņš savāca mēneša pirmajās piecās spēlēs, bet turpmākajos četros mačos palicis tukšā. Plzeņas “Škoda” ieņem ceturto vietu.

Piektajā vietā ir “Mlada Boleslav”, kuras centra uzbrucējam Mārim Bičevskim tiek uzticēti arvien lielāki pienākumi. Viņš uzticību ir attaisnojis – 19 mačos viņa kontā ir 3+3.

Aizķerties mēģina Litvīnovas “Verva”. Ar 18 spēlēs savāktiem septiņiem (1+6) punktiem Uvis Balinskis ir trešais rezultatīvākais aizsargs komandā. Savukārt Kristofers Bindulis šosezon iekrājis trīs punktus, un “Ceske Budejovice” spēlē sekmīgi – sestā vieta kopvērtējumā.

Pēdējos mačus izlaidis Roberts Bukarts, kurš šosezon 12 spēlēs sakrājis septiņus punktus. Savukārt viņa komandas biedrs Guntis Galviņš 16 mačos izcēlies ar 0+1, bet punkts gūts septembrī, oktobri aizvadot uz nullēm. Vītkovices “Ridera” ieņem tikai 11. vietu.

Somija

Oktobra vidū Francijas čempionātu pret Somiju nomainīja Latvijas izlases centra uzbrucējs Oskars Batņa, līdz sezonas beigām pievienojoties “Jukurit” komandai. Viņš debijas vārtus guva jau pirmajā mačā, un kopumā sešās spēlēs Batņa paguvis iekrāt 1+2. 15 komandu konkurencē “Jukurit” ieņem desmito vietu.

Slovākija

Bagātākā komanda – pirmajā vietā. Bratislavas “Slovan”, kuras pirmais vārtsargs ir Kristers Gudļevskis, sezonas pirmajos divos mēnešos pratusi iekrāt desmit uzvaras 13 spēlēs. Gudļevskis atvairījis 91,54% metienu, kas līgā dod piekto vietu. Toties izcīnītajās uzvarās ar deviņām viņš ieņem drošu pirmo vietu. Gudļevskis “Slovan” vārtus nav sargājis tikai vienā spēlē.

Vācija

Krēfeldes “Pinguine” šosezon nav tik bezcerīgi vāja, kā tas bija pērn, taču 13. vieta starp 15 komandām arī nav fanu cerētais rezultāts. Otrajā aizsargu pārī nostiprinājies Artūrs Kulda, kurš 17 spēlēs savācis sešus punktus. Piecus no tiem (1+4) – tieši oktobrī. Turklāt jāpiezīmē – ja septembrī Kulda iekrāja -5 lietderību, tad oktobrī viņš ticis pie +2, kas apakšgala komandā nav maz. “Pinguine” rezultatīvāko aizsargu rangā Kulda atpaliek tikai no zviedru lielgabala Patrika Herslija.

ICEHL

29. oktobrī ļoti rezultatīvu maču aizvadīja Renārs Krastenbergs, kurš pasaules čempionātā tika atzīts par vienu no trim labākajiem spēlētājiem Latvijas izlasē. Komandas uzvarā ar 9:7 Krastenbergs vispirms rezultatīvi piespēlēja, bet turpinājumā nepilnu 11 minūšu laikā izcēlās ar hat-trick. Šosezon 14 spēlēs viņa kontā ir 12 punkti, visi iekrāti oktobrī.

Tikpat aizvadītajos mačos deviņus punktus savācis Ņikita Jevpalovs, bet Andris Džeriņš desmit spēlēs guvis četrus punktus. Džeriņa pārstāvētā Lincas “Black Wings” ieņem pēdējo vietu, Jevpalova Dornbirnas “Bulldogs” atrodas 11. pozīcijā, bet Krastenberga VSV ir devītā. Kopumā līgā, ko lielākoties veido Austrijas komandas, bet ir arī divas Itālijas vienības un pa vienai no Čehijas, Slovēnijas un Slovākijas, ir 14 dalībnieces.

Pāreja

Par Roberta Mamčica pārcelšanos uz Čehiju un Oskara Batņas pievienošanos Somijas komandai jau pieminēts augstāk, bet oktobrī notika vēl viena Latvijas izlases kontekstā svarīga pāreja. Rihards Marenis, sezonu sācis Zviedrijas trešajā līgā, ticis izīrēts otrās līgas komandai. Trešā līga nav Mareņa līmenis, lai gan viņš tur spēlēja arī pagājušajā sezonā. Šīs sezonas pirmajās septiņās spēlēs Marenis izcēlās ar deviņiem vārtiem un 12 piespēlēm. Viņam ir nepieciešams pakāpiens augšup.

sportapils